Θύελλα αντιδράσεων και παρέμβαση του Αρείου Πάγου για την καταδίκη της – Μέσα από τις φυλακές της Θήβας δηλώνει την απέραντη ευγνωμοσύνη της, στο πανελλήνιο κύμα συμπαράστασης
«Ντρέπομαι, αλλά το έκανα για χάρη των παιδιών μου», φέρεται να δηλώνει η καθαρίστρια, η οποία έχει καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 10 ετών, επειδή διέθετε πλαστογραφημένο απολυτήριο δημοτικού.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ταχυδρόμος», η καθαρίστρια παρακολουθεί αποσβολωμένη τις εξελίξεις μέσα από τις φυλακές Θήβας, όπου έχει οδηγηθεί, ενώ εκφράζει την ευγνωμοσύνη της για το κύμα συμπαράστασης προς το πρόσωπό της.
Προχώρησε στη συγκεκριμένη ενέργεια -σύμφωνα με την εφημερίδα του Βόλου- για χάρη των παιδιών της. Όπως αποκαλύπτει, μάλιστα, η ίδια μεγάλωσε στο Χατζηκυριάκειο Ορφανοτροφείο του Πειραιά, μαζί με τα εννέα της αδέρφια και δεν ήθελε τα παιδιά της να βιώσουν μία παρόμοια κατάσταση.
«Ντρέπομαι, αλλά ήθελα τα παιδιά μου. Έτρεμε η ψυχή μου μη μεγαλώσουν σε ίδρυμα, όπως εγώ…», δήλωσε.
«Η πλαστογραφία ήταν οφθαλμοφανής από την αρχή, μετά από 20 χρόνια το θυμήθηκαν;», είπε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του στον ANT1, ο δικηγόρος της 53χρονης, Γιώργος Σινέλης.
Θύελλα αντιδράσεων και παρέμβαση του Αρείου Πάγου
Μία καθαρίστρια και ένας διασώστης στις αεροδιακομιδές του ΕΚΑΒ. Κάθε μέρα για 20 χρόνια έφταναν στην εργασία τους και προσέφεραν τις υπηρεσίες τους. Για μία πλαστογραφία ενός ενδεικτικού Ε’ δημοτικού το οποίο έγινε απολυτήριο ΣΤ’ Δημοτικού και ένα πλαστό απολυτήριο Λυκείου -αν και είχε νόμιμο- για να εμφανίσει λίγο μεγαλύτερη βαθμολογία τους οδήγησαν στη φυλακή.
Η 53χρονη καθαρίστρια παραμένει από την αρχή Νοεμβρίου κρατούμενη στις φυλακές Θηβών, ενώ ο ΕΚΑΒίτης, αφού κρατήθηκε 40 μέρες στις φυλακές Χαλκίδας, βγήκε έξω περιμένοντας την εκδίκαση του Αρείου Πάγου.
Την άμεση παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου προκάλεσε η καταδίκη της καθαρίστριας από το Πενταμελές Εφετείο του Βόλου σε 10ετή ποινή κάθειρξης, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα η κατηγορούμενη να οδηγηθεί στη φυλακή.
Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός ζήτησε να διαβιβαστεί σε εκείνη η απόφαση του Δικαστηρίου, προκειμένου να τη μελετήσει για να κινηθούν οι διαδικασίες της αναίρεσης κατά της καταδικαστικής απόφασης. Παράλληλα, η κυρία Δημητρίου θα μελετήσει όλα τα στοιχεία της απόφασης για να κρίνει αν συντρέχει λόγος να ελεγχθούν πειθαρχικά οι δικαστές που την εξέδωσαν.
Σύμφωνα με δικαστικές πηγές πάντως, οι συνήγοροι της κατηγορούμενης εν όψει του δικονομικού περιθωρίου για την άσκηση αναίρεσης αναμένεται να προχωρήσουν και στην υποβολή αίτησης αναστολής εκτέλεσης της ποινής για την κατηγορούμενη. Σε μια τέτοια περίπτωση η σχετική αίτηση μπορεί να εισαχθεί άμεσα προς συζήτηση στο Πενταμελές Εφετείο της Λάρισας, μόνο με το απόσπασμα της καταδικαστικής απόφασης ώστε να κρίνει η σύνθεση του δικαστηρίου εκείνου το αίτημα για την αποφυλάκιση της γυναίκας.
Ο συνήγορος της 53χρονης έχει ήδη καταθέσει αίτηση αναστολής της απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Λάρισας, με την εκδίκασή της να είναι σε λίγες ημέρες.
«Η γυναίκα αυτή από την ώρα που γεννήθηκε βασανίζεται διότι είναι παιδί πολύτεκνης οικογένειας που μεγάλωσε στο Χατζηκυριάκειο Ορφανοτροφείο. Είναι πρωταγωνίστρια της ζωής, αγωνίστρια και όταν ήρθε η ώρα να γίνουν αυτές οι προσλήψεις το Ε’ το έκανε ΣΤ΄. Δεν είναι παραπλάνηση αυτό είναι παραποίηση γι’ αυτό και έπεσε η ποινή από τα 15 στα 10 χρόνια», ανέφερε η πρόεδρος των εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας, Εύη Καρυδάκη, ενώ οι συνάδελφοί της υποστηρίζουν ότι ήταν άριστη στην εργασίας της.
Με τη μικρή της πλαστογραφία «απέκτησε» τα τυπικά προσόντα που απαιτούνταν για να συμμετάσχει στο διαγωνισμό πρόσληψης τακτικού προσωπικού ενώ το δικαστήριο της καταλόγισε το αδίκημα της απάτης και όχι της πλαστογραφίας -επειδή είχε παραγραφεί- θεωρώντας ότι προκάλεσε ζημία από το 1996 μέχρι το 2014 από τις μικτές αποδοχές αρκετών δεκάδων χιλιάδων ευρώ αν και η ίδια προσέφερε την εργασίας της.
Παρόμοιο ήταν το σκεπτικό του 5μελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών το οποίο σε δεύτερο βαθμό επέβαλε την ποινή των 12 ετών χωρίς αναστολή στον «αγαθό» γίγαντα του ΕΚΑΒ. Πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε 20 χρόνια κάθειρξη γιατί σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για το ΕΚΑΒ το 1997 είχε πλαστογραφήσει τον τίτλο σπουδών. Αν και είχε απολυτήριο Λυκείου ΟΑΕΔ είχε φοβηθεί ότι μπορεί να κοβόταν λόγω του μικρού βαθμού -αν και τελικά δεν είχε καμία σχέση με τα κριτήρια του διαγωνισμού- οπότε κατέθεσε ένα πλαστό απολυτήριο με μεγαλύτερο βαθμό, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο».