Να χαμηλώσει τους τόνους σε επίπεδο ρητορικής επιχείρησε μετά την επιστροφή του από ΗΠΑ ο κυβερνητικός εταίρος, επιμένοντας όμως επί της ουσίας τόσο για το Σκοπιανό, όσο και για τις βάσεις. Δήλωσε όμως ότι δε θα κάνει τη χάρη στο Μητσοτάκη σε πρόταση μομφής. Απάντηση σε Φίλη.
Προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι σε ρητορικό επίπεδο στην ενδοκυβερνητική κρίση λόγω των πρωτοβουλιών που ανέλαβε περί εναλλακτικού σχεδίου στο Σκοπιανό κατά την επίσκεψη του στις ΗΠΑ έκανε ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος, επιμένοντας όμως στην ουσία των όσων είπε, καθώς και για τις βάσεις.
Ο κ.Καμμένος μιλώντας στην ΕΡΤ δήλωσε μεταξύ άλλων ότι ο Αλέξης Τσίπρας γνώριζε το plan B που εκείνος πρότεινε, αλλά δεν το έχει εγκρίνει ως κυβερνητική πολιτική. Υπερασπίστηκε όμως το δικαίωμα του, αν και η συμφωνία των Πρεσπών είναι επίσημη πολιτική της κυβέρνησης και του υπουργείου Εξωτερικών, εκείνος να προτείνει εναλλακτικό σχέδιο ως κυβερνητικός εταίρος, με το επιχείρημα ότι η συμφωνία των Πρεσπών δε θα περάσει από την ΠΓΔΜ τελικά. “Η θέση της κυβέρνησης παραμένει η συμφωνία των Πρεσπών αλλά εγώ ως εταίρος δεν την ψηφίζω και για να μην έρθουμε σε αδιέξοδο γιατί το 90% του λαού της ΠΓΔΜ δε θα την αποδεχθεί, κατέθεσα μια εναλλακτική πρόταση του κυβερνητικού εταίρου”, είπε, ενώ επέμεινε ότι το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ είναι άκυρο.
Υποστήριξε πάντως ότι με την πρωτοβουλία του αυτή δεν αντικατέστησε τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών. Τόνισε εξάλλου ότι έχει μία έντιμη σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα. Επανέλαβε ότι δεν επικοινώνησαν τηλεφωνικά όσο ήταν στις ΗΠΑ και πως θα συναντηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα.
Ο κ.Καμμένος ωστόσο επί της ουσίας επέμεινε και στη διαπραγμάτευση που έκανε περί βάσεων αφήνοντας να εννοηθεί ότι σε αυτό δεν ασκεί προσωπική πολιτική, αλλά υποβαθμίζοντας τις διαστάσεις που έλαβε το ζήτημα, καθώς όπως τόνισε δεν άλλαξε κάποια πολιτική τύπου “έξω οι βάσεις του θανάτου” αλλά βάσεις ήδη υπάρχουν και η συνεργασία με τις ΗΠΑ στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ είναι κατά την άποψη του προς όφελος της χώρας. Αναφέρθηκε εκ νέου σε βάση στην Κάρπαθο, λέγοντας πως έχει κατασκευαστεί ως εναλλακτική του Κανάβεραλ, ενώ έθεσε το ερώτημα εάν είναι προτιμότερο να γίνει βάση στη Βάρνα και να είναι η Βουλγαρία το συμμαχικό κέντρο των Βαλκανίων.
Ήταν πάντως χαρακτηριστικό το μειδίαμα του κυβερνητικού εταίρου όταν του επισημάνθηκε πως πολλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ λένε πια ότι πρέπει να αναζητηθούν νέες συμμαχίες καθώς η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ έχει εξαντλήσει τα όρια της. Έδειξε επίσης καθαρά ότι δε θα ψηφίσει πρόταση μομφής της ΝΔ, κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι σκοπεύει να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας αποκομμένη από τη συμφωνία των Πρεσπών και ότι στόχος του είναι να ρίξει την κυβέρνηση για να μην ολοκληρωθεί το έργο της.
Σχολίασε όμως και την επίθεση του Νίκου Φίλη, τον οποίο χαρακτήρισε έντιμο και καθαρό στις θέσεις του. Ο ακροδεξιός Σαλβινι με ΑΝΕΛ καμία σχέση, υποστήριξε ο κ.Καμμένος και σχολίασε πως εάν η πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ ή ΑΝΕΛ αποφασίσει διαζύγιο, θα υπάρξει διαζύγιο, δείχνοντας όμως ότι εκείνος δεν έχει τέτοια πρόθεση ούτε εκτιμά πως θα συμβεί κάτι τέτοιο προεκλογικά. Σημείωσε επίσης απευθυνόμενος προς τους αντιδρώντες στη συγκυβέρνηση εντός του ΣΥΡΙΖΑ:
“Η άλλη λύση για να απαντήσω σε όσους λένε για Σαλβινι είναι να δουν υπουργό τον Πλεύρη το Βορίδη με το τσεκούρι και το Γεωργιάδη με τη σχολή όπου διδάσκονται τα της αρίας φυλής” και πρόσθεσε: “Καλά αυτόν θα τον πιάσει λάστιχο στο δρόμο”.