Εμβολιασμοί: Τι θα γίνει με τους αρνητές και τους… διστακτικούς -Τι λένε οι ειδικοί

Για την πορεία της επιχείρησης «Ελευθερία» και τα εμβόλια μίλησε σήμερα Νίκος Τζανάκης Καθ. Πνευμονολογίας, αντιπρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρεία.

Σε πρόσφατη έρευνα της διαΝΕΟσις διαπιστώθηκε ότι οι Έλληνες πολίτες εμπιστεύονται σε μεγάλο βαθμό τα εμβόλια, χωρίς να φαίνεται ότι υπάρχει υπολογίσιμη μερίδα αρνητών. Οι προβληματισμοί που εκφράζουν έχουν να κάνουν με το εμβόλιο της AstraZeneca, και τις παρενέργειες που μπορεί να προκληθούν. Υπάρχει βέβαια μερίδα ανθρώπων που συνεχίζουν να υφαίνουν θεωρίες συνωμοσίας συνδέοντας το εμβόλιο με κάθε λογής παρενέργειες. Ο κ. Τζανάκης σχολιάζοντας σχετικά στο Mega μίλησε για την ανάγκη να βρεθεί μια «λογική διασύνδεσης, ιατρικά αποδεκτή λογική» και φάνηκε ανήσυχος με το ποσοστό όσων αρνούνται ή διστάζουν να κάνουν το εμβόλιο.

Αναφορικά με την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος στην Ελλάδα, ανέφερε ότι έχοντας φτάσει κοντά στο 50% του πληθυσμού αρχίζει να υπάρχει μεγαλύτερος προβληματισμός. Συγκεκριμένα τόνισε ότι: «Υπάρχει ένα πισωγύρισμα σε όλα τα εμβόλια. Μετά το 50% θέλω να πω την προθυμία να εμβολιαστούμε, άρχισε να πέφτει το ποσοστό. Έχουν εμβολιαστεί οι πρόθυμοι, κι έρχεται η σειρά αυτών που το σκέφτονται. Σε λίγο θα πιάσουμε αυτούς που δεν θέλουν. Η εικόνα που παρατηρούμε είναι ότι στο AstraZeneca έχουμε καθυστερήσεις. Όσοι έχουν κάνει την πρώτη δόση και δεν είχαν παρενέργειες δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα με τη δεύτερη».

Η αποδοχή των εμβολίων, δε, σε όλες τις ηλικίες, σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, σε όλες τις εισοδηματικές κατηγορίες, σε όλα τα επαγγέλματα και σε όλες τις περιοχές της χώρας εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξαιρετικά υψηλά ποσοστά. Το 14,3% των Ελλήνων που τον Δεκέμβριο του 2020 απαντούσαν στο αν θα εμβολιαστούν με «σίγουρα όχι» πλέον έχει συρρικνωθεί στο 6,2%. Το 13,1% που έλεγαν «μάλλον όχι» είναι πλέον 4,8%. Αυτοί που πλέον απαντούν «σίγουρα ναι» και «μάλλον ναι», μαζί με αυτούς που έχουν εμβολιαστεί ήδη, φτάνουν το 87% του δείγματος. Έχει ενδιαφέρον το ότι στις ηλικίες 65+, για τις οποίες η πρόσβαση σε ραντεβού έχει ανοίξει εδώ και πολλές εβδομάδες, και στις οποίες το ποσοστό των ανεμβολίαστων παραμένει γύρω στο 30%, η μεγάλη πλειοψηφία των ανεμβολίαστων (το 66% αυτών) δηλώνουν ότι «σίγουρα ναι», θα εμβολιαστούν.

Γενικά πρόκειται για μια εντελώς διαφορετική εικόνα από τον Σεπτέμβριο του 2020, όταν μόνο το 49,5% των Ελλήνων δήλωναν ότι σκοπεύουν να εμβολιαστούν κατά του νέου κορωνοϊού, όταν γίνουν διαθέσιμα τα εμβόλια. Τα θεαματικά αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών, καθώς και η έως τώρα πορεία των εμβολιασμών (την περίοδο που έγινε η έρευνα πάνω από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως είχαν εμβολιαστεί) έχουν αλλάξει εντελώς τη στάση των Ελλήνων απέναντι στη διαδικασία.

Σχετικά