Η κινόα εναλλακτική λύση για το σιτάρι, κερδίζει έδαφος στη Βοιωτία

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η συλλογή της κινόα στην περιοχή της Βοιωτίας, όπου για δεύτερη συνεχή χρονιά καλλιεργείται, με τους παραγωγούς της περιοχής να δηλώνουν ικανοποιημένοι από τις αποδόσεις αλλά και τις προοπτικές που προδιαγράφει στην αγορά. 

Πρόκειται για μια σχετικά νέα, εναλλακτική καλλιέργεια στα ελληνικά δεδομένα, που φαίνεται να κερδίζει έδαφος, καθώς συνδυάζει θρεπτική αξία, ανθεκτικότητα στις καιρικές συνθήκες και καλές τιμές στην αγορά.

Αν και πρόκειται για μία νέα καλλιέργεια με εξειδικευμένες απαιτήσεις, τις οποίες οι παραγωγοί δεν έχουν αφομοιώσει επαρκώς ώστε να μπορέσουν να προσαρμοστούν καλύτερα, εν τούτοις η συνεχής και επιστημονικά τεκμηριωμένη υποστήριξη της ομάδας γεωπόνων της Aristi Quinoa, η οποία είναι πάντα στο πλευρό των παραγωγών και τους υποστηρίζει συνεχώς με την τεχνογνωσία. Το μεράκι των γεωπόνων και των στελεχών της, ιδιαίτερα στα πρώτα βήματα της νέας καλλιέργειας είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους διστάζουν.  

Η αντοχή της σε συνθήκες ξηρασίας  κάνει την καλλιέργεια ιδανική σε περιοχές που τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με την άρδευση, εκεί η κινόα μπορεί να πάρει σημαντικό μερίδιο από τις κλασικές ανοιξιάτικες καλλιέργειες και απαιτεί και λιγότερη χρήση χημικών λιπαντικών από ότι άλλες ανοιξιάτικες καλλιέργειες.

Οι παραγωγοί

Ο Γιώργος Μελισσάρης, παραγωγός από τις Θεσπιές δηλώνει ότι οι αποδόσεις των χωραφιών κυμάνθηκαν μεσοσταθμικά στα 250 κιλά το στρέμμα. «Είναι νωρίς να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα για την καλλιέργεια, αλλά τα πρώτα στοιχεία που έχουμε από τα δύο χρόνια που καλλιεργούμε το φυτό, δείχνουν πως πρόκειται για μια καλλιέργεια με σημαντικές προοπτικές. Οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τις αποδόσεις, και δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο πώς αυτές θα εξελιχθούν τα επόμενα χρόνια. Το θετικό είναι ότι οι απαιτήσεις σε νερό άρδευσης είναι ελάχιστες, ιδιαίτερα εάν υπάρχουν βροχοπτώσεις τον Μάρτιο, οι οποίες ευνοούν την εκβλάστηση των σπόρων και την ανάπτυξη των νεαρών φυταρίων και καλύπτουν έτσι  τις ανάγκες του φυτού για νερό. Η τρέχουσα καλλιεργητική περίοδος, πάντως, έδειξε να ευνόησε την παραγωγή».

Ο κ. Μελισσάρης εκτιμά πως η κινόα φαίνεται να αποδίδει καλύτερα οικονομικά σε σχέση με το σιτάρι, αρκεί να υπάρχει εξειδικευμένος μηχανολογικός εξοπλισμός, προσαρμοσμένος στις ανάγκες της καλλιέργειας. Το παραγόμενο προϊόν παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην αγορά, κυρίως λόγω της υψηλής διατροφικής του αξίας. Επιπλέον, το καθεστώς της συμβολαιακής γεωργίας την καθιστά μία ελκυστική επιλογή για το επόμενο διάστημα.

Στα 200 κιλά η βιολογική, με τιμή 0,80 ευρώ το κιλό

Χωρίς ιδιαίτερες εισροές, και ειδικά χωρίς χρήση αγροχημικών, πραγματοποιεί την καλλιέργεια της κινόα ο Στάθης Μπαντάνας από τον Άγιο Δημήτριο Βοιωτίας. Ο ίδιος έχει ήδη πιστοποιήσει την καλλιέργεια ως βιολογική και την έχει εντάξει σε σχετικό πρόγραμμα. Οι αποδόσεις της φετινής καλλιεργητικής περιόδου κυμάνθηκαν στα 200 κιλά το στρέμμα, μεσοσταθμικά. «Καλλιέργησα φέτος 30 στρέμματα, αλλά για την επόμενη χρονιά σκοπεύω να τα αυξήσω στα 70 με 80. Η τιμή της βιολογικής κινόα φτάνει τα 0,80 ευρώ το κιλό, κάτι που μας επιτρέπει να έχουμε καλύτερο εισόδημα σε σχέση με τα σιτηρά. Αν προστεθεί σε αυτό και η ενίσχυση από ευρωπαϊκά προγράμματα, τότε το τελικό εισόδημα αυξάνεται σημαντικά».

Κλείνοντας, τονίζει πως πρόκειται για μια καλλιέργεια με μέλλον, που μπορεί να δώσει λύσεις στον αγροτικό τομέα της περιοχής. «Σίγουρα έχουμε δρόμο μπροστά μας. Χρειάζεται να την αξιολογήσουμε καλύτερα, να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα της παραγωγής και να βελτιώσουμε τις καλλιεργητικές μας φροντίδες. Μόνο έτσι θα είμαστε πιο αποτελεσματικοί και θα έχουμε τη δυνατότητα εναλλαγής καλλιεργειών στον τόπο μας».

Σχετικά

Αφήστε ένα σχόλιο