Το 2019 μας… αποχαιρέτησε και στην οικογένεια του ελληνικού στίβου έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται περηφάνια και ικανοποίηση για τις εμφανίσεις των αθλητών και αθλητριών.
Οι πρωταθλητές και πρωταθλήτριες μας κατάφεραν για μία ακόμη χρονιά να διατηρήσουν τη χώρα μας στις κορυφαίες της Ευρώπης στο χώρο του στίβου και παράλληλα να της χαρίσουν μετάλλια στις διοργανώσεις όλων των ηλικιακών κατηγοριών.
Ντόχα, Γλασκώβη, Μπορός, Γκέβλε ήταν οι στάσεις που σημάδεψαν στο αγωνιστικό 2019, αφού εκεί μια σειρά από έμπειρους και ανερχόμενους πρωταθλητές κατάφεραν να σταθούν με αξιοπρέπεια, να ξεπεράσουν σε πολλές περιπτώσεις των εαυτό τους και να ανταμειφθούν είτε με το σημαντικότερο έπαθλο, το μετάλλιο, είτε με ένα καλό πλασάρισμα. Το… πρόσωπο
Δίχως αμφιβολία η Κατερίνα Στεφανίδη ήταν για μία ακόμη φορά το “πρόσωπο” της χρονιάς για τον ελληνικό στίβο και τον ελληνικό αθλητισμό γενικότερα. Πιστή στο ραντεβού της με τις μεγάλες διοργανώσεις κατάφερε για έκτη διαδοχική χρονιά να είναι στο βάθρο μιας μεγάλης διοργάνωσης. Η έμπειρη αθλήτρια κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο επί κοντώ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ντόχα με 4,85 μ. πετυχαίνοντας την επίδοση της χρονιά για εκείνη. Νωρίτερα στη σεζόν η ολυμπιονίκης του Ρίο αναδείχθηκε νικήτρια στη σειρά αγώνων Diamond League. Από το 2014 και την Ζυρίχη μέχρι το 2019 και την Ντόχα η Στεφανίδη έχει …πάρει σπίτι της 11 μετάλλια σε ανοιχτό και κλειστό στίβο και πλέον προετοιμάζεται για το 2020 εκεί έχει πολλές ακόμη ευκαιρίες να εμπλουτίσει το πλούσιο αθλητικό της βιογραφικό.
Τα εύσημα για την παρουσία τους στο Παγκόσμιο της Ντόχα δικαιούνται στο σύνολο τους οι αθλητές και αθλήτριες που αγωνίστηκαν στα αγωνίσματα δρόμου. Οι εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, η υψηλή θερμοκρασία και το γεγονός ότι οι αγώνες έγιναν ξημερώματα δεν μπήκαν τροχοπέδη στην προσπάθεια του Αλέξανδρου Παπαμιχαήλ (17ος- 50χλμ βάδην), της Αγγελικής Μακρή (14η- 50χλμ. βάδην), της Αντιγόνης Ντρισμπιώτη (22η – μαραθώνιος) και της Γκλόρια Πριβιλέτζιο (29η – μαραθώνιος). Στους τελικούς των αγωνισμάτων τους στη διοργάνωση της Ντόχα μετείχαν ακόμη ο Μίλτος Τεντόγλου στο μήκος (10ος- 7,70 μ.) και η Νικόλ Κυριακοπούλου στο επί κοντω (13η- 4,50 μ.).Η διοργάνωση
Το 2019 ξεκίνησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αφού στην πρώτη σπουδαία στάση της χρονιάς, το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Γλασκώβης, οι αθλητές και αθλήτριες μας κατέκτησαν τέσσερα μετάλλια και είχαν καλά πλασαρίσματα σε τελικούς. Το μοναδικό χρυσό για τη χώρα μας ήρθε από τον Μίλτο Τεντόγλου, που κατάφερε να εντυπωσιάσει θεατές σε όλη την Ευρώπη με το άλμα του στα 8,38 μ., επίδοση που αποτελεί πανελλήνιο ρεκόρ και ατομικό του ρεκόρ και ήταν τη δεδομένη στιγμή, κορυφαία επίδοση στον κόσμο. Στην ίδια διοργάνωση η Βούλα Παπαχρήστου παρά το γεγονός ότι είχε ταλαιπωρηθεί για καιρό από τραυματισμό, κατάφερε να προσγειωθεί στα 14,50 μ. στο τριπλούν, να βελτιώσει ρεκόρ δεκαετίας και να αναδειχθεί ασημένια πρωταθλήτρια Ευρώπης. Ο Κώστας Μπανιώτης είναι από τους αθλητές με σταθερή παρουσία σε τελικούς μεγάλων διοργανώσεων. Ο έμπειρος άλτης του ύψους φέτος κατάφερε να πάρει αυτό που δεν είχε μπορέσει- παρά το ότι πολλές φορές είχε βρεθεί κοντά – στο παρελθόν, αφού με άλμα στα 2,26 μ. κρέμασε στο στήθος του το ασημένιο μετάλλιο. Στο βάθρο των νικητριών βρέθηκε για μία ακόμη φορά στην καριέρα της η Νικόλ Κυριαλοπολύλου. Η έμπειρη αθλήτρια ήταν τρίτη στο επί κοντώ με 4,65 μ. και διατήρησε τη σχέση της με το βάθρο, αφού ήταν δεύτερο το 2018 στο Βερολίνο. Στην ίδια διοργάνωση ο Εμμανουήλ Καραλής ήταν τέταρτος στο επί κοντώ με 5,65 μ., ενώ στην πέμπτη θέση ολοκλήρωσε την παρουσία του στα 60 μ. ο Κώστας Ζήκος με 6.67 στον τελικό. Την ίδια θέση κατέλαβε και ο Κώστας Δουβαλίδης στα 60 μ. εμπ., σε έναν τελικό όπου σχεδόν όλοι οι εμποδιστές “έπεσαν” μαζί στον τερματισμό και τα μετάλλια κρίθηκαν στις λεπτομέρειες. Εκτός βάθρου έμεινε σε αυτή τη διοργάνωση η Κατερίνα Στεφανίδη, με άλμα στα 4,65 μ., επίδοση που της έδωσε την τέταρτη θέση. Στον τελικό της σφαιροβολίας, ο Νικόλας Σκαρβέλης ήταν όγδοος με 20,13 μέτρα.Το νέο αίμα
Οι διοργανώσεις της κατηγορίας Κ20 διαχρονικά προσφέρουν μοναδικό θέαμα και δίνουν την ευκαιρία για χρήσιμα μελλοντικά συμπεράσματα. Η φετινή χρονιά είχε στο πρόγραμμα της το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, εκεί όπου η χώρα μας κατάφερε να κατακτήσει τέσσερα μετάλλια από σπουδαίους ανερχόμενους αθλητές. Βάσει αποτελέσματος την καλύτερη παρουσία πραγματοποίησε η Σπυριδούλα Καρύδη, που αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης στο τριπλούν. Μάλιστα η νεαρή κατάφερε στον σημαντικότερο για εκείνη αγώνα στη χρονιά να πετύχει 14,00 μ. και να γίνει η πρώτη Ελληνίδα Νεάνιδα όλων των εποχών που καταρρίπτει το συγκεκριμένο φράγμα. Ιστορικό αγώνα έκανε και ο Χρήστος Φραντζεσάκης στη σφυροβολία, όχι μόνο γιατί πέτυχε πανελλήνιο ρεκόρ, αλλά γιατί το 84,22 μ., είναι η δεύτερη επίδοση όλων των εποχών στην Ευρώπη από αθλητή της κατηγορίας του. Ο ρίπτης του Κωστή Παπαμαρκάκη κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο, σε έναν από τους συναρπαστικότερους τελικούς της διοργάνωσης. Ένα σπουδαίο φράγμα για τους άλτες του τριπλούν ξεπέρασε και ο Ανδρέας Πανταζής, που με 16,08 μ. αναδείχθηκε χάλκινος πρωταθλητής Ευρώπης, βελτιώνοντας στη διάρκεια του τελικού δύο φορές το ρεκόρ του. Σπουδαία παρουσία πραγματοποίησε και ο Δημήτρης Τσίτσος, που επίσης με ατομικό ρεκόρ στα 77,79 μ. ήταν τρίτος στον ακοντισμό και άφησε πολλές υποσχέσεις για το μέλλον.
Οι καλές παρουσίες στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ20 δεν περιορίστηκαν στα μετάλλια. Η Ελίνα Τζένγκο, παρά τον τραυματισμό που της ανέτρεψε στη διάρκεια της χρονιά τον προγραμματισμό, ήταν τέταρτη στον ακοντισμό με 53,99 μ., ενώ την πέμπτη θέση κατέλαβαν οι Αντώνης Σάντας στο επί κοντώ (5,21 μ.) και Στραυρούλα Κοσμίδου στη σφυροβολία (69,87 μ.). Στο βάδην η Κυριακή Φιλτισάκου τερμάτισε πέμπτη με 47.13.92 και η Όλγα Φιάσκα όγδοη με 48.08.07, ενώ στο ύψος η Παναγιώτα Δόση ήταν έβδομη με 1,84 μέτρα.Η παρουσία της ομάδας μας στο Μπορός
Το αγωνιστικό πρόγραμμα της χρονιάς περιλάμβανε και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ23, εκεί όπου δύο από τους κορυφαίους Έλληνες αθλητές ανέβηκαν στο βάθρο των νικητών. Ο Μίλτος Τεντόγλου συνεπής με τα μεγάλα άλματα στις μεγάλες διοργανώσεις, δεν αρκέστηκε απλώς στο άλμα που θα του έδινε το χρυσό μετάλλιο στο μήκος, αλλά με 8,32 μ. πέτυχε πανελλήνιο ρεκόρ κατηγορίας και ατομικό ρεκόρ στον ανοιχτό στίβο. Το ασημένιο μετάλλιο στο επί κοντώ κατέκτησε ο Καραλής με προσπάθεια στα 5,60 μέτρα. Στους τελικούς συμμετείχαν ακόμη ο Οδυσσέας Μουζενίδης που ήταν 7ος στη σφαιροβολία με 18,99 μ. και ο Αντώνης Μέρλος που ήταν ένατος στο ύψος με 2,11 μέτρα. Πολύ καλή παρουσία είχε και η Σοφία Αλικανιώτη, που ήταν έβδομη στον τελικό των 20χλμ. βάδην με 1.39.11.Το δύσκολο έργο της Σούπερ Λίγκα
Εξαρχής η ομάδα μας γνώριζε πως είχε εξαιρετικά δύσκολο έργο στη Σούπερ Λίγκα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ομάδων στο Μπίντγκοζ. Αυτό επιβεβαιώθηκε και στον αγωνιστικό χώρο, όπου η χώρα μας κατέλαβε την 10η θέση και αποχαιρέτισε με αξιοπρέπεια τη μεγάλη κατηγορία. Στη διάρκεια των αγώνων είχαμε τρεις πρώτες θέσεις με τον Μίλτο Τεντόγλου στο μήκος (8,30 μ.), την Κατερίνα Στεφανίδη στο επί κοντώ (4,70 μ.) και την Βούλα Παπαχρήστου στο τριπλούν (14,48 μ.) και δύο τρίτες με τον Μιχάλη Αναστασάκη στη σφυροβολία (75,77 μ.) και την Χρυσούλα Αναγνωστοπούλου στη δισκοβολία (59,02 μ.).
Στη διάρκεια της χρονιάς διεξήχθησαν οι Ευρωπαϊκοί Αγώνες του Μινσκ, μια νέα διοργάνωση με αρκετές καινοτομίας, στην οποία η χώρα μας κατέκτησε δύο μετάλλια. Η Ραφαέλα Σπανουδάκη στα 100 μ. και ο Κώστας Δουβαλίδης στα 110 μ. εμπ. ήταν οι δύο που πραγματοποίησαν πολύ καλές παρουσίες και χάρισαν στη χώρα μας τα μετάλλια.
Η χώρα μας είχε εκπροσώπηση και στο Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νεότητας στο Μπακού, όπου κατέκτησε δύο μετάλλια. Η Αναστασία Ντραγκομίροβα συγκέντρωσε 5.817 β. και κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο έπταθλο, ενώ οι Μαρκέλα Παπανδρέου, Πολυνίκη Εμμανουηλίδου, Άννα Χατζηπουργάνη και Στέλλα Κωνσταντινίδου τερμάτισαν σε 2.09.16 και ήταν δεύτερες στη σκυτάλη 100Χ200Χ300Χ400.
Αποχαιρετούμε το 2019 γεμάτοι ευγνωμοσύνη και ικανοποίηση για την προσπάθεια και το αποτέλεσμα των αθλητών και αθλητριών μας και αναμένουμε το νέο έτος για να γεμίσουμε ακόμη περισσότερες εικόνες και να αισθανθούμε ακόμη μεγαλύτερη συγκίνηση από τις στιγμές που θα ζήσουμε στους αγωνιστικούς χώρους.