ΑΟΡΙΣΤΟΛΟΓΙΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ- ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΒΑΛΤΙΟ

Συζητήθηκε στη Βουλή επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, κ. Γιώργου Μουλκιώτη προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστή Χατζηδάκη σχετικά με την ασφάλεια των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, ύστερα από το τραγικό συμβάν, που έγινε στο εργοστάσιο της Λάρυμνας στις 6 Νοεμβρίου 2019, αλλά και με την πορεία της.

Στην ομιλία του ο κ. Μουλκιώτης, επεσήμανε ότι το δυστύχημα αποτελεί συνέχεια του προηγούμενου θανατηφόρου ατυχήματος του Ιουλίου 2019 (μέσα σε ένα τετράμηνο 2 νεκροί εργαζόμενοι στον ίδιο χώρο) και του πρόσφατου ατυχήματος της Δευτέρας 4 Νοεμβρίου 2019, ευτυχώς χωρίς θύματα. Αναφέρθηκε δε και στις διαμαρτυρίες του Σωματείου των εργαζομένων, που επανειλημμένα έχει εκδώσει ανακοίνωση για την τραγική κατάσταση έλλειψης μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στην εταιρία.

Κατόπιν αυτών, ζήτησε από τον υπουργό να απαντήσει πόσοι έλεγχοι έχουν γίνει την τελευταία πενταετία από την Επιθεώρηση Μεταλλείων, ποια τα αποτελέσματα αυτών και ποιες ενέργειες έγιναν μετά το θανατηφόρο ατύχημα του Ιουλίου 2019, ως συνέπεια των διαπιστώσεων του ελέγχου και ζήτησε από τον Υπουργό να απαντήσει, για το σχέδιο της κυβέρνησης προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ και ποιες είναι οι προθέσεις της για το μέλλον των εκατοντάδων εργαζομένων της εταιρείας.

Τέλος, παρότρυνε την κυβέρνηση να αξιοποιήσει τη μεγάλη σπουδαιότητα που έχει το υποπαράγωγο του νικελίου, το κοβάλτιο, υπενθυμίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση το έχει χαρακτηρίσει ως «στρατηγική πρώτη ύλη», που εισάγει από τρίτες χώρες. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες επενδυτικές δράσεις, προκειμένου να γίνει σωστή εκμετάλλευση του κοβαλτίου, που θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη στην ΛΑΡΚΟ και στην ελληνική οικονομία.

Ο Υπουργός, στην απάντησή του, χαρακτήρισε την ΛΑΡΚΟ ως εξαιρετικά προβληματική επιχείρηση σε όλους τους τομείς της και ανέφερε ότι τα προβλήματά της όσον αφορά στην ασφάλεια και την υγιεινή των εργαζομένων δεν διορθώνονται με την επιβολή προστίμων. Επεσήμανε δε ότι την περίοδο 2016-2018 η Επιθεώρηση Μεταλλείων πραγματοποίησε έξι ελέγχους, ύστερα από καταγγελίες ή ατυχήματα στις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ, επιβάλλοντας διοικητικά πρόστιμα για τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας. Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι η ΛΑΡΚΟ είναι ο πρώτος οφειλέτης της ΔΕΗ σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ έχει επιδικαστεί από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αμετάκλητα να επιστρέψει στο Δημόσιο 165 εκατομμύρια ευρώ από παράνομες κρατικές ενισχύσεις.

 Τέλος τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βρει ρεαλιστική λύση προς όφελος των εργαζομένων και της τοπικής κοινωνίας, νομικώς βάσιμη, στέρεα, για να μην αμφισβητηθεί για πολλούς και διαφορετικούς λόγους στην Ελλάδα και στις Βρυξέλλες και ταυτόχρονα να είναι ελκυστική για επενδυτές.

Η Κυβέρνηση, πέραν από τις γενικότητες του Υπουργού, δεν έδωσε συγκεκριμένη και σαφή απάντηση για το ποιό είναι το σχέδιο για την ΛΑΡΚΟ, ούτε απάντησε για επενδύσεις προκειμένου να υπάρξει εκμετάλλευση του κοβαλτίου.

Σχετικά