Τα κριτήρια που κάνουν χιλιάδες πολίτες να χάνουν το κοινωνικό μέρισμα

koinoniko merisma

Χιλιάδες Ελλήνων πολιτών, από οικονομικά αδύναμες ομάδες, χάνουν το φετινό κοινωνικό μέρισμα των 300 – 1.400 ευρώ, καθώς τα περιουσιακά κριτήρια που έχουν τεθεί για τους δικαιούχους αποκλείουν μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Όπως και την περασμένη χρονιά, τα κριτήρια αποκλείουν από τη διανομή κοινωνικού μερίσματος όσους εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελείας διότι έχουν Ι.Χ. αυτοκίνητο άνω των 1.928 κ.ε., με βάση την τελευταία τους φορολογική δήλωση. Έτσι, ακόμη και αν σήμερα δεν κατέχουν πια το συγκεκριμένο όχημα, δεν εμπίπτουν στα κριτήρια για το κοινωνικό μέρισμα.

Εκτός κοινωνικού μερίσματος κινδυνεύουν να μείνουν και πολλοί πολύτεκνοι. Σύμφωνα με τα κριτήρια, το όριο καταθέσεων ορίζεται στις 9.000 ευρώ κατ’ άτομο, με προσαύξηση 50% για κάθε ενήλικο μέλος του νοικοκυριού και 25% για κάθε ανήλικο μέλος.

Το περιουσιακό κριτήριο ορίζεται τις 120.000 ευρώ, προσαυξανόμενες μόνο κατά 12,5% για κάθε επιπλέον μέλος και μέχρι τις 180.000 ευρώ, δηλαδή μέχρι τρία ανήλικα τέκνα.

Επιπλέον, πολίτες με τεκμαρτό εισόδημα υψηλότερο από όσο έχει δηλωθεί στη φορολογική δήλωση αποκλείονται αυτόματα από τη λήψη του κοινωνικού μερίσματος.

Μια ακόμη κατηγορία που αποκλείεται από το κοινωνικό μέρισμα είναι οι φιλοξενούμενοι, που δεν μπορούν καν να υποβάλλουν αίτηση λήψης του κοινωνικού μερίσματος αν έχουν δηλώσει «φιλοξενούμενοι» στην φορολογική δήλωση για τα εισοδήματα του 2017 (κατατέθηκαν το 2018), ακόμη και αν πλέον διαμένουν αλλού.

Ποιοι μπαίνουν στη λίστα για το κοινωνικό μέρισμα

Περίπου 55.000 άνεργοι ηλικίας 18-24 ετών, οι μακροχρόνια άνεργοι και περίπου 600.000

Δικαιούχοι του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης, είναι πρώτοι στη λίστα με το κοινωνικό μέρισμα.

Κύριος στόχος είναι να ενισχυθούν και οι συνταξιούχοι.

Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τη λήψη του κοινωνικού μερίσματος

Εισοδηματικά κριτήρια

Ετήσιο εισόδημα μέχρι 9.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα ενήλικο μέλος,

13.500 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη,

15.750 ευρώ για δύο ενήλικα μέλη κι ένα ανήλικο,

18.000 ευρώ για δύο ενήλικα μέλη και δύο ανήλικα τέκνα ή τρία ενήλικα μέλη,

20.250 ευρώ για δύο ενήλικα μέλη και τρία ανήλικα τέκνα ή τρία ενήλικα μέλη κι ένα ανήλικο τέκνο,

22.250 ευρώ για δύο ενήλικα μέλη και τέσσερα ανήλικα τέκνα ή με τέσσερα ενήλικα μέλη

27.000 ευρώ για πέντε ή περισσότερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη με έξι ή περισσότερα ανήλικα τέκνα.

Περιουσιακά κριτήρια

Η ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα ή και στο εξωτερικό θα πρέπει να είναι συνολικής φορολογητέας αξίας μέχρι 120.00 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος,

Το όριο των 120.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και μέχρι του ποσού των 180.000 ευρώ,

Κινητή περιουσία: Κριτήριο αποτελεί και το συνολικό ύψος των καταθέσεων όλων των μελών του νοικοκυριού σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού ή/ και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων, κλπ.

Ποιοι θα λάβουν το κοινωνικό μέρισμα χωρίς αίτηση

Δεν έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν αίτηση όσοι είναι άνω των 70 και λαμβάνουν σύνταξη ή το επίδομα των ανασφάλιστων υπερηλίκων του ΟΓΑ. Εφόσον πληρούν τα κριτήρια που προαναφέρθηκαν, το κοινωνικό μέρισμα θα τους καταβληθεί αυτόματα στο λογαριασμό στον οποίο λαμβάνουν  τη σύνταξη ή το επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων.

news

Σχετικά