Το σχέδιο μετεγκατάστασης εννέα υπουργείων στο συγκρότημα εργοστασίων της παλιάς ΠΥΡΚΑΛ ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
Το σχέδιο αξιοποίησης του συγκροτήματος των εργοστασίων της παλιάς ΠΥΡΚΑΛ παρουσίασε το πρωί του Σαββάτου 3 Απριλίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός τόνισε πως το σχέδιο που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση προβλέπει τη δημιουργία ενός νέου πνεύμονα πρασίνου 80 στρεμμάτων και έκανε λόγο για επένδυση που θα φέρει εξοικονόμηση 1 δισ. ευρώ.
Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην ιστορική βιομηχανική μονάδα ανακοίνωσε την αναμόρφωση του παλιού εργοστασίου της ΠΥΡΚΑΛ στην περιοχή του Υμηττού και τη μετατροπή του σε πάρκο με την προτεινόμενη ονομασία «Ανδρέας Λεντάκης», το οποίο θα αποτελέσει «πνεύμονα» πρασίνου για την ευρύτερη περιοχή και θα φιλοξενήσει τις συγκεντρωμένες υπηρεσίες εννέα Υπουργείων και άλλων οργανισμών.
Η παρέμβαση θα απελευθερώσει κοινόχρηστους χώρους για τους πολίτες, δημιουργώντας ένα πάρκο 80 στρεμμάτων κάτι που αποτελούσε εδώ και δεκαετίες αίτημα των κατοίκων. Παράλληλα θα εξοικονομηθεί πάνω από 1 δισ. ευρώ σε βάθος χρόνου, βάσει των μισθωμάτων που πληρώνει σήμερα το Δημόσιο σε 7 έως 8 χρόνια.
«Το σχέδιο το οποίο έχει εκπονήσει η Κυβέρνηση προβλέπει τη δημιουργία ενός καινούργιου πνεύμονα πρασίνου στο κέντρο της πόλης», δήλωσε ο Πρωθυπουργός από τις εγκαταστάσεις της παλιάς ΠΥΡΚΑΛ, που ανήκουν σήμερα στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα. Το έργο αναμένεται να παραδοθεί σε περίπου πέντε χρόνια και η μετεγκατάσταση των κρατικών υπηρεσιών προβλέπεται να γίνει την περίοδο 2025 – 2026. Η επένδυση θα γίνει μέσω ΣΔΙΤ και εκτιμάται πως θα ανέλθει στα 250 εκατομμύρια ευρώ.
Η αξιοποίηση του ακινήτου επιτρέπει την ουσιαστική αναβάθμιση της λειτουργίας πολλών δημόσιων υπηρεσιών, οι οποίες σήμερα είναι διασκορπισμένες σε δεκάδες ενοικιαζόμενα κτίρια, επιβαρύνοντας τα δημόσια ταμεία. Συνάδει, δε, πλήρως με τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, δεδομένου ότι η απομάκρυνση του εργοστασίου από τον αστικό ιστό έχει ζητηθεί από το γενικό πολεοδομικό σχέδιο του 1996.
«Μας δίνεται η δυνατότητα να αποδώσουμε 120 στρέμματα, 80 στρέμματα σε πάρκο, 40 στρέμματα σε κοινόχρηστους χώρους στους πολίτες της Δάφνης και του Υμηττού», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Βρισκόμαστε τρία χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, πολύ κοντά σε σταθμό Μετρό. Η δυνατότητα του χώρου αυτού να φιλοξενήσει 9 Υπουργεία θα οδηγήσει νομοτελειακά και στην οικονομική αναβάθμιση της περιοχής. Ταυτόχρονα, θα απελευθερωθούν πολλά ακίνητα στο κέντρο της πόλης, τα οποία θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν για άλλους σκοπούς» επισήμανε ο Πρωθυπουργός.
Παράλληλα, τα ακίνητα που θα εκκενώσει το Δημόσιο θα μπορούν να αξιοποιηθούν για οικιστικές, εμπορικές και πολιτιστικές χρήσεις, συμβάλλοντας στην αναζωογόνηση του κέντρου της Αθήνας.
Κερδισμένοι οι πολίτες και η πολιτεία
Σήμερα το Δημόσιο μισθώνει συνολικά 141 κτίρια για τη στέγαση Υπουργείων. Το ετήσιο λειτουργικό κόστος και τα μισθώματα των Υπουργείων και υπηρεσιών που θα μετακινηθούν στο νέο πάρκο υπερβαίνει τα 33 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι εγκαταστάσεις που ενοικιάζονται δεν ανταποκρίνονται στα σημερινά περιβαλλοντικά κριτήρια.
Δεδομένης της εξοικονόμησης πόρων από τη μεταφορά κρατικών υπηρεσιών, τα άμεσα και έμμεσα έσοδα από τα έργα και την εκμετάλλευση ακινήτων του Δημοσίου που θα απελευθερωθούν, η ανάπτυξη του πάρκου υπολογίζεται ότι θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση 1 δισεκατομμυρίου ευρώ για τα δημόσια ταμεία σε βάθος 25 έως 30 ετών.
Προτείνω να ονομαστεί «Ανδρέας Λεντάκης»
«Η ονομασία του χώρου αυτού, ως “κυβερνητικό πάρκο”, σκεφτόμουν καθώς άκουγα τις ομιλίες σας, ότι ίσως αδικεί πραγματικά το χαρακτήρα του. Διότι, ναι μεν είναι μια ευκαιρία να συγκεντρώσουμε στο χώρο αυτό μια σειρά από κυβερνητικές υπηρεσίες, πάνω από όλα όμως, θα είναι ένα πάρκο, ένας χώρος αναψυχής για τους δημότες του Δήμου Δάφνης-Υμηττού», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.
Όπως διευκρίνισε, «αυτή η απόφαση θα είναι μια απόφαση που θα ήθελα να την πάρετε εσείς στο δημοτικό σας συμβούλιο. Σκεφτόμουν ότι η πιο σωστή ονομασία αυτού του χώρου θα ήταν κυβερνητικό πάρκο «Ανδρέας Λεντάκης». Για να τιμήσουμε τη μνήμη μιας εμβληματικής φυσιογνωμίας, ο οποίος είχε τις ρίζες του εδώ στον Δήμο, διετέλεσε Δήμαρχος Υμηττού και άλλαξε την όψη της πόλης και για να κάνουμε με αυτόν τον τρόπο και τη σύνδεση μεταξύ ενός σχεδίου το οποίο έχει χαρακτηριστικά εθνικά, αλλά ταυτόχρονα και χαρακτηριστικά τοπικά. Η απόφαση, όμως, τελικά, της ονοματοδοσίας θα είναι μια απόφαση την οποία θα πάρετε εσείς, καθώς ο χώρος αυτός είναι ένας χώρος ο οποίος πρωτίστως αφορά εσάς».
Η μετεγκατάσταση προβλέπεται ότι θα οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και των εκπομπών ρύπων κατά 60 έως 70%, καθώς οι νέες εγκαταστάσεις θα είναι βιοκλιματικές. Το «πράσινο» αποτύπωμα της επένδυσης θα συμπληρωθεί από έργα ανάπλασης που θα τη συνοδεύσουν για την ανάπτυξη υποδομών που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων.
Το αναμορφωμένο συγκρότημα βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από τον σταθμό «Δάφνη» του Μετρό, που σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει κυκλοφοριακή επιβάρυνση, ενώ και τα σχέδια για την νέα Γραμμή 4 προβλέπουν την κατασκευή ενός ακόμα σταθμού στην περιοχή.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν οι επικεφαλής των εννέα Υπουργείων που θα μεταφερθούν στο νέο πάρκο, ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωνσταντίνος Σκρέκας, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός, ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ακόμα ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων αρμόδιος για Θέματα Ιδιωτικών Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, και ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής.
Ο Δήμαρχος της πόλης Τάσος Μπινίσκος τόνισε πως πρόκειται για «ένα έργο που θα αναβαθμίσει την καθημερινότητα των πολιτών μας» καθώς στη θέση των εγκαταλελειμμένων εγκαταστάσεων θα δημιουργηθούν χώροι άθλησης και αναψυχής, ενώ και οι υπόλοιποι ομιλητές, αναφέρθηκαν τόσο στα οφέλη της απόδοσης του τεράστιου συγκροτήματος στους πολίτες, όσο και στις οικονομίες κλίμακος στη λειτουργία του κράτους και στη μείωση κατανάλωσης ενέργειας και εκπομπών ρύπων που θα επιτευχθούν από τη μετεγκατάσταση των 9 Υπουργείων.