Η τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για το 2019 θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί στο Μαξίμου.
Ένα από τα θέματα που θα τεθούν είναι η νομοθετική ρύθμιση που θα φέρει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση και θα αφορά τις απεργιακές κινητοποιήσεις προκειμένου να μην επαναληφθούν τα όσα συνέβησαν με την στάση εργασίας στο Μετρό.
Σύμφωνα με πληροφορίες η ρύθμιση θα απαιτεί την ύπαρξη προσωπικού ασφαλείας αλλά και τον προγραμματισμό δρομολογίων έτσι ώστε να μην παραλύει η χώρα από μία κινητοποίηση. «Σεβόμαστε το δικαίωμα στην απεργία. Αλλά η απεργία δεν πρέπει να γίνεται εκβιασμός εις βάρος του κοινωνικού συνόλου» δήλωσε στο ΑΠΕ ο υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής. Αναφερόμενος στην πρόσφατη στάση εργασίας στο μετρό, τόνισε πως «αιτία ήταν η μετακίνηση 21 υπαλλήλων σε θέσεις εκδοτών εισιτηρίων, ώστε μαζί με την προμήθεια 100 επιπλέον ακυρωτικών μηχανημάτων, να μειώσουμε κάπως την ταλαιπωρία των πολιτών».
Το βάρος σε Δένδια και Χρυσοχοΐδη
Δεν αποκλείεται στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο Νίκος Δένδιας να ενημερώσει για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, όπως και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για τα ζητήματα της ασφάλειας αλλά και την κριτική που υπάρχει από την αντιπολίτευση για την αστυνομική βία.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει τις κατευθύνσεις για τη νέα χρονιά που αναμένεται δύσκολη σε όλους τους τομείς καθώς η κυβέρνηση θα πρέπει να κερδίσει μια σειρά από στοιχήματα που εκτός από τα εθνικά είναι η πορεία της ελληνικής οικονομίας. Το βάρος πλέον πέφτει στις επενδύσεις που θα βάλουν την χώρα οριστικά σε τροχιά ανάπτυξης. Παράλληλα όμως θα εξεταστεί και η πορεία των χρονοδιαγραμμάτων που είχαν πάρει οι υπουργοί στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει ιδιαίτερη σημασία στην τήρηση τους και την υλοποίηση του έργου που έχουν αναλάβει για το οποίο θα αξιολογηθούν τα κυβερνητικά στελέχη.
Η ατζέντα του υπουργικού
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης πρόκειται μεταξύ άλλων να συζητηθούν:
- Ο προγραμματισμός του νομοθετικού έργου της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, θα παρουσιαστούν τα νομοσχέδια για τη χορήγηση του επιδόματος γέννησης (Υπουργείο Εργασίας), για την άσκηση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι (Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη), για την επιτάχυνση της αδειοδότησης των υδατοδρομίων (Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών) και για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων).
- Η παρουσίαση του εγχειριδίου καλής νομοθέτησης: νομοπαρασκευστική μεθοδολογία και ανάλυση συνεπειών ρύθμισης (Υπουργός Επικρατείας).
- Η παρουσίαση και έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Μεταρρυθμίσεων για το 2020 (Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου).
- Η Πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ και οι δράσεις επιτάχυνσης (Υπουργείο Ανάπτυξης).
- Η σύσταση και συγκρότηση Διυπουργικής Επιτροπής για τη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Μεγαλόπολης στη μεταλιγνιτική εποχή (Υπουργείο Περιβάλλοντος).