Δείτε live πώς κινείται η κακοκαιρία

kakokeria

Aπό το βράδυ της Τετάρτης η κακοκαιρία «Σοφία» χτυπάει τη χώρα, έχοντας ήδη δημιουργήσει πολλά προβλήματα στο οδικό δίκτυο, σε καλλιέργειες αλλά και καταστροφές σε πολλές περιοχές της επικράτειας με τον κρατικό μηχανισμό να βρίσκεται σε συναγερμό. Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, η συγκεκριμένη κακοκαιρία θα επηρεάσει τη χώρα μας έως και το Σάββατο 05/01, με πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο, με θυελλώδεις ανέμους και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Μάλιστα, οι ελάχιστες θερμοκρασίες τις νυκτερινές και πρώτες πρωινές ώρες θα είναι ιδιαίτερα χαμηλές προκαλώντας προβλήματα από τον ισχυρό παγετό, κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά τμήματα. 

Οι μετεωρολόγοι επισημαίνουν κάποια πολύ σημαντικά στοιχεία για την συγκεκριμένη διαταραχή:

  • Η συγκεκριμένη κακοκαιρία θα έχει αρκετές εξάρσεις περισσότερο πάνω από τα ηπειρωτικά και λιγότερο πάνω από τις θαλάσσιες περιοχές.
  • Η κύρια μάζα ψύχους εγκλωβίζεται στο μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Ελλάδας και τμηματικά στη κεντρική και τη δυτική Ελλάδα. Ως εκ τούτου ο παγετός την Παρασκευή και το Σάββατο θα είναι ισχυρός τμηματικά στη κεντρική Ελλάδα και σε περισσότερες περιοχές στη βόρεια Ελλάδα με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης ολικού παγετού.
  • Τα πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα (από πλευράς χιονοπτώσεων) θα εντοπιστούν σε αρκετά μεγάλο τμήμα της κεντρικής – ανατολικής Θεσσαλίας στους νομούς Καρδίτσας – Λάρισας – Μαγνησίας , στη δυτική – κεντρική Στερεά Ελλάδα και στους νομούς Βοιωτίας – Φθιώτιδας – Φωκίδας – Ευρυτανίας , στην Ήπειρο (νομός Ιωαννίνων) , στη δυτική Μακεδονία (νομός Γρεβενών – Κοζάνης – Φλώρινας)
  • Τα πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα (από πλευράς βροχοπτώσεων) θα εντοπιστούν στην ανατολική και νότια Πελοπόννησο , τις Κυκλάδες , τα Δωδεκάνησα , τα νησιά του ανατολικού – βορειοανατολικού Αιγαίου , τμηματικά στην Αττική , την Κρήτη και τη νότια Εύβοια.

Δείτε live πώς κινείται η κακοκαιρία:

 Ας δούμε αναλυτικά τι θα πρέπει να περιμένουμε τις επόμενες 24 ώρες για τον καιρό στη χώρα μας σύμφωνα με τα μετεωρολογικά μοντέλα του Meteoclub: 

Γενική πρόγνωση καιρού Ελλάδος – Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2019

Ήδη από τις πρώτες πρωινές ώρες σημειώνονται χιονοπτώσεις μέτριας ή και τοπικά ισχυρής έντασης στη δυτική Μακεδονία και μέσα στις πόλεις όπως η Φλώρινα, η Καστοριά, τα Γρεβενά, η Κοζάνη και η Πτολεμαΐδα. Παράλληλα το κύμα των χιονοπτώσεων έχει αρχίσει να απλώνεται από τα βορειοδυτικά προς τα ανατολικά – νοτιοανατολικά και στις περιοχές της δυτικής – βόρειας Θεσσαλίας, της Ηπείρου , των νήσων στο βόρειο Ιόνιο και τοπικά στην κεντρική Μακεδονία αρχικά από τα 500μ. υψόμετρο με προοδευτική πτώση των υψομέτρων έως και τα πολύ πεδινά τμήματα.

Σχετικά