ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τομεακή Επιτροπή Θήβας – Οινοφύτων
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
THN ΚΑΥΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΕΞΗΓΓΕΙΛΕ ΑΠΟ ΤΗ ΘΗΒΑ Ο Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ
Τη Θήβα επισκέφθηκε στις 13/12/2019 ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, με αφορμή «συνάντηση εργασίας των ΦΟΔΣΑ (Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) με αντικείμενο το νέο εθνικό σχεδιασμό για την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στη χώρα μας».
Μακριά από το χορό των δεκάδων εκατομμυρίων που δαπανούνται αυτή την περίοδο για την κατασκευή Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων, η λειτουργία των οποίων θα επιβαρύνει τους ίδιους τους κατοίκους για να κερδοφορούν είτε οι ΦΟΔΣΑ είτε απευθείας οι ιδιώτες, τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν το λαό της ευρύτερης περιοχής είναι τα εξής:
1. Στο υπό κατασκευή έργο της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Θήβας θα συγκεντρώνονται σύμφωνα με τις επίσημες πηγές τα απορρίμματα της επαρχίας Θήβας και της Λοκρίδας. Ωστόσο, ήδη συζητείται το ενδεχόμενο η ΜΕΑ Θήβας να επεκταθεί, ώστε να υποδέχεται και τα απορρίμματα της επαρχίας Λιβαδειάς. Ακόμη περισσότερο, η ΜΕΑ Θήβας θα είναι για αρκετά έτη η μοναδική μονάδα υποδοχής απορριμμάτων σε επίπεδο Στερεάς, οπότε αντικειμενικά η ήδη επιβαρυμένη περιοχή της Θήβας θα δέχεται απορρίμματα από πολύ περισσότερες περιοχές της Περιφέρειας.
2. Όπως δήλωσε κι επίσημα ο υπουργός, μεταξύ των προτεραιοτήτων (και) αυτής της κυβέρνησης αποτελεί η «δημιουργία μονάδων παραγωγής ενέργειας από τα υπολείμματα των απορριμμάτων». Με απλά λόγια, η δημιουργία μονάδων καύσης του λεγόμενoυ RDF.
Παρά τα παχιά λόγια, η ουσία του σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων είναι ότι αυτή υποτάσσεται στην εμπορευματοποίηση του σκουπιδιού. Με βάση αυτή τη λογική, οι Μονάδες Επεξεργασίας θα παράγουν από το συμμεικτο σκουπίδι τεράστιες ποσότητες RDF, ενός ρυπασμένου υλικού το οποίο στη συνέχεια θα καιγεται για την παραγωγή ενέργειας. Η οποία μάλιστα ενέργεια βαφτίζεται στο όνομα του κέρδους ως «πράσινη».
Η συγκέντρωση τεράστιων ποσοτήτων αυτού του ρυπασμένου υλικού στη Θήβα, σε συνδυασμό με την ύπαρξη βιομηχανιών που μπορούν εύκολα να λειτουργήσουν με καύσιμο το RDF (πχ μονάδες φυσικού αερίου, τσιμεντοβιομηχανίες) ανοίγει διάπλατα το ενδεχόμενο λειτουργίας μονάδας κάυσης απορριμμάτων στην περιοχή μας.
3. Στα πλαίσια της «ολοκληρωμένης χωρικής επένδυσης» για τον Ασωπό, σχεδιάζεται η λειτουργία Μονάδας Επεξεργασίας Επικίνδυνων Βιομηχανικών Αποβλήτων στην περιοχή των Οινοφύτων, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα λειτουργεί υπό την ευθύνη απευθείας των επιχειρηματικών ομίλων.
Η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας επιτρέπει την ολοκληρωμένη διαχείριση κι επαναχρησιμοποίηση των αποβλήτων κάθε είδους με το ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, με συνέπεια τη σημαντική εξοικονόμηση πόρων.
Για παράδειγμα, οι κυβερνήσεις και οι Δήμοι θα μπορούσαν κάλλιστα εδώ και δεκαετίες να έχουν κάνει βήματα στην ανακύκλωση μέσω της διαλογής στην πηγή. Με τον τρόπο αυτό, τα οργανικά υπολείμματα θα μπορούσαν πολύ εύκολα να μετατραπούν σε μία μορφή οργανικού λιπάσματος, κατάλληλου για την αγροτική παραγωγή.
Αντίθετα, οι ίδιοι που δεν έκαναν απολύτως τίποτα, τώρα επικαλούνται την καθυστέρηση – που οι ίδιοι δημιούργησαν – για να περνάνε τα πάντα μέσα από τη διαδικασία της αναερόβιας ζύμωσης στις ΜΕΑ, η οποία αφαιρεί από τα οργανικά υπολείμματα όλες τις οργανικές ουσίες και παράγει ένα φτωχό προϊόν, προοριζόμενο επίσης για καύση.
Θα μπορούσαν επίσης να έχουν κάνει βήματα στη χωριστή διαλογή πλαστικού και χαρτιού, ώστε αυτά να μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν. Όμως επιλέγουν αυτά να συγκεντρώνονται σύμμεικτα στις ΜΕΑ, για να παράγεται το περιβόητο RDF, δηλαδή καύσιμη ύλη.
Είναι προφανές ότι η διαχείριση των απορριμμάτων δε μπορεί να είναι φιλολαϊκή και φιλοπεριβαλλοντική όσο αποτελεί επιχειρηματική δραστηριότητα. Οι διάφοροι επιχειρηματικοί όμιλοι και το πολιτικό τους προσωπικό διαχειρίζονται τα απόβλητα σαν την κότα με τα χρυσά αυγά. Αντιμετωπίζουν το σκουπίδι ως ένα προϊόν που το καρπώνονται δωρεάν και μπορεί να τους αποφέρει μία, δύο ή και περισσότερες φορές κέρδος.
Εξάλλου, στη περιοχή μας εχει αποδειχτεί επανειλημμένα ποιος και γιατί ρυπαίνει το περιβάλλον ή ποιος και γιατί υποβαθμίζει την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς και τη δημόσια υγεία. Όπως φαίνεται, οι θύτες θα εγκληματούν πλέον με «πράσινο» τρόπο, «φιλικό» προς τα θύματα…
Η πολιτική αυτή δεν είναι μονόδρομος. Μια σχεδιασμένη διαχείριση όλων των απορριμμάτων με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες, την εξοικονόμηση πόρων και την προστασία του περιβάλλοντος είναι σήμερα όχι απλώς δυνατή αλλά και αναγκαία.
Πριν φτάσουμε σε τετελεσμένα γεγονότα, η έγκαιρη κινητοποίηση του λαού και των φορέων του μπορεί και πρέπει να αποτρέψει τις επικίνδυνες γα την υγεία και το περιβάλλον εξελίξεις. Δε χρωστάμε σε κανέναν να αναπνεόυμε φουράνια και διοξίνες!