Εκδήλωση από ΚΚΕ- ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ για τα 80 χρόνια από την απελευθέρωση της Θήβας

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΚΚΕ – ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ ΣΤΗ ΘΗΒΑ ΣΤΙΣ 2 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2024 ΓΙΑ ΤΑ 80 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ
Στις 16 Οκτωβρίου 2024 συμπληρώθηκαν ογδόντα χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης της Θήβας από το ναζιστικό στρατό κατοχής. Στις 16 Οκτωβρίου 1944 η Θήβα απελευθερώνεται από το 2ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ, το οποίο εισέρχεται στην πόλη μέσα σε ένα κλίμα μαζικού ενθουσιασμού.

          Ήδη, τα περισσότερα χωριά της περιοχής ανήκουν στη λεγόμενη «Ελεύθερη Ελλάδα», χάρη στη δράση του ΙΙ/34 Τάγματος Θήβας του ΕΛΑΣ που έχει εισέλθει σε αυτά από τα μέσα Σεπτεμβρίου 1944.

          Ενώ στις 12 Οκτωβρίου, τμήματα του ΕΛΑΣ εμπλέκονται σε μάχη με τους υποχωρούντες Ναζί στη θέση Πύλα του Αυλώνα, με τους τελευταίους να μετρούν απώλειες τουλάχιστον 100 αντρών.

          Οι εκδηλώσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού στην πόλη και τα χωριά είναι συγκινητικές, όπως αποτυπώνεται και στις φωτογραφίες που διασώζονται.

Σε μία συμβολική εκδήλωση την ημέρα της επετείου, το ΚΚΕ και το Παράρτημα Θήβας της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ (Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης- Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας) κατέθεσαν στεφάνια στο Ηρώο της πόλης.

Προς τιμή της σημαντικής ημερομηνίας και των γεγονότων αυτής, το ΚΚΕ και η ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ διοργανώνουν μεγάλη εκδήλωση το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024, στις 18:30 στο Συνεδριακό Κέντρο Θήβας.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει:

  • Ομιλία από τον Κ. Μπασδέκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο «Ω Ελλάδα μας γλυκιά…», αφιερωμένη στον αγώνα των ΕΑΜ – ΕΛΑΣ – ΕΠΟΝ.
  • Πλούσια έκθεση αρχειακού υλικού από την περιοχή της Θήβας.

Καλούμε τους απογόνους και φίλους της εποποιΐας της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, όπως και όλο το λαό της περιοχής να παρευρεθούν.

ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ, ΜΟΝΟ Ο ΛΑΟΣ ΣΩΖΕΙ ΤΟ ΛΑΟ!

Σχετικά

Αφήστε ένα σχόλιο