Η Βρετανία είναι μία από τις χώρες που έχει πληγεί σκληρά από την πανδημία στην Ευρώπη, καθώς μετρά τουλάχιστον 61.000 νεκρούς. Σήμερα 8 Δεκεμβρίου είναι η πρώτη μέρα του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού στη χώρα αφού είναι το πρώτο κράτος στον κόσμο που ενέκρινε το εμβόλιο το οποίο ανέπτυξαν οι Pfizer και BioNTech.
Ο Βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ χαρακτήρισε την πρώτη ημέρα της εκστρατείας εμβολιασμού ως V-Day -ημέρα της νίκης-, ενώ «η εβδομάδα που έρχεται είναι μια ιστορική στιγμή». Η Βρετανία αρχίζει έναν μαραθώνιο εμβολιασμού με σκοπό την ανοσία έναντι του Covid-19.
Η διαχείριση της πανδημίας από τον πρωθυπουργό Μπ. Τζόνσον δέχτηκε πολλές επικρίσεις και ο ίδιος βρίσκεται αντιμέτωπος με την οργή των Βρετανών για τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί σε ένα μεγάλο μέρος της χώρας, με τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι πρόσφατα, όταν χαλάρωσαν τα μέτρα στη Μ. Βρετανία, πλήθος ατόμων έτρεξε στα μαγαζιά για να ψωνίσει, με τις φωτογραφίες των πολιτών έξω από τα Harrods να κάνουν τον γύρο του κόσμου.
Το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Κρόιντον στο Λονδίνο είναι ένα από τα 50 νοσοκομειακά κέντρα που διαμορφώθηκαν έτσι ώστε να πραγματοποιήσουν εμβολιασμούς. Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, θα στηθούν επίσης 1.000 κέντρα εμβολιασμού.
Κατά την άφιξή τους, τα εμβόλια αφαιρέθηκαν από τα κουτιά τους με τον ξηρό πάγο από έναν τεχνικό φαρμάκων, που φορούσε προστατευτικό εξοπλισμό, και τοποθετήθηκαν σε ένα ψυγείο, όπου πρέπει να διατηρηθούν σε θερμοκρασία -70 βαθμών.
Και παρόλο που σε άλλες χώρες πολλοί είναι δύσπιστοι απέναντι στην ανοσία που παρέχει το εμβόλιο, στη Βρετανία η Λουίζ Κάφλαν, επικεφαλής φαρμακοποιός του νοσοκομειακού ομίλου του Κρόιντον, αναφέρει: «Το να ξέρουμε ότι είναι εδώ, ότι είμαστε ανάμεσα στους πρώτους στη χώρα που παίρνουμε το εμβόλιο, και άρα οι πρώτοι στον κόσμο, είναι απλώς απίθανο».
Οι Βρετανοί θα εφοδιαστούν με 40 εκατ. εμβόλια
Εννέα κατηγορίες ανθρώπων αναμένεται να εμβολιαστούν μέχρι την άνοιξη στη Μ. Βρετανία. Ανάμεσά τους είναι οι υγειονομικοί, οι ευπαθείς ομάδες, καθώς και οι ένοικοι και το προσωπικό των οίκων ευγηρίας.
Η Βρετανία παρήγγειλε 40 εκατ. δόσεις του εμβολίου αυτού, που της επιτρέπει να προφυλάξει 20 εκατ. ανθρώπους, με δύο δόσεις -η χορήγηση των οποίων πρέπει να γίνει με διαφορά τριών εβδομάδων μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης- να είναι απαραίτητες.
Οι πρώτες δόσεις χορηγούνται σήμερα στη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία. Όμως η πλειονότητα του βρετανικού πληθυσμού θα πρέπει να περιμένει το 2021.
Διατήρηση των μέτρων μέχρι την ανοσία
Για να ελεγχθεί η πανδημία, θα πρέπει να πέσει το ιικό φορτίο, όπως συνέβη, σύμφωνα με μελέτη, κατά το πρώτο κύμα στη Λομβαρδία της Ιταλίας. Η περιοχή «μπήκε» σε συνθήκες lockdown όταν ο βασικός αριθμός αναπαραγωγής του ιού (R) ήταν στο 4,53 και χρειάστηκαν δύο μήνες ώστε αυτός να πέσει κάτω από τη μονάδα και να ελεγχθεί η επιδημία, αναφέρει η «Κ». Σύμφωνα με τον καθηγητή, διευθυντή του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, αντιπρύτανη του ΕΚΠΑ και έναν εκ των βασικών ερευνητών, Αθανάσιο Τσακρή, «όταν υπάρχει πολύ υψηλό ιικό φορτίο σε μια περιοχή και ο ιός έχει περάσει στο οικογενειακό περιβάλλον και στους κλειστούς εργασιακούς χώρους, απαιτείται χρόνος για να ελεγχθεί η εξάπλωση του ιού. Έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι, ύστερα από έναν μήνα lockdown, μόλις τώρα έχουμε αρχίσει να βλέπουμε μια σχετική κάμψη της επιδημίας».
Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLoS One, στην Ιταλία η πιο πιθανή ημερομηνία για την «ημέρα 0», όταν δηλαδή ξεκίνησε η επιδημία, ήταν η 14η Ιανουαρίου 2020. Δηλαδή δύο εβδομάδες πριν από την επίσημη καταγραφή των πρώτων περιστατικών COVID-19 (31 Ιανουαρίου σε δύο Κινέζους τουρίστες στη Ρώμη) και πέντε εβδομάδες πριν από την καταγραφή του πρώτου κρούσματος στη Λομβαρδία. Ο βασικός αριθμός αναπαραγωγής του ιού, το γνωστό R0, ήταν 4,53 (δηλαδή ένας θετικός μόλυνε τουλάχιστον τέσσερις άλλους ανθρώπους) στις 4 Μαρτίου, πριν δηλαδή από την επιβολή του lockdown. Στις 4 Μαΐου, οπότε και άρχισε η χαλάρωση των μέτρων στην Ιταλία, το R είχε πέσει οριακά κάτω από τη μονάδα. «Με άλλα λόγια, χρειάστηκαν δύο ολόκληροι μήνες lockdown για να πέσει ο δείκτης R κάτω από τη μονάδα και να υπάρξει ένας σχετικός έλεγχος της επιδημίας» αναφέρει στο άρθρο της η «Κ».