Καζάνι που βράζει η Εκκλησία: Οι «ιερές» συγκρούσεις

ιεραρχια

Το γυαλί στο εσωτερικό της Ιεραρχίας έχει ραγίσει για τα καλά με τον Αρχιεπίσκοπο να περνά στην αντεπίθεση και την κυβέρνηση να ξεκινά ήδη τις επαφές προκειμένου να ξεκινήσει όσο το δυνατό συντομότερα ο διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών.

Τις κινήσεις του κ. Ιερωνύμου βλέπει με καχυποψία το Φανάρι και η Αρχιεπισκοπή της Κρήτης που στέλνει μητροπολίτες την Αθήνα για συναντήσεις με τον πολιτική ηγεσία και εκπροσώπους των κομμάτων. Στην Αθήνα εκτάκτως έρχεται και αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ο Πάνος Καμμένος και η Κατερίνα Παπακώστα στηρίζουν το κοινό ανακοινωθέν τείνοντας χείρα βοηθείας στον προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας καθώς τάσσονται υπέρ της εξόδου των ιερέων από το δημόσιο αρκεί να διασφαλίζονται το μισθολογικό τους και η μονιμότητα τους.

Στην αντεπίθεση ο Αρχιεπίσκοπος

Ο κ. Ιερώνυμος που είχε δηλώσει πως θα μιλήσει τελευταίος στην συνάντηση που είχε με τον Κώστα Γαβρόγλου εμφανίστηκε αρκετά ενοχλημένος από την αρνητική απόφαση που έλαβε η Ιεραρχία. Ο Αρχιεπίσκοπος πέρασε στην αντεπίθεση και επιτέθηκε στους Μητροπολίτες που του άσκησαν κριτική για την στάση του, αφήνοντας αιχμές πως έχουν προσωπικές φιλοδοξίες. Ουσιαστικά δηλαδή ο κ. Ιερώνυμος μίλησε για «δελφίνους» οι οποίοι σκέφτονται την επόμενη μέρα στην ηγεσία της ελλαδικής εκκλησίας.

Την ίδια στιγμή ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων που είναι από τους πιο στενούς συνεργάτες του κ. Ιερώνυμου υποστήριξε ότι οι Μητροπολίτες «αδίκησαν τον Αρχιεπίσκοπο και θα πρέπει να του ζητήσουν συγγνώμη». Οι δηλώσεις αυτές έριξαν «λάδι στην φωτιά» και δεν αποκλείεται να έχουμε νέο κύκλο αντιπαράθεσης στις αρχές Δεκεμβρίου που θα συνεδριάζει η Ιερά Σύνοδος. Παράλληλα ο Αρχιεπίσκοπος αποκάλυψε πως θα μετέχει και ο ίδιος στην επιτροπή διαλόγου με την κυβέρνηση δείχνοντας αποφασισμένος να κάνει πράξη το κοινό ανακοινωθέν άλλωστε όπως είπε «η βάση είναι σωστή». Η κίνηση αυτή σημαίνει πως ο κ. Ιερώνυμος θα προτείνει μέλη στην επίμαχη επιτροπή να είναι και Μητροπολίτες που διαφωνούν με το κοινό ανακοινωθέν.

Στην Αθήνα αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Αντιπροσωπεία Ιεραρχών του Οικουμενικού Πατριαρχείου θα επισκεφθεί την Αθήνα προκειμένου να συναντηθεί με κυβερνητικούς εκπροσώπους για να ενημερωθεί για τις θέσεις της κυβέρνησης που αφορούν την συνταγματική αναθεώρηση, την εκκλησιαστική περιουσία και την μισθοδοσία του κλήρου. Την πληροφορία αυτή μετέδωσε το vimaorthodoxias.gr, ενώ όπως τονίζεται η εξέλιξη αυτή δεν αμβλύνει την δυσφορία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου για την μη ενημέρωσή του περί των συζητήσεων, αλλά και του κειμένου συμφωνίας μεταξύ του Πρωθυπουργού και του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου. Κύκλοι του Οικουμενικού Πατριαρχείου αναφέρουν, ότι είναι θεσμική υποχρέωση η ενημέρωση του Οικουμενικού Πατριάρχη, εφόσον τα ζητήματα αφορούν ενέργειες που θα έχουν επίπτωση σε επαρχίες της Ελλάδος, οι οποίες υπάγονται στην πνευματική δικαιοδοσία του Οικ. Πατριαρχείου.

Ταυτόχρονα υποστηρίζουν ότι η ενημέρωση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου θα έπρεπε να είχε γίνει από την πρώτη στιγμή, ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζουν ότι το πρόσφατο ταξίδι του Υπουργού Παιδείας κ. Γαβρόγλου στο Φανάρι δεν είχε ουσιαστικά αποτελέσματα. Δεν διευκρινίζεται αν η Πατριαρχική Αντιπροσωπεία θα έχει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο.

Στην Αθήνα και Μητροπολίτες από την Αρχιεπισκοπή Κρήτης

Την Κυριακή στις 5 το απόγευμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση του υπουργού Παιδείας με Μητροπολίτες και νομικούς συμβούλους της Αρχιεπισκοπής της Κρήτης που υπάγονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και αντιδρούν στο κοινό ανακοινωθέν του Αλέξη Τσίπρα με τον κ. Ιερώνυμο. Την Δευτέρα θα δουν εκπρόσωπους των κομμάτων αλλά και τους βουλευτές που εκλέγονται στην Κρήτη.

«Πόντιοι Πιλάτοι» Καμμένος – Παπακώστα

Τόσο ο κυβερνητικός εταίρος όσο και η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη συντάχθηκαν με την κυβερνητική γραμμή υποστηρίζοντας ότι οι οποίες διαφορές υπάρχουν μπορούν να λυθούν μέσα από τον διάλογο. Ουσιαστικά ο Πάνος Καμμένος και η Κατερίνα Παπακώστα που αρκετοί κληρικοί έχουν στηρίξει αρκετές ελπίδες προκειμένου να καταψηφιστεί και πολιτικά η συμφωνία υποστήριξαν πως θα πρέπει να διασφαλιστεί η μισθοδοσία και η μονιμότητα των ιερέων, χωρίς όμως να τονίζουν πως δεν θα πρέπει να αλλάξει το εργασιακό τους καθεστώς. Παράλληλα και οι δύο πολιτικοί τείνουν χείρα βοηθείας προς τον Αρχιεπίσκοπο με τον οποίο διατηρούν εδώ και χρόνια πολύ καλές προσωπικές σχέσεις.

Σε σύντομο διάστημα το αποτέλεσμα του διαλόγου

Η κυβέρνηση μπορεί να αποφάσισε για επικοινωνιακούς κυρίως λόγους να «παγώσει» το ζήτημα των σχέσεων με την εκκλησία, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως θα αφήσει να ξεχαστεί. Οι επαφές του υπουργού Παιδείας με τους προκαθημένους των ορθοδόξων εκκλησιών που ήδη ξεκίνησαν, δείχνουν την πρόθεση του Μαξίμου να ξεκινήσει ο διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών με την έναρξη της νέας χρονιάς. Πολυτέλεια του χρόνου δεν υπάρχει καθώς στην περίπτωση που ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να οδηγήσει την χώρα σε πρόωρες εκλογές τον Μάϊο τότε θα πρέπει τα αποτελέσματα της επιτροπής να έχουν σε σύντομο διάστημα από την στιγμή που θα ξεκινήσουν οι εργασίες της επιτροπής. Την ίδια στιγμή το Μαξίμου δέχεται πιέσεις από βουλευτές που τάσσονται υπέρ του διαχωρισμού πολιτείας και εκκλησίας να «τελειώσει» γρήγορα με το συγκεκριμένο θέμα.

Σχετικά