Πόσο πληρώνει ο Έλληνας σε σχέση με τους άλλους Ευρωπαίους για το κινητό του

kinita

Στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και πιο χαμηλά -όταν πρόκειται για τα νούμερα προ φόρων- κινούνται οι τιμές των κινητών υπηρεσιών στην Ελλάδα.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει η «Μελέτη Κόστους Κινητών Επικοινωνιών» που πραγματοποίησε η εταιρεία συμβούλων OVUM με εξειδίκευση στις τηλεπικοινωνίες, με σκοπό τη σύγκριση των πραγματικών τιμών που προσφέρουν οι κινητές επικοινωνίες στην Ελλάδα και τις χώρες της Ε.Ε.

Τα τρία βασικά συμπεράσματα της έρευνας εστιάζουν στα εξής

-Η χώρα μας είναι πιο φθηνή από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και ανήκει στην κατηγορία των πιο φθηνών χωρών στην Ε.Ε.

-Η Ελλάδα, στις τιμές μετά φόρων είναι στον ευρωπαϊκό μέσο όρο

-Επιπλέον, οι τιμές μειώνονται σταθερά με την πάροδο των ετών, με ένα ποσοστό 24% για το διάστημα 2014- 2017.

Η σύγκριση της OVUM, που καλύπτει το 98% του πληθυσμού της Ε.Ε., περιλαμβάνει τις τιμές πρό φόρων και μετά φόρων για όλες τις υπηρεσίες κινητών επικοινωνιών (φωνή, μηνύματα και δεδομένα) καθώς και για το μέσο καλάθι χρήσης, παρουσιάζοντας επίσης και τους δείκτες ποιότητας δικτύου ανά χώρα της Ε.Ε.. Η εταιρεία έχει συμπεριλάβει όλα τα καλάθια και όλους τους πελάτες για να εξαγάγει τις τιμές ανά υπηρεσία και να υπολογίσει μία τιμή ανά καλάθι χρησιμοποιώντας το προφίλ της χρήσης του μέσου Ελληνα και μέσου Ευρωπαίου καταναλωτή, ενώ η αντίστοιχη μεθοδολογία της Ε.Ε., όπως επισημάνθηκε, επιλέγει συγκεκριμένα καλάθια που μπορεί να μην είναι αντιπροσωπευτικά του προφιλ της κάθε χώρας και δεν περιλαμβάνει τη χρήση εκτός πακέτου, ειδικές εκπτώσεις ή πρόσθετες προσφορές. Tα νούμερα έχουν βασιστεί στο μέσο όρο των επιδόσεων του κλάδου την περίοδο από το 2014 έως το τέλος του 2017 σε 21 χώρες της Ε.Ε..

Αναλυτικά, το ελληνικό μέσο καλάθι χρήσης περιλαμβάνει 175 λεπτά ομιλίας, 22 SMS, και 0,33 GBs. Με βάση τα στοιχεία της έρευνας, η Ελλάδα είναι πιο φθηνή πρό φόρων από την ευρωπαϊκό μέσο όρο κατά 11%, με το μηνιαίο κόστος για ένα χρήστη να φθάνει τα 10,7 ευρώ (12,1 ευρώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος) κατά μέσο όρο. Στις τιμές μετά φόρων, η χώρα μας είναι στον ευρωπαϊκό μέσο όρο (14,9 ευρώ), έχοντας σχεδόν διπλάσια φορολογία στην Ε.Ε..

Σχετικά με τη θέση της Ελλάδας μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών και ειδικότερα ως προς την τιμή μονάδας ανά υπηρεσία, στις τρείς υπηρεσίες (κλήσεις, sms, δεδομένα) η Ελλάδα εξακολουθεί να κατατάσσεται στη μεσαία ομάδα των χωρών της Ε.Ε.. Με βάση πάντα τα στοιχεία της μελέτης ειδικά για τα δεδομένα, η πτώση στις τιμές αναφοράς ανά GB για την περίοδο 2014- 2017 φθάνει το 73% και όπως επισημαίνεται «είναι από τις μεγαλύτερες μειώσεις στην Ε.Ε.». Στο κομμάτι της τιμολόγησης της φωνής και των μηνυμάτων η πτώση για την περίοδο από το 2014 έως το 2017 είναι στο 24%, με βάση τα στοιχεία της μελέτης.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της Ενωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας κ. Γιώργο Στεφανόπουλο, στο πλαίσιο της παρουσίασης της μελέτης, η ΕΛΣΤΑΤ από το 2019 θα χρησιμοποιεί νέο μοντέλο για τον υπολογισμό του κόστους των τηλεπικοινωνιών που έχει συμφωνηθεί με τους παρόχους, βασιζόμενο και σε νούμερα που θα δίνουν οι ίδιοι. Σημειωτέον ότι εντός του 2018, με βάση το υφιστάμενο μοντέλο υπολογισμού, η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει αύξηση 5% ως προς το κόστος των τηλεπικοινωνιών στη χώρα μας. Ο ίδιος ανέφερε ότι τα συμπεράσματα της εν λόγω έρευνας έχουν ήδη παρουσιαστεί στις αρμόδιες αρχές.

Οσον αφορά τη συγκριτική μελέτη αξιολόγηση του δικτύου, η OVUM υποστηρίζει ότι οι χρήστες κινητών επικοινωνιών στην Ελλάδα απολαμβάνουν υψηλής ποιότητας δίκτυα, με βάση τις ταχύτητες λήψης κινητής ευρυζωνικότητας που είναι πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (στοιχεία Μαϊου 2018).

Σχετικά