Πεδίο μάχης τα Εξάρχεια -Βροχή από μολότοφ και κρότου-λάμψης

mat-molotof

Ένταση και επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας μετά το τέλος της πορείας για την 45η επέτειο  από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, στην οποία συμμετείχε πλήθος κόσμου.

Σε πεδίο μάχης έχουν μετατρέψει κουκουλοφόροι τα Εξάρχεια που πετούν μολότοφ προς τους αστυνομικούς ακόμη και από ταράτσες. Οι φωτιές έχουν σχηματίσει πύρινα οδοφράγματα στη μέση του δρόμου, ενώ μέσα στις φλόγες ρίχνουν εύφλεκτα υλικά για να φουντώσουν τη φωτιά. Μάλιστα, οι νεαροί με σιδηροπρίονα κόβουν την πύλη του Πολυτεχνείου. Είναι οργανωμένοι με μάσκες και κράνη ενώ φαίνεται πως δεν τους ενοχλούν τα χημικά των αστυνομικών.

 Η ρίψη μολότοφ συνοδεύεται και με πετροπόλεμο. όπως μεταδίδει το κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1, οι μολότοφ πέφτουν βροχή τόσο από τα οδοφράγματα γύρω από τους δρόμους του Πολυτεχνείου όσο και μέσα από το ίδιο το Πανεπιστημιακό ίδρυμα. Οι κουκουλοφόροι σπάνε μάρμαρα και αντικείμενα που βρίσκουν μέσα στο Πολυτεχνείο και τα χρησιμοποιούν ως πυρομαχικά εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων.
  Δίνουν λύσεις οι υδροφόρες της ΕΛΑΣ

“Αύρα” και “Αίαντας” φαίνεται πως έχουν περιορίσει την δράση των κουκουλοφόρων, αφού πραγματοποιούν διαρκώς ρίψεις εναντίον τους, τόσο στην πύλη του Πολυτεχνείου στην Πατησίων όσο και στην Στουρνάρη.

  Φωτοβολίδες ευθείας βολής εναντίον της υδροφόρας
Οι αντιεξουσιαστές βρήκαν τρόπο να αντιμετωπίσουν την υδροφόρα της αστυνομίας. Από υψηλούς ορόφους του Πολυτεχνείου πετούν φωτοβολίδες ευθείας βολής προς το παρμπρίζ της υδροφόρας, η οποία τώρα έχει υποχωρήσει από την Τζορτζ προς τη Σόλωνος
  Μαίνονται τα επεισόδια και στην Θεσσαλονίκη
Οδοφράγματα έξω από την Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου έστησαν κουκουλοφόροι.
Οι άγνωστοι, αφού έσπασαν θρανία, έστησαν οδοφράγματα επί της οδού Εγνατία και έβαλαν φωτιά. Μια μικρή ομάδα κινήθηκε προς τη ΔΕΘ και άναψε μικρή εστία φωτιάς με πλαστικά στην πύλη εμπορίου της Έκθεσης.

Άνοιξαν όλοι οι σταθμοί του μετρό
Όπως ενημέρωσε η ΣΤΑΣΥ ΑΕ, άνοιξαν όλοι οι σταθμοί του μετρό και η κυκλοφορία του μέσου γίνεται πλέον κανονικά.

Πεδίο μάχης τα Εξάρχεια

 

  Η υδροφόρα της αστυνομίας έριξε νερό… στα ΜΑΤ
Μέσα σε όλα και ένα… τραγελαφικό περιστατικό, αφού καταλάθος ο “Αίαντας”, η υδροφόρα της ΕΛΑΣ, έριξε νερό σε διμοιρία των ΜΑΤ.
Αυτό όπως είναι φυσικό προκάλεσε εκνευρισμό των ανδρών των ΜΑΤ, που “στόλισαν” κανονικότατα τον οδηγό.
 Εκαψαν την υδροφόρα με μολότοφ

Επίθεση κουκουλοφόρων με μολότοφ και μέσα από το Πολυτεχνείο

Στο μεταξύ από το κτίριο Αβέρωφ όπου πραγματοποιούσαν κατάληψη βγήκαν περίπου 30 άτομα και πραγματοποίησαν επίθεση προς τις αστυνομικές δυνάμεις, ενώ σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1 η ΕΛΑΣ κάνει λόγο για οργανωμένο σχέδιο βίας. Μάλιστα, εικάζεται ότι έγινε ακόμη και… εισαγωγή αντιεξουσιαστών.

  Στη λεωφόρο Αλεξάνδρας στο ύψος του κτηρίου της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, επικράτησε ένταση και η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική εξαιτίας της χρήσης χημικών.

  Ταμπουρωμένοι στο Πολυτεχνείο οι κουκουλοφόροι
Οι αντιεξουσιαστές που ήταν στην οδό Στουρνάρη έφυγαν από τα οδοφράγματα και μπήκαν πάλι στο Πολυτεχνείο, κλείνοντας και την πόρτα.
Συνεχίζουν να πετούν βροχή μολότοφ προς τους αστυνομικούς που “ανακαταλαμβάνουν” την οδό Στουρνάρη.

Επεισόδια στην Στουρνάρη

Από την πλευρά της αστυνομίας έγινε χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης, ενώ υπάρχουν αναφορές και για πέντε προσαγωγές.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν λίγο μετά τις 19:00 το απόγευμα στη Λ. Αλεξάνδρας, όπου, όπως αναφέρουν πληροφορίες, άνδρες της Αστυνομίας έριξαν χειροβομβίδες κρότου λάμψης προκειμένου να διασπαστεί η πορεία.

Ωστόσο, άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι κουκουλοφόροι άρχισαν να πετούν βόμβες μολότοφ και πέτρες κατά των αστυνομικών. Οι αστυνομικές δυνάμεις «απάντησαν» με χειροβομβίδες κρότου λάμψης για να απομακρύνουν τους ταραξίες, οι οποίοι κατευθύνονται αυτή την ώρα προς την πλατεία Εξαρχείων.

Στο ύψος της Χαριλάου Τρικούπη έχουν βάλει φωτιά σε κάδους, ενώ αυτή την ώρα είναι κλειστή η άνοδος της Αλεξάνδρας.

Υδροφόρα έριξε νερό στους αντιεξουσιαστές – Απάντησαν με μολότοφ

Υδροφόρα έριξε νερό στους αντιεξουσιαστές που βρίσκονται στο Πολυτεχνείο κι εκείνοι απάντησαν με μολότοφ για να κάψουν το όχημα.

  Ναυτικές φωτοβολίδες από τους αντιεξουσιαστές

Και πάλι οι αντιεξουσιαστές ρίχνουν ναυτικές φωτοβολίδες κατευθείαν στο “ψαχνό” εναντίθον αστυνομικών, και όχι μόνο.

Την ίδια ώρα στα Εξάρχεια, αντιεξουσιαστές έχουν στήσει οδοφράγματα στην οδό Τσαμαδού.

Tριπλή επίθεση με μολότοφ

Από τρεις μεριές εξαπολύονται μολότοφ και πέτρες στους αστυνομικούς στην Στουρνάρη.

Οι αντιεξουσιαστές φαίνεται πως είχαν οργανώσει το χτύπημα τους, και είχαν μαζέψει πολλά πολεμοφόδια.

Οκτώ οι προσαγωγές

Οκτώ είναι μέχρι τώρα οι προσαγωγές για την επίθεση εναντίον αστυνομικών στην ΓΑΔΑ

Μαίνονται οι επιθέσεις κατά των αστυνομικών

Στο ύψος της οδού Τζορτζ έχουν συγκεντρωθεί τα “πυρά” των αντιεξουσιαστών που επιτίθενται στους αστυνομικούς.

Κλεφτοπόλεμος σε δύο μέτωπα

Μολότοφ και φωτιές στις οδούς Στουρνάρη και Τοσίτσα

  Επιθέσεις από την ταράτσα του Πολυτεχνείου

Κουκουλοφόροι εκτοξεύουν μολότοφ και πέτρες εναντίον των αστυνομικών από την ταράτσα του πολυτεχνείου

   Μπαράζ επιθέσεων με δεκάδες μολότοφ – Απαντούν με δακρυγόνα και κρότου λάμψης οι αστυνομικοί

Ξεφεύγει η κατάσταση στο Πολυτεχνείο, αφού άτομα από μέσα εξαπολύουν μπαράζ επιθέσεων με δεκάδες μολοτοφ. Οι άνδρες των ΜΑΤ απαντούν με χρήση δακρυγόνων και κρότου – λάμψης.

Μολότοφ και πέτρες στην Στουρνάρη – Περιορισμένη χρήση δακρυγόνων

Νέες μολότοφ και πέτρες πέφτουν στην Στουρνάρη από τους αντιεξουσιαστές, οι οποίοι έκαναν συντονισμένη επίθεση τόσο μέσα από το Πολυτεχνείο όσο και από την πλατεία Εξαρχείων

Φοιτητικοί σύλλογοι, φορείς, κόμματα κι οργανώσεις της Αριστεράς, σωματεία και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν από νωρίς το μεσημέρι στην Πλατεία Κλαυθμώνος και κατευθύνθηκαν προς την αμερικάνικη πρεσβεία.

Με κεντρικό σύνθημα “Λευτεριά στο λαό, θάνατο στο φασισμό” οι διαδηλωτές καταδίκασαν το φασισμό, το ναζισμό καθώς κι αντίστοιχες συμπεριφορές.

Μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα κατά των ΗΠΑ και του φασισμού.

Ξεχωριστή πορεία πραγματοποίησε το «μπλοκ» με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου, μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ. Μόλις έφτασαν οι διαδηλωτές έψαλαν τον εθνικό ύμνο, ύψωσαν τα χέρια τους πάνω από τη σημαία, τη δίπλωσαν και διαλύθηκαν.

Νωρίτερα, όταν έκλεισαν οι πύλες του Πολυτεχνείου, φοιτητικοί σύλλογοι πραγματοποίησαν προσύγκεντρωση και με πορεία κατευθύνθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος περιμένοντας να ξεκινήσει ο κύριος όγκος της διαδήλωσης. Του συλλαλητηρίου προπορεύθηκε ο σύνδεσμος φυλακισθέντων εξορισθέντων αντιστασιακών 1967-1974.

Παράλληλα ξεκίνησε η πορεία του ΚΚΕ, το οποίο πραγματοποίησε συγκέντρωση στην Ομόνοια.

Από το πρωί οι πόρτες του ιδρύματος ήταν ανοικτές για τον κόσμο, για να αποτίσει φόρο τιμής, αφήνοντας ένα λουλούδι ή ενα στεφάνι. Ωστόσο, υπό τον φόβο επεισοδίων και εξ´ αιτίας της παρουσίας αντιεξουσιαστών στον χώρο, ο κόσμος που ήρθε στο Πολυτεχνείο σήμερα ήταν λίγος.

Η καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης από την Επιτροπή Εορτασμού 17ης Νοεμβρίου 1973 δεν πραγματοποιήθηκε, ως είθισται, με το κλείσιμο των θυρών του Πολυτεχνείου.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας που επικρατούν από νωρίς στο κέντρο της πρωτεύουσας, με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις να επιχειρούν σε κεντρικά σημεία για την διασφάλιση της τάξης.

Οι αντιεξουσιαστές έχουν καταλάβει τον χώρο του Πολυτεχνείου και έχουν επεκταθεί στην οδό Στουρνάρη.

Επί ποδός είναι περίπου 5.000 αστυνομικοί από Ασφάλεια, Τάξη και Αντιτρομοκρατική, που καλούνται να εφαρμόσουν τον επιχειρησιακό σχεδιασμό.

Η ηγεσία της ΕΛΑΣ έχει δώσει εντολές να φυλαχτούν τα καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας και όλα τα κυβερνητικά κτήρια. Τις περασμένες ημέρες, υψηλόβαθμοι αξιωματικοί πραγματοποιούσαν ελέγχους σε τμήματα και σκοπιές ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Αριστείδης Ανδρικόπουλος μαζί με τους αντιστράτηγους πήγαν αιφνιδιαστικά προ ημερών στο κτήριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης λίγο πριν τα μεσάνυχτα.

Κατά τη διάρκεια των συσκέψεων των περασμένων ημερών, το βάρος έπεσε στα αυξημένα μέτρα αυτοπροστασίας των αστυνομικών ενώ από νωρίς δόθηκαν εντολές να μετακινηθούν από τα αστυνομικά τμήματα όλα τα κατασχεμένααυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν περίπου 30 αντιεξουσιαστές που δεν αποκλείεται με τις ομάδες τους να θελήσουν να προκαλέσουν επεισόδια στην περιοχή των Εξαρχείων, κάνοντας τον γνωστό «κλεφτοπόλεμο» με τις δυνάμεις των ΜΑΤ.

Σύμφωνα με τον αστυνομικό σχεδιασμό, υψηλόβαθμα στελέχη θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία στην Αθήνα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας για να μεταφέρουν την πραγματική εικόνα στο επιχειρησιακό κέντρο.

Στο πλαίσιο των μέτρων για τον εορτασμό της σημερινής επετείου η αστυνομία αποφάσισε και το κλείσιμο των σταθμών του μετρό «Μέγαρο Μουσικής», «Ευαγγελισμός» και «Σύνταγμα», ενώ στο οδικό δίκτυο γύρω από το Πολυτεχνείο και στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου ισχύουν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται σταδιακά και ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες.

Τροποποιήσεις ισχύουν και στα δρομολόγια και στις στάσεις των συγκοινωνιακών μέσων (λεωφορεία – τρόλεϊ), σύμφωνα με απόφαση που πήραν οι «Οδικές Συγκοινωνίες Α.Ε.».

Σχετικά