Λαμπρή υποδοχή της Παναγίας της Στάνας στην Αλίαρτο-ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ

panagia stana aliartos

Με λαμπρότητα και κατάνυξη η Aλίαρτος και ο  Ιερός Ναός Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης,υποδέχθηκαν την Κυριακή,την Ιερά  Εικόνα της Παναγίας της Στάνας από την Ιερά Μονή Αγράφων.

Την Ιερά Εικόνα μετέφερε ο ιερομόναχος  αρχιμανδρίτης π.Σάββας και την υποδέχθηκαν Σεβασμιώτατος Θηβών και Λεβαδείας κ.κ. Γεώργιος,  κληρικοί της περιοχής και πλήθος πιστών.

Στη συνέχεια, η εικόνα μεταφέρθηκε στο ναό όπου  τελέστηκε Ιερά Παράκληση στην Παναγία.

Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε η Παναγία η Στάνα να πρεσβεύει για όλους που με πίστη και ευλάβεια την επικαλούνται.

Η Ιερά Εικόνα από σήμερα το απόγευμα θα βρίσκεται στον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπου Αλιάρτου

Λίγα λόγια για την Ιερά Μονή Παναγίας της Στάνας

Η Ιερά Μονή Παναγίας της Στάνας των Αγράφων αναφέρεται σε πολλές παραδόσεις της περιοχής.

Σε μία από αυτές λέγεται ότι στα μέσα του 12ου αι. βρέθηκε από κτηνοτρόφους της περιοχής κατά θαυματουργό τρόπο, στο εσωτερικό της σπηλιάς η εικόνα της Γέννησης της Θεοτόκου. Υστερα από αυτό οι κάτοικοι της περιοχής έκτισαν το πρώτο εκκλησάκι.

Αλλού πάλι αναφέρεται ότι η κατά την περίοδο της Εικονομαχίας, μετέφεραν από το χωριό Στάνο της Αμφιλοχίας, την εικόνα της Παναγίας για να την προφυλάξουν. Από εκεί μάλλον της δόθηκε και το προσωνύμιο “της Στάνας”.

Σε άλλη παράδοση λέγεται πως την ονομασία της την οφείλει στις πολλές στάνες των κτηνοτρόφων που υπήρχαν στην γύρω περιοχή.

Λέγεται πάλι ότι παλαιότερα η μονή είχε σημαντικά αφιερώματα, τα οποία κατά την περίοδο 1942-50 τα έκρυψαν σε διάφορα σημεία της. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα στο να ανασυρθούν οι μεγάλες πέτρινες πλάκες του Καθολικού, για την ανεύρεση των κρυμμένων.

Πηγή:Νομαρχία Ευρυτανίας

Σχετικά