Κατάθεση πινακίδων: Τι ισχύει με τα τέλη κυκλοφορίας

pinakides kikloforias

Σημαντικός αριθμός ιδιοκτητών αυτοκινήτων καταθέτει τις πινακίδες κυκλοφορίας κάθε χρόνο, δηλώνοντας αδυναμία να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας και τις δαπάνες συντήρησης. Υπολογίζεται ότι κατά την τελευταία οκταετία, ξεβιδώθηκαν από τα πλαίσια των οχημάτων και κατατέθηκαν στην Εφορία περισσότερες από 1.2 εκατ. πινακίδες.

Η θέση σε ακινησία -όπως ονομάζεται επισήμως το «κατέθεσα τις πινακίδες»- είναι ο μοναδικός νόμιμος τρόπος, ώστε να μην πληρώσει ο ιδιοκτήτης τα τέλη κυκλοφορίας χωρίς όμως να χάσει την κυριότητα του αυτοκινήτου του.

Αναλυτικά, όσοι αποφασίσουν να δηλώσουν «ακινησίας» και καταθέσουν τις πινακίδες των οχημάτων τους στις ΔΟΥ μέχρι τις 31-12-2018 θα αποφύγουν:

Την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας για το 2019

Τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης, εφόσον έχουν Ι.Χ. κυβισμού 1.929 κυβικών εκατοστών και άνω. Ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης κυμαίνεται μεταξύ 287 και 3.820 ευρώ ανάλογα με τον κυβισμό και την παλαιότητα του αυτοκινήτου.

Την εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης. Τα τεκμήρια ανάλογα με την παλαιότητα και τον κυβισμό του αυτοκινήτου αρχίζουν από 2.000 ευρώ για αυτοκίνητο 1.000 κυβικών εκατοστών άνω των 10 ετών και φθάνουν ως και τα τα 23.800 ευρώ για αυτοκίνητο 3.500 κυβικών εκατοστών ηλικίας έως 5 ετών.

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά

Όσοι σχεδιάζουν να αποσύρουν από την κυκλοφορία τα αυτοκίνητά τους θα πρέπει να υποβάλουν στην αρμόδια ΔΟΥ:

Τη δήλωση ακινησίας

Την άδεια κυκλοφορίας

Τις πινακίδες κυκλοφορίας

Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986 (γνωστή και με το παλιό της όνομα «δήλωση του νόμου 105»), στην οποία δηλώνεται ότι η ακινητοποίηση του οχήματος γίνεται σε κλειστό ιδιωτικό χώρο. Αν το όχημα πρόκειται να παραμείνει σταθμευμένο σε χώρο που ενοικιάζεται τότε θα χρειαστούν το μισθωτήριο και τα στοιχεία του ιδιοκτήτη. Επίσης, στην υπεύθυνη δήλωση αναγράφεται και η διεύθυνση του χώρου φύλαξης

Αστυνομική ταυτότητα ή σχετική εξουσιοδότηση αν η κατάθεση δεν γίνεται από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη.

Παράλληλα, για να γίνει αποδεκτή η κατάθεση των πινακίδων είναι απαραίτητο να έχει εξοφληθεί το σύνολο όλων των τελών κυκλοφορίας των προηγούμενων ετών. Επιπλέον και όσο παράξενο και αν φαίνεται αφού η διαδικασία γίνετι στη ΔΟΥ, ενδέχεται να σας ζητήσουν αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Έντυπο Ε1) από την οποία να προκύπτει ότι το όχημα έχει δηλωθεί στην Εφορία και ένα αντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος στο οποίο να φαίνεται ο αριθμός κυκλοφορίας του. Αυτή η περίπτωση ενδεχομένως να συμβεί όταν δεν μπορούν μέσω του ΑΦΜ να αναζητήσουν ηλεκτρονικά από τη βάση του υπουργείου τον ιδιοκτήτη του οχήματος.

«Τσουχτερά» τα τέλη κυκλοφορίας

Τα τέλη κυκλοφορίας ανάλογα με τα κυβικά και το έτος πρώτης κυκλοφορίας κυμαίνονται:

Από 22 έως 1.230 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν έως το 2000.

Από 22 έως 1.260 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν από το 2001 έως το 2005.

Από 22 έως 1.380 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν από το 2006 έως το 2010.

Για τα αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν από 1 Νοεμβρίου 2010 και μετά τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται με βάση τις εκπομπές ρύπων. Στα ειδοποιητήρια -πυ θα αναρτηθούν στο Taxis όπως είναι η συνήθης πρακτική τα τελευταία χρόνια – αναγράφεται ως προθεσμία πληρωμής των τελών η 31η Δεκεμβρίου 2018. Το ενδεχόμενο να δοθεί ολιγοήμερη παράταση είναι πάντοτε μία πιθανότητα αλλά δεν πρέπει να αποτελεί και βεβαιότητα.

Χρήσιμες πληροφορίες

Η κατάθεση των πινακίδων δεν συνιστά οριστική απόσυρση του αυτοκινήτου, αλλά απλή ακινησία.

Από τη στιγμή που κατατέθηκαν οι πινακίδες στην Εφορία δεν πληρώνονται τα τέλη κυκλοφορίας. Επίσης, το όχημα δεν αποτελεί τεκμήριο για το διάστημα κατά το οποίο παραμένει ακινητοποιημένο αρκεί να κατατεθεί το αντίγραφο της αίτησης ακινησίας στη δήλωση που υποβάλλεται κάθε χρόνο.

Μετά από ένα έτος ακινησίας, ένα χρόνο δηλαδή από την κατάθεση των πινακίδων, οι πινακίδες κυκλοφορίας καταστρέφονται και πρέπει να εκδοθούν νέες στην αρμόδια Περιφέρεια με κόστος από €30 ανάλογα με το αν έχει υπάρξει αντικατάσταση πινακίδων παλαιότερα.

Σχετικά