Ο διασώστης του Σουμάχερ αποκαλύπτει τι έγινε λίγα λεπτά μετά το ατύχημα

soumaxer

Πέντε χρόνια μετά το ατύχημα που είχε ο θρύλος της Formula 1 Μίκαελ Σουμάχερ, ο υπεύθυνος για τη διάσωσή του «σπάει» για πρώτη φορά τη σιωπή του.

Ο Στέφαν Μποζόν, υπεύθυνος της ομάδας διάσωσης του Savoyen και τότε υπεύθυνος για τον συντονισμό της επιχείρησης διάσωσης, μίλησε στο γερμανικό περιοδικό «Focus» για το ατύχημα που διέκοψε τη σταδιοδρομία του μεγαλύτερου οδηγού Formula 1 στον κόσμο.

Ο Μποζόν δήλωσε στο περιοδικό πως θυμάται ότι έστειλε αμέσως ένα ελικόπτερο για να βοηθήσει τον Σουμάχερ αμέσως μετά το ατύχημα.

Όπως είπε: «Οι πρώτοι που έφτασαν στο σημείο είπαν ότι επειδή ο χώρος που συνέβη ήταν δίπλα στην πλαγιά, ήταν δύσκολο γι’ αυτούς να τον μεταφέρουν με προσοχή. Και ήταν ξεκάθαρο πως ήταν πολύ σοβαρό, διαφορετικά δεν θα είχαμε χρησιμοποιήσει ελικόπτερο. Ο κ. Σουμάχερ ήταν τυχερός».

Ερωτηθείς για το τι συνέβη όταν το ελικόπτερο προσγειώθηκε δίπλα στην πλαγιά, ο Μποζόν δήλωσε:

«Χρειάζονται μόνο μερικά λεπτά από τη βάση ελικοπτέρων στην Κουρσεβέλ μέχρι το Μέριμπελ. Θυμάμαι ακόμη ότι οι γιατροί έκτακτης ανάγκης του ελικοπτέρου είχαν προβλήματα με τις πρώτες βοήθειες λόγω της θέσης του ατυχήματος. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο αποφάσισαν να πετάξουν πρώτα για το Μουτιές για να τον σταθεροποιήσουν. Στην συνέχεια, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Γκρενόμπλ».

Αλλά ο διοικητής του τμήματος διάσωσης μίλησε στο περιοδικό και για τα λεπτά σημεία του ατυχήματος, υποστηρίζοντας πως ο Μίκαελ χτύπησε σε μια πέτρα καλυμμένη με χιόνι και πως δεν έφταιγε ο υπεύθυνος του χιονοδρομικού γι’ αυτό, καθώς ο μύθος της Formula 1 έκανε σκι εκτός πίστας.

Ο Μποζόν τόνισε για την έρευνα σχετικά με την αιτία του ατυχήματος:

«Κάποιοι από τους ανθρώπους μας ήταν ήδη στο σημείο το ίδιο απόγευμα. Εγώ πήγα την επόμενη ημέρα, πήρα φωτογραφίες, μίλησα με ειδικούς. Είδα επίσης, την πέτρα που χτύπησε το κεφάλι του. Το θέμα ήταν πως είχε χιονίσει τόσο λίγο τις προηγούμενες ημέρες που οι πέτρες ήταν ελαφρά καλυμμένες με χιόνι. Δεν μπορούσε να δει την πέτρα.

Αλλά αν είχε χιονίσει περισσότερο, ο Σουμάχερ πιθανότατα θα είχε γλιστρήσει από την πρώτη πέτρα. Ο Σουμάχερ ήταν σαφώς εκτός της οργανωμένης περιοχής της πλαγιάς εκείνη τη στιγμή. Αλλά μόνο κατά μερικά μέτρα. Παρ’ όλα αυτά, δεν έφταιγε ο υπεύθυνος του θερέτρου. Γιατί αν βγεις εκτός, έχεις εσύ την ευθύνη».

Σε ερώτηση που του έγινε αν έχει επισκεφθεί την οικογένεια, αποκάλυψε πως δεν έχει λάβει κάποια ενημέρωση σχετικά με την πρόοδο της υγείας του Σουμάχερ.

Σχετικά