Εκτιμάται ότι διαθέτει περίπου 1.300.000 στρέμματα μαζί με τις μοναστηριακές εκτάσεις και η αξία της περιουσίας της ανέρχεται γύρω στα 14 δισεκατομμύρια ευρώ
“Ποια είναι αυτή η περιουσία και σε τί ποσό ανέρχεται”; Αυτό είναι το ερώτημα που έρχεται αυθόρμητα στα χείλη όλων, όταν γίνεται λόγος για αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.
Με αφορμή τη συζήτηση που προέκυψε μετά και την συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, τα «Π» αναζήτησαν τα πρόσωπα που μπορούν να δώσουν τις κατάλληλες απαντήσεις.
Σύμφωνα με τις αναφορές τους η εκκλησιαστική περιουσία καλύπτει τριών ειδών περιουσίες:
-την ενοριακή,
-την περιουσία των νομικών προσώπων (όπως είναι για παράδειγμα τα ιδρύματα) και
-τη μοναστηριακή για την οποία και ερίζει το κράτος.
Η αλήθεια είναι ότι ακριβής καταγραφή ολόκληρης της περιουσίας δεν υπάρχει και είναι δύσκολο να υπάρξει και στο άμεσο μέλλον λόγω της φύσης των φορέων που διαρθρώνουν την Εκκλησία της Ελλάδος. Απλώς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ιθυνόντων αυτή τη στιγμή η Εκκλησία εκτιμάται ότι κατέχει περίπου 1.300.000 στρέμματα που είναι διασπαρμένα σε ολόκληρη την επικράτεια. Εξ αυτών τα 732.000 στρέμματα είναι βοσκοτόπια, τα 367.000 δασική γη και τα 189.000 στρέμματα γεωργικές εκτάσεις, αρκετές εκ των οποίων έχουν παραχωρηθεί προς αξιοποίηση.
ΝΗΣΙΑ
Παράλληλα η Εκκλησία διαθέτει διάφορα νησάκια και βραχονησίδες κυρίως στις Κυκλάδες και τις Σποράδες (“εκ των οποίων τα περισσότερα δεν μπορούν να αξιοποιηθούν” όπως μας είπαν), ενώ υπάρχουν και άλλα 400.000 στρέμματα που ανήκουν μεν στην Εκκλησία αλλά θεωρούνται αμφισβητούμενα εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας. Στη λεωφόρο Αλεξάνδρας για παράδειγμα η Ιερά Σύνοδος βρίσκεται σε αντιδικία με τον δήμο Αθηναίων για ένα οικόπεδο τριών στρεμμάτων, ενώ κοντά στη λίμνη της Βουλιαγμένης η Μονή Πετράκη διαθέτει 200 στρέμματα που διεκδίκησε δικαστικά από το τοπικό δήμο.
ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ-ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
Από ‘κει και πέρα θα πρέπει να αναφερθούν περίπου 200 διαμερίσματα και άλλα τόσα γραφεία που περιήλθαν κυρίως από κληρονομιές, λίγες εκατοντάδες εμπορικά καταστήματα και μερικά ξενοδοχεία, από τα οποία εισρέουν μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ το μήνα ως ενοίκιο. Ενδεικτικό είναι έχει νοικιαστεί κτίριο επί της οδού Μητροπόλεως στο κέντρο της Αθήνας που επί χρόνια φιλοξενούσε τα κεντρικά γραφεία του υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και τώρα έχει μετατραπεί σε πολυτελές ξενοδοχείο, το κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών που φιγουράρει στο πλάι της πλατείας Κλαυθμώνος, και μια σειρά από καταστήματα στην Αθήνα επί της παραλιακής λεωφόρου Ποσειδώνος.
ΜΕΤΟΧΕΣ
Συν τοις άλλοις η Εκκλησία της Ελλάδος διαθέτει εκατοντάδες χιλιάδες τραπεζικές μετοχές (σύμφωνα με την Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών στο χαρτοφυλάκιό της υπάρχουν περίπου 95.000 μετοχές της Εθνικής Τράπεζας, 16.000 της Τράπεζας της Ελλάδος, 2.000 της Πειραιώς και μερικές εκατοντάδες των άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων), ομόλογα και λοιπά επενδυτικά προϊόντα που η αλήθεια είναι ότι η αξία τους έχει πάρει δραματικά την κατιούσα τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης.
ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
Με έναν πρόχειρο υπολογισμό εκτιμάται ότι η συνολική περιουσία ανέρχεται αυτή τη στιγμή γύρω στα 14 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ κάποια περιουσιακά στοιχεία δεν μπορούν να υπολογιστούν. Πόσο μπορεί να κοστίζει για παράδειγμα ένα δάσος που ούτε να αξιοποιηθεί δεν μπορεί, ούτε να ενοικιαστεί αλλά ούτε και να δομηθεί;
Για να γίνει αντιληπτή η διασπορά των περιουσιακών στοιχείων, αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι αυτή τη στιγμή υπάγονται στην Εκκλησία της Ελλάδος πάνω από 10.000 Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, από μητροπόλεις και ιερούς ναούς μέχρι μονές και ιδρύματα. Το κάθε ένα από αυτά έχει τη δική του, ανεξάρτητη οικονομική διαχείριση. Όπερ σημαίνει ότι η ακριβής καταμέτρηση δεν μπορεί επ’ ουδενί να επιτευχθεί.
fpress.gr