Έτσι σχετίζεται η κατάθλιψη με τα προβλήματα μνήμης

katathlipsi

Ζούμε σε μία εποχή όπου μία από τις μεγαλύτερες ασθένειες που ταλαιπωρούν τον άνθρωπο είναι η κατάθλιψη. Τα νούμερα στις πωλήσεις των αντικαταθλιπτικών είναι απογοητευτικά τόσο παγκοσμίως (περισσότερες από το διπλάσιο του ετήσιου προϋπολογισμού της αμερικανικής κυβέρνησης που δαπανάται για τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών) όσο και στη χώρα μας.

Αυτή η τόσο επικίνδυνη ασθένεια δεν έχει μόνο επιπτώσεις στη διάθεση αλλά και στη μνήμη. Υποστηρίζεται μάλιστα ότι άνθρωποι με κατάθλιψη έχουν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν νόσο Αλτσχάιμερ κάποια στιγμή της ζωής τους όπως και να εμφανίσουν «ψευδοάνοια» ακριβώς γιατί εμφανίζει παρόμοια εικόνα. Στην περίπτωση αυτή βέβαια με τη σωστή θεραπεία η εικόνα αυτή υποχωρεί εν αντιθέσει με την άνοια που επιδεινώνεται.

Έρευνες πάντως τόσο το 2013 (“A possible negative influence of depression on the ability to overcome memory interference” των Don J. Shelton και C. Brock Kirwanb) όσο και το 2015 (“Depressive thoughts limit working memory capacity in dysphoria.” των Hubbard NA, Hutchison JL, Turner M, Montroy J, Bowles RP, Rypma B.) έδειξαν ότι η κατάθλιψη μπορεί πράγματι να σχετίζεται με προσωρινές απώλειες μνήμης.

Νέα έρευνα δείχνει τη σχέση κατάθλιψης και μνήμης

Βάσει μια νέας μελέτης και σύμφωνα με την συγγραφέα της Adina Zeki Al Hazzouri, από την Ιατρική Σχολή Miller του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι: «Δεδομένου ότι τα συμπτώματα της κατάθλιψης μπορούν να αντιμετωπιστούν, είναι πιθανό η ίδια θεραπεία να μπορεί να μειώσει και τα προβλήματα μνήμης και σκέψης».

Μάλιστα, παρατηρήθηκε ότι η δομή του εγκεφάλου των ηλικιωμένων με πιο σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης διέφερε από εκείνων που δεν είχαν εμφανίσει κατάθλιψη.

Το δείγμα της μελέτης είχε περισσότερα από 1.100 άτομα, με μέση ηλικία τα 71 έτη, χωρίς ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου. Συγκεκριμένα στην αρχή της μελέτης, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε ακτινογραφία εγκεφάλου, αξιολόγηση της ψυχικής υγείας και τεστ μνήμης και γνωστικών δεξιοτήτων.

Η επαναξιολόγηση των συμμετεχόντων πραγματοποιήθηκε πέντε χρόνια αργότερα όπου φάνηκε ότι:

Στην αρχή της μελέτης, το 22% των συμμετεχόντων είχαν σοβαρότερα συμπτώματα κατάθλιψης και σημείωσαν χαμηλότερες επιδόσεις στα τεστ επεισοδιακής μνήμης (ικανότητα να ανακαλέσουν συγκεκριμένες εμπειρίες και γεγονότα). Αλλά η μελέτη δεν απέδειξε ότι η κατάθλιψη προκάλεσε προβλήματα μνήμης.

Εκείνοι που είχαν σοβαρότερα συμπτώματα κατάθλιψης, είχαν επίσης μικρότερο όγκο εγκεφάλου και ήταν 55% πιθανότερο να έχουν μικρές αγγειακές αλλοιώσεις στον εγκέφαλο.

Δεν υπήρχαν ενδείξεις για σύνδεση μεταξύ των σοβαρότερων συμπτωμάτων κατάθλιψης και αλλαγών στις δεξιότητες σκέψης σε διάστημα πέντε ετών.

Όπως τέλος σημειώνει η Zeki Al Hazzouri «Με δεδομένο ότι πάνω από το 25% των ηλικιωμένων αντιμετωπίζουν συμπτώματα κατάθλιψης, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε καλύτερα τη σχέση μεταξύ της κατάθλιψης και των προβλημάτων μνήμης».

πηγη: onmed.gr

Σχετικά