Το χάσμα παραμένει σταθερά υψηλό εδώ και χρόνια και είναι μεγαλύτερο σε επαγγέλματα όπου κυριαρχούν οι γυναίκες.
Για σχεδόν επτά εβδομάδες τον χρόνο, οι γυναίκες εργάζονται «δωρεάν» σε σύγκριση με τους άνδρες. Αυτό προκύπτει από νέα έρευνα που καταδεικνύει πως το μισθολογικό χάσμα εξακολουθεί να παραμένει υψηλό, επηρεάζοντας ιδιαίτερα τις γυναίκες που εργάζονται σε χαμηλότερα αμειβόμενες θέσεις ή σε επαγγέλματα όπου κυριαρχούν οι γυναίκες.
Παρά τις αλλαγές στην αγορά εργασίας, η ανισότητα στις αποδοχές παραμένει μια σκληρή πραγματικότητα.
Σύμφωνα με νέα έκθεση που παρήγγειλε η συνδικαλιστική οργάνωση TUC, στο Ηνωμένο Βασίλειο, η μισθολογική διαφορά 13,1% σημαίνει πως οι γυναίκες, σε σύγκριση με τους άνδρες, εργάζονται «δωρεάν» για σχεδόν επτά εβδομάδες τον χρόνο, σύμφωνα με το Independent.
Η διαφορά στους μισθούς οφείλεται στο γεγονός ότι οι γυναίκες συχνά εργάζονται σε χαμηλότερα αμειβόμενες θέσεις και είναι πιο πιθανό να εργάζονται μερική απασχόληση λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων.
Το χάσμα παραμένει σταθερά υψηλό εδώ και χρόνια και είναι μεγαλύτερο σε επαγγέλματα όπου κυριαρχούν οι γυναίκες, όπως η υγειονομική περίθαλψη, η κοινωνική εργασία, καθώς και σε τομείς όπως η χρηματοδότηση και η ασφάλιση.
Η έρευνα έδειξε ότι το μισθολογικό χάσμα για τις γυναίκες ηλικίας 40 έως 49 ετών ανέρχεται στο 16,5%, ενώ αυξάνεται σχεδόν στο 19% για όσες βρίσκονται μεταξύ 50 και 59 ετών.
Ο γενικός γραμματέας της TUC, Πολ Νοουάκ, δήλωσε ότι όλοι πρέπει να αμείβονται δίκαια και πως οι γυναίκες δεν αξίζουν να αντιμετωπίζονται ως «εργαζόμενες δεύτερης κατηγορίας».
Τόνισε, επίσης, ότι το νομοσχέδιο για τα εργασιακά δικαιώματα μπορεί να συμβάλει στο κλείσιμο του μισθολογικού χάσματος, απαγορεύοντας εκμεταλλευτικές πρακτικές, όπως τα συμβόλαια μηδενικών ωρών, που πλήττουν κυρίως τις γυναίκες.
Μισθολογικό χάσμα στην Ελλάδα: Ανισότητα που παραμένει έντονη
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία, το μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών στην Ελλάδα παραμένει αισθητό. Το 2018, οι γυναίκες αμείβονταν κατά μέσο όρο 10,4% λιγότερο ανά ώρα εργασίας σε σχέση με τους άνδρες, ενώ η διαφορά στις μηνιαίες αποδοχές τους έφτανε το 16,9%. Σε ετήσιο επίπεδο, η διαφορά άγγιζε το 17,2%, με τις γυναίκες να λαμβάνουν χαμηλότερες συνολικές αποδοχές.
Παρά τη μείωση του χάσματος σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, οι γυναίκες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικές μισθολογικές ανισότητες. Αυτό οφείλεται στη μειωμένη συμμετοχή τους στην αγορά εργασίας, την υψηλότερη ανεργία, την αυξημένη μερική απασχόληση και την άνιση κατανομή ευθυνών φροντίδας.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το 2022 το μισθολογικό χάσμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν 12,7%, ενώ στην Ελλάδα βρισκόταν περίπου στο 10,4%. Παρόλο που η χώρα εμφανίζεται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, η ανισότητα παραμένει υπαρκτή.
Παρά τις όποιες βελτιώσεις, το μισθολογικό χάσμα συνεχίζει να αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα στην Ελλάδα, απαιτώντας περαιτέρω δράσεις για την πλήρη εξάλειψή του.