Κάτοικοι με κουβάδες σώζουν το Πευκί! ΒΙΝΤΕΟ

Εικόνες τριτοκοσμικής και ανύπαρκτης χώρας παρατηρούμε τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα, καθώς οι πολίτες παλεύουν μόνοι τους για να σώσουν τις περιουσίες τους. 

Η κυβέρνηση φρόντισε να αποδεκατίσει την Πυροσβεστική, τα εναέρια μέσα είναι εδώ και μέρες ανύπαρκτες και η μάχη δίνεται από εθελοντές και κατοίκους. Χαρακτηριστικές οι εικόνες που παρακολουθούμε αυτή την ώρα από το Πευκί στην Εύβοια, το οποίο σώζεται εξαιτίας της υπερπροσπάθειας των πολιτών. 

Κάτοικοι με κουβάδες -χωρίς νερό- και με τον δήμαρχο να συντονίζει με ντουντούκα προσπαθούν μόνοι τους να σώσουν τις περιουσίες τους. Μαζί τους μερικοί πυροσβέστες, οι οποίοι δίνουν επίσης υπερπροσπάθεια για να τους βοηθήσουν. 

Το παρακάτω βίντεο είναι συγκλονιστικό 

Πλέον η εικόνα από το μέτωπο της φωτιάς στο Πευκί της Εύβοιας είναι καλύτερη, αλλά και στις Γούβες, ωστόσο όλοι, πυροσβέστες και κάτοικοι, βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή.

Οι φλόγες έκαψαν νωρίτερα το απόγευμα κάποια σπίτια στο Πευκί, με τους ευάλωτους κατοίκους να μεταφέρονται στα φέρι μποτ που βρίσκονταν στην παραλία, ακόμα και με ασθενοφόρα ή και στα χέρια, ενώ οι υπόλοιποι έδωσαν μάχη για να σώσουν το χωριό. 

Οι άνεμοι λίγο μετά τις 19:30 έπεσαν σημαντικά, με αποτέλεσμα να διευκολυνθεί η τιτάνια προσπάθεια πυροσβεστών και κατοίκων, οι οποίοι ακόμα και με κουβάδες είχαν πέσει στη μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς.

Αλλά και στο μέτωπο στις Γούβες η κατάσταση φαίνεται να είναι καλύτερη, υπό τον φόβο, βέβαια, αναζωπυρώσεων και ενώ πλησιάζει η νύχτα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μέτωπο της φωτιάς κινείται λίγο νοτιότερα και δυτικότερα από το Πευκί, προς το χωριό Ασμήνι, χωρίς να φαίνεται να το απειλεί άμεσα. Εκεί ρίχνουν πλέον το βάρος τους οι πυροσβεστικές δυνάμεις.

Οργή κατοίκων

Οι κάτοικοι είναι που έχουν αφεθεί στη μοίρα τους είναι οργισμένοι με την κυβέρνηση, με έναν κάτοικο από το Πευκί να χαρακτηρίζει τους κυβερνητικούς ως «κοπρίτες και παλιοτόμαρα». 

Δείτε το βίντεο 

Ωρύονται οι τοπικοί άρχοντες για την ολιγορία του κράτους

Δριμύ είναι το κατηγορώ από πολίτες αλλά και τοπικούς φορείς προς την κυβέρνηση και τα υψηλόβαθμα στελέχη της πυροσβεστικής.

Εδώ και μέρες Δήμαρχοι στην Εύβοια εκλιπαρούν τις αρχές να στείλουν δυνάμεις προκειμένου να μην προχωρήσει η φωτιά και να μην καούν περιουσίες και φυσικός πλούτος, κάτι που βεβαίως στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έγινε.

Τρανό παράδειγμα αποτελεί ο Δήμαρχος Ιστιαίας, ο οποίος μπροστά στην κάμερα κατήγγειλε τις τρομακτικές ελλείψεις και ολιγωρίες που συντελούνται τα τελευταία 24ωρα.

«Αίσχη γίνονται! Μία μάνικα που δεν τρέχει νερό! Προσπαθούμε 5 μέρες να σβήσουμε τη φωτιά με τα ερπυστιοφόρα! Δεν σβήνει έτσι!»

Λίγο πιο πριν, ο Δήμαρχος Μαντουδίου κατήγγειλε στο Mega πως οι ρίψεις από τα αεροπλάνα άρχισαν στις 11:30 (!!!), τη στιγμή που μπορούν να σηκωθούν και να επιχειρήσουν ήδη από το πρώττο φως της μέρας.

Μόλις χθες ο ίδιος άνθρωπος, ο Γιώργος Τσαπουρνιώτης, είχε επισημάνει τα εξής:

«Αν δεν ανακοπεί το πύρινο μέτωπο, η φωτιά θα φτάσει στη Χαλκίδα. Δεν υπάρχει χωριό που να μην έχει καεί στο δήμο μας. Πάνω από 400.000 στρέμματα δάσους έχουν γίνει στάχτη. Φωνάζω εδώ και πέντε μέρες, απευθύνω συνεχείς εκκλήσεις για βοήθεια και τα επίγεια μέσα που έχουν έρθει για βοήθεια δεν επαρκούν, ούτε φυσικά τα εναέρια».

Και στα μέτωπα της Πελοποννήσου ωστόσο υπάρχει ανάλογη δυσαρέσκεια και όλοι, κάτοικοι και τοπικοί άρχοντες, τα βάζουν με την κυβέρνηση και το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής.

Χαρακτηριστική είναι η «έκρηξη» του Δημάρχου Ανατολικής Μάνης, Πέτρου Ανδρεάκου, ο οποίος απόρρησε με την απόφαση του Διοικητή της Περιφέρειας της Πυροσβεστικής να δώσει εντολή εκκένωσης του Γυθείου των αρκετών χιλιάδων κατοίκων:

«Να πάνε που;;;», αναρωτήθηκε σε έντονο ύφος, συμπληρώνοντας πως θα επιδιώξει μέχρι και την απόλυση του Διοικητή.

Σχετικά