Στην τελική ευθεία μπαίνουν τα κομματικά επιτελεία ενόψει της εκλογικής χρονιάς που έρχεται με τις ημερομηνίες για τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές να έχουν «κλειδώσει» για τον Μάϊο με το Μαξίμου να αναζητά στο ημερολόγιο την καλύτερη Κυριακή του 2019 για να στήσει τις κάλπες για τις εθνικές εκλογές.
Όσο πλησιάζουμε προς το τέλος της χρονιάς τόσο θα φουντώνουν τα σενάρια και οι πληροφορίες, ωστόσο οι επιλογές του Αλέξης Τσίπρα δεν είναι περισσότερες από τρεις. Να στηθούν κάλπες πριν από την εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου, να γίνουν γίνουν όλες μαζί την Άνοιξη ή να φτάσει η κυβέρνηση μέχρι το Φθινόπωρο του 2019; Και οι τρεις περιπτώσεις εξετάζονται από το Μαξίμου παρά τις διαβεβαιώσεις ότι στόχος είναι η εξάντληση της τετραετίας.
Τα αρνητικά μηνύματα των δημοσκοπήσεων
Τα μέχρι τώρα ευρήματα των μετρήσεων (φανερών – μυστικών) είναι απαγορευτικά για την κυβέρνηση να προχωρήσει να προκηρύξει τους επόμενους μήνες εκλογές. Η διαφορά των δημοσκοπήσεων που έχουν δημοσιοποιηθεί μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ είναι σχεδόν διψήφια, ενώ η συσπείρωση των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος εξακολουθεί να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.
Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο που προκαλεί ανησυχία στο Μαξίμου είναι και οι διαρροές των ψηφοφόρων, οι περισσότεροι εκ των οποίων οδεύουν προς την αξιωματική αντιπολίτευση. Το επικοινωνιακό επιτελείο ελπίζει σε αλλαγή του κλίματος μόλις τα θετικά μέτρα γίνουν πράξη και τα νιώσουν στην τσέπη τους οι πολίτες.
Αστάθμητοι παράγοντες Σκόπια – Εκκλησία
Δύο ζητήματα που ενδεχομένως να παίξουν σημαντικό ρόλο στην απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να αποφασίσει την ημερομηνία των εκλογών είναι η Συμφωνία των Πρεσπών και η «έξοδος» των κληρικών από το Δημόσιο που θα έρθουν στη Βουλή στις αρχές του νέου χρόνου. Τα δύο αυτά θέματα μπορεί να μην επηρεάζουν τον πυρήνα των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα δημιουργούν πολιτικό κόστος στην κυβέρνηση από τις αντιδράσεις που θα υπάρξουν.
Παράλληλα και όσον αφορά το Σκοπιανό, θα υπάρξει και η αποχώρηση των ΑΝΕΛ γεγονός που θα πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις με κυρίαρχο ζήτημα την δεδηλωμένη της κυβέρνησης. Αυτός είναι και ένας βασικός λόγος που τα κυβερνητικά στελέχη βλέπουν να στήνονται τέσσερις κάλπες τον Μάιο, καθώς όλα δείχνουν πως τον Μάρτιο θα έρθει προς κύρωση η Συμφωνία των Πρεσπών.
Μηδαμινά τα κέρδη από την σκανδαλολογία
Το Μαξίμου εξακολουθεί να επιμένει στην στρατηγική της σκανδαλολογίας, μια δοκιμασμένη τακτική που πέτυχε το 2015 αλλά δεν φαίνεται επί του παρόντος να έχει τα ίδια θετικά αποτελέσματα τρία χρόνια μετά. Το γεγονός αυτό αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις με το 53% των ερωτηθέντων στην μέτρηση της Pulse να δηλώνει πως δεν επηρεάζει την ψήφο του η σκανδαλολογία.
Παρ όλα αυτά η κυβέρνηση φαίνεται να ποντάρει στην συγκεκριμένη επικοινωνιακή συνταγή με μοναδικό στόχο να συσπειρώσει τους δικούς της ψηφοφόρους, με τον κίνδυνο βέβαια να χάσει τους «πασοκογενείς» λόγω των επιθέσεων που γίνονται τελευταία εναντίον των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.
Ο φόβος των διαρροών από δεξιά και αριστερά
Ωστόσο πολλά θα εξαρτηθούν και από τις νέες συμμαχίες που ήδη αρχίζουν να δημιουργούνται στα δεξιά της ΝΔ και τα Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας προβληματισμό στα κομματικά επιτελεία. Η απόφαση να συνεργαστούν οι Κυριάκος Βελόπουλους, Δημήτρης Καμμένος, Γιώργος Καρατζαφέρης και Φαήλος Κρανιδιώτης έχει ανησυχήσει την Πειραιώς που θα προσπαθήσει να αναπροσαρμόσει την στρατηγική της προκειμένου να μην υπάρξουν διαρροές.
Ωστόσο η κίνηση των «τεσσάρων» δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαία καθώς ποντάρουν κυρίως στο Σκοπιανό με στόχο να εκμεταλλευτούν τις αντιδράσεις που υπάρχουν στη Βόρειο Ελλάδα. Παράλληλα θα επιχειρήσουν να προσεγγίσουν τους απογοητευμένους ψηφοφόρους των ΑΝΕΛ αλλά και την λεγόμενη «λαϊκή δεξιά» που δεν συμφωνεί με την φιλελεύθερη πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ανησυχία επικρατεί και στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς στα Αριστερά υπάρχει η Ζωή Κωνσταντοπούλου με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, οι οποίοι όμως δεν φαίνεται πως μπορεί να συνεργαστούν ενώ αρχίζει να δραστηριοποιείται ενεργά ο Γιάννης Βαρουφάκης ο οποίος ανακοίνωσε ότι στις ευρωεκλογές, θα είναι επικεφαλής σε δύο ψηφοδέλτια σε εκείνο του γερμανικού κόμματος «Δημοκρατία στην Ευρώπη» αλλά της «Ευρωπαϊκής Άνοιξης», του εκλογικού σχήματος του DiEM25 που θα συμμετάσχει στις Ευρωεκλογές.