Οι τελευταίες επτά ημέρες έχουν αλλάξει ριζικά τη μακρά σύγκρουση στην Ουκρανία, και μάλιστα με ταχύτατους ρυθμούς ενόψει της ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ τον Ιανουάριο. Η εβδομάδα σηματοδοτεί μια επικίνδυνη κλιμάκωση, με τους πυραύλους μεγάλου και μεσαίου βεληνεκούς να μπαίνουν στο… παιχνίδι και από τις δύο πλευρές, ενώ στις μάχες πλέον συμμετέχουν και οι Βορειοκορεάτες.
Μετά το πράσινο φως που άναψε ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπαιντεν στον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντιμίρ Ζελένσκι να χτυπησει εντός ρωσικού εδάφους με αμερικανικούς πυραύλους ATACMS, οι οποίοι έχουν βεληνεκές έως και 306 χιλιόμετρα, ήρθε η απάντηση της Μόσχας να… παγώσει το Κίεβο αλλά και τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ. Ένας πειραματικός πύραυλος μεσαίου βεληνεκούς, με υπερηχητικές ταχύτητες και ένα σύστημα πολλαπλών πολεμικών κεφαλών που συνήθως προορίζεται για πυρηνικά φορτία, που έπληξε την Πέμπτη το Ντνίπρο, άλλαξε τα δεδομένα. Ο Πούτιν ισχυρίστηκε ότι ο «Oreshnik» θα μπορούσε να αποφύγει όλη τη δυτική αεράμυνα.
Μάλιστα το ΝΑΤΟ και η Ουκρανία θα πραγματοποιήσουν έκτακτες συνομιλίες την Τρίτη, αφού ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα αυξήσει την παραγωγή του νέου, υπερηχητικού βαλλιστικού πυραύλου.
Το ουκρανικό κοινοβούλιο ακύρωσε μια συνεδρίαση, καθώς τα μέτρα ασφαλείας ενισχύθηκαν μετά το ρωσικό χτύπημα την Πέμπτη σε στρατιωτική εγκατάσταση στο Ντνίπρο, μια κεντρική πόλη με πληθυσμό περίπου ενός εκατομμυρίου κατοίκων. Δεν αναφέρθηκαν θύματα.
Σε ομιλία που μεταδόθηκε σε εθνικό επίπεδο, ο Πούτιν δήλωσε ότι η επίθεση – που πραγματοποιήθηκε με πύραυλο Oreshnik μεσαίου βεληνεκούς – ήταν αντίποινα για τη χρήση από την Ουκρανία αμερικανικών και βρετανικών πυραύλων ικανών να πλήξουν βαθύτερα το ρωσικό έδαφος
Πούτιν: «Κανείς στον κόσμο δεν διαθέτει τέτοια όπλα»
«Κανείς στον κόσμο δεν διαθέτει τέτοια όπλα», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος. Περιγράφοντας λεπτομερώς τις υποτιθέμενες δυνατότητες του πυραύλου, ο Πούτιν ισχυρίστηκε ότι είναι τόσο ισχυρός που η χρήση αρκετών εξοπλισμένων με συμβατικές κεφαλές σε μία επίθεση θα μπορούσε να είναι εξίσου καταστροφική με ένα χτύπημα με πυρηνικά όπλα.
Ο στρατηγός Σεργκέι Καρακάγιεφ, επικεφαλής των στρατηγικών πυραυλικών δυνάμεων της Ρωσίας, δήλωσε ότι ο Oreshnik θα μπορούσε να φτάσει σε στόχους σε όλη την Ευρώπη και να είναι εξοπλισμένος είτε με πυρηνικές είτε με συμβατικές κεφαλές – ενώ ο Πούτιν ισχυρίστηκε ότι τα δυτικά συστήματα αεράμυνας δεν θα είναι σε θέση να σταματήσουν τους πυραύλους.
Πολλοί ηγέτες της ΕΕ ασχολήθηκαν με την κλιμάκωση της σύγκρουσης από τη Ρωσία, με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ να δηλώνει ότι ο πόλεμος «εισέρχεται σε αποφασιστική φάση και λαμβάνει πολύ δραματικές διαστάσεις».
Μιλώντας στο Κίεβο, ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών Γιαν Λιπάφσκι χαρακτήρισε το χτύπημα της Μόσχας «κλιμακούμενο βήμα και προσπάθεια του Ρώσου δικτάτορα να τρομάξει τον πληθυσμό της Ουκρανίας και τον πληθυσμό της Ευρώπης».
Στο Βερολίνο, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε πως η εκτόξευση του εν λόγω πυραύλου συνιστά «τρομερή κλιμάκωση» στη σύγκρουση, αλλά ταυτόχρονα υπεραμύνθηκε της επιλογής του για «σύνεση» στη στρατιωτική υποστήριξη προς το Κίεβο.
Η Κίνα, από την πλευρά της, ζήτησε σήμερα να επικρατήσει «αυτοσυγκράτηση» και «ηρεμία» για να επιλυθεί η σύγκρουση στην Ουκρανία, μετά την εκτόξευση του ρωσικού υπερηχητικού βαλλιστικού πυραύλου.
Πεντάγωνο: Στρατεύματα της Βόρειας Κορέας συγκεντρώθηκαν στη Ρωσία για να μπουν «σύντομα» στον πόλεμο της Ουκρανίας
Στρατεύματα της Βόρειας Κορέας συγκεντρώθηκαν στη Ρωσία για να μπουν «σύντομα» στον πόλεμο της Ουκρανίας, σύμφωνα με τον αρχηγό του αμερικανικού Πενταγώνου.
Περίπου 10.000 Βορειοκορεάτες στρατιώτες πιστεύεται ότι εδρεύουν στη ρωσική συνοριακή περιοχή Κουρσκ, είπε ο Λόιντ Όστιν, όπου «ενσωματώνονταν στους ρωσικούς σχηματισμούς».
«Με βάση τα όσα έχουν εκπαιδευτεί, τον τρόπο που έχουν ενσωματωθεί στους ρωσικούς σχηματισμούς, αναμένω πλήρως να τους δω να συμμετέχουν σε μάχη σύντομα», είπε ο Όστιν στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια μιας ενδιάμεσης στάσης στο Φίτζι του Ειρηνικού.
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ είπε ότι «δεν είχε δει σημαντικές αναφορές» για βορειοκορεατικά στρατεύματα να «εμπλακούν ενεργά σε μάχη» μέχρι σήμερα.
Όπως αναφέρουν το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας σχεδον 60.000 στελέχη του ρωσικού στρατού βρίσκονται στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας.
Προηγούμενες αναφορές από τις ουκρανικές αρχές ανέφεραν ότι η Ρωσία είχε συγκεντρώσει 50.000 στρατιώτες στην περιφέρεια Κουρσκ, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτών της Βόρειας Κορέας, για να προσπαθήσει να εκδιώξει τον ουκρανικό στρατό από το έδαφός της.
Οι ουκρανικές δυνάμεις θα παραμείνουν στην περιφέρεια Κουρσκ για όσο διάστημα είναι «στρατιωτικά δυνατό», δήλωσε Ουκρανός αξιωματούχος, ο οποίος εκτίμησε ότι τα ρωσικά στρατεύματα σχεδιάζουν να φθάσουν στα σύνορα με την περιφέρεια Σούμι για να δημιουργήσουν εκεί μια «ρυθμιστική ζώνη», όπως προσπάθησε να κάνει η Ουκρανία με την εισβολή της στην περιφέρεια Κουρσκ.
Το Κρεμλινο προειδοποιεί τη Δύση
Το Κρεμλίνο μιλά για προειδοποίηση απέναντι στις απερίσκεπτες ενέργειες της Δύσης, με τον Τζο Μπάιντεν να επιχειρεί να αφήσει τη χειρότερη δυνατή κληρονομιά στην επόμενη διακυβέρνηση Τραμπ. Η Μόσχα είχε προειδοποιήσει τις ΗΠΑ για τη χρήση του πυραύλου, μισή ώρα νωρίτερα.
Το ΝΑΤΟ τονίζει πως τίποτε δεν θα αλλάξει, την ώρα που ο Μαρκ Ρούτε σύμφωνα με ολλανδικά μέσα βρίσκεται στις ΗΠΑ για συνάντηση με τον Ντοναλντ Τραμπ. Ανάλογη η απάντηση και από Βρετανία και Γαλλία, καθώς με κοινό τους άρθρο οι υπουργοί Εξωτερικών υπόσχονται να συνεχίσουν να στηρίζουν την Ουκρανία.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ρωσία θα ξεκινήσει τη μαζική παραγωγή ενός νέου υπερηχητικού βαλλιστικού πυραύλου που εκτόξευσε χθες στην Ουκρανία. Ο πύραυλος μεσαίου βεληνεκούς, γνωστός ως Oreshnik, δεν μπορεί να αναχαιτιστεί, ανέφερε το κρατικό μέσο ενημέρωσης RIA Novosti επικαλούμενο τον Ρώσο πρόεδρο.
Ο Ρώσος πρόεδρος μάλιστα, προανήγγειλε την βράβευση των σχεδιαστών του πυραύλου ενώ εξήρε τους «πολλούς ταλαντούχους μηχανικούς της Ρωσίας».
«Δεν υπάρχει κανένα αντίμετρο σε έναν τέτοιο πύραυλο, κανένα μέσο αναχαίτισής του, στον κόσμο σήμερα. Και θα τονίσω για άλλη μια φορά ότι θα συνεχίσουμε να δοκιμάζουμε αυτό το νεότερο σύστημα. Είναι απαραίτητο να καθιερωθεί σειριακή παραγωγή».