Η οικονομική συνεργασία της Τουρκίας με το Κατάρ αποκαλύπτει το βαθμό στον οποίο η κυβέρνηση του ισλαμιστικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), βασίζεται σε κονδύλια του, για να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση. Ο Ερντογάν γνωρίζει ότι το Κατάρ αποτελεί… τον οικονομικό τροφοδότη της τουρκικής οικονομίας και θα επιδιώξει να κάνει ακόμα πιο στενές τις σχέσεις με το Εμιράτο.
Η κυβέρνηση της Άγκυρας χρησιμοποιεί τρεις στρατηγικές για να δέχεται τη βοήθεια από το πλούσιο Κατάρ. Η πρώτη αφορά τις οικονομικές επιχορηγήσεις από το Κατάρ, κάποιες από τις οποίες είναι δημόσιες, ενώ κάποιες άλλες είναι μυστικές. Οι συμφωνίες αυτές γίνονται με το πρόσχημα της συνεισφοράς του Κατάρ, για την ενίσχυση ισλαμιστών συμμάχων, που εξυπηρετούν τα νεοθωμανικά σχέδια του Ερντογάν.
Η δεύτερη στρατηγική έχει να κάνει με συμφωνίες συνεργασίας σε διάφορους τομείς, επενδύσεις επιχειρήσεων από το Κατάρ στην Τουρκία και ενεργοποίηση εμπορικών συναλλαγών για εξαγωγή τουρκικών προϊόντων προς το Εμιράτο. Η τρίτη στρατηγική απευθύνεται στις συμφωνίες άμυνας και ασφάλειας, με τις οποίες η Τουρκία στέλνει στρατιωτικές δυνάμεις στο έδαφος του Κατάρ, με αντάλλαγμα χρηματικά ποσά. Η κυβέρνηση της Ντόχα αναλαμβάνει πλήρως τα έξοδα τους, πληρώνοντας μισθούς, μεταφορά και διαμονή.
Οι συμφωνίες που υπέγραψαν Τουρκία και Κατάρ ανέρχονται σε αξία 300 εκατομμυρίων δολαρίων. Βάσει των συμφωνιών, η Αρχή Επενδύσεων του Κατάρ θα αγοράσει το 10% των μετοχών του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης και το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης Istinye Park. Επίσης, το Κατάρ θα επενδύσει σε έργα για την ανάπτυξη του Κεράτιου Κόλπου, που περιλαμβάνουν δύο πολυτελείς μαρίνες, δύο ξενοδοχεία, ένα τζαμί και ένα εμπορικό κέντρο.
Το Κατάρ επενδύει δισεκατομμύρια
Μια ακόμα σημαντική επένδυση θεωρείται και η αγορά του εμπορικού λιμένα της Αττάλειας. Επιπλέον, τα υπουργεία Εμπορίου Κατάρ και Τουρκίας πρόκειται, να συστήσουν μια κοινή επιτροπή για να εξετάσουν την καλύτερη προώθηση των προϊόντων των δυο κρατών. Οι εμπορικές σχέσεις Τουρκίας και Κατάρ αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς.
Ο όγκος των συναλλαγών τους έχει τριπλασιαστεί από τα τελευταία πέντε χρόνια και το 2019 ανήλθε σε περισσότερα από 2 δισ. δολάρια. Τα τουρκικά προϊόντα κατέχουν την τέταρτη θέση στις εισαγωγές που γίνονται στο Κατάρ, βάσει επίσημων στοιχείων που αφορούν το πρώτο εξάμηνο του 2020. Επιπλέον, 280 εταιρείες του Κατάρ δραστηριοποιούνται στην Τουρκία αντιπροσωπεύοντας τον τρίτο μεγαλύτερο επενδυτή στον κατασκευαστικό τομέα της.
Η Τουρκία αποτελεί και έναν από τους αγαπημένους τουριστικούς προορισμούς των πολιτών του Κατάρ. Οι συνολικές επενδύσεις του Κατάρ στην Τουρκία ξεπερνούν τα 22 δισ. δολάρια, και κατανέμονται σε διάφορες τομείς, όπως τουρισμός, γεωργία, ενέργεια, άμυνα, τράπεζες και αγορά ακινήτων. Ταυτόχρονα, υπάρχουν περισσότερες από 500 τουρκικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Κατάρ και περισσότεροι από 11.000 Τούρκοι πολίτες που ζουν και εργάζονται σε διάφορους τομείς εκεί .