Κρύο: Τι να προσέχετε με τα θερμαντικά σώματα, το τζάκι και τη σόμπα

tzakizesti

Τα θερμαντικά σώματα, οι σόμπες και τα τζάκια μπορούν να ζεστάνουν καλά το χώρο σας, αλλά χρειάζονται προσοχή στη χρήση τους.

Για περισσότερη ζεστασιά στο σπίτι είναι πιθανό να έχετε αγοράσει φορητά θερμαντικά σώματα ή σόμπα ή μπορεί να έχετε τζάκι.

Όλα μπορεί να ζεστάνουν το χώρο σας, αλλά πρέπει να ξέρετε πως να τα χρησιμοποιείτε. Και αυτό, διότι μερικά φέρουν κίνδυνο πυρκαγιάς και άλλα δηλητηρίασης με μονοξείδιο του άνθρακα.

Την προειδοποίηση αυτή απευθύνουν ειδικοί από την αμερικανική Επιτροπή Ασφαλείας Καταναλωτικών Προϊόντων (CPSC) σε οδηγίες που εξέδωσαν.

Όπως εξηγούν, οι φορητές ηλεκτρικές θερμαντικές συσκευές ευθύνονται για δεκάδες πυρκαγιές κάθε χρόνο. Και αυτό, διότι μπορεί να προκαλέσουν ανάφλεξη σε υλικά όπως οι κουρτίνες, τα βιβλία, τα ρούχα, τα εύφλεκτα υγρά κ.λπ. Και αν συμβεί αυτό, η συνέπεια μπορεί να είναι μεγάλη πυρκαγιά.
Τι να κάνετε

Αυτός όμως δεν είναι ο μοναδικός κίνδυνος που μπορεί να σας απειλήσει. Υπάρχουν και πολλοί άλλοι. Για να προστατευθείτε, ακολουθήστε τις εξής συμβουλές:

* Πριν χρησιμοποιήσετε τα φορητά θερμαντικά σώματα ή τη φορητή σόμπα, διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης και ελέγξτε τα για ίχνη φθοράς. Αν βρείτε τέτοια ίχνη, μην τα χρησιμοποιήσετε καθόλου.

* Μην τα αφήνετε ποτέ αναμμένα μόνα τους σε ένα δωμάτιο.

* Να σβήνετε οπωσδήποτε τα φορητά θερμαντικά σώματα και τη φορητή σόμπα πριν μπείτε για ύπνο.

* Βεβαιωθείτε ότι κάθε πλευρά τους απέχει τουλάχιστον 1 μέτρο από εύφλεκτα υλικά. Τέτοια υλικά είναι τα κρεβάτια, οι καναπέδες, οι κουρτίνες, τα βιβλία, τα ρούχα, τα εύφλεκτα υγρά (π.χ. οινόπνευμα, μπιτόνι με βενζίνη). Ιδανικά, να τα τοποθετείτε στη μέση ενός άδειου τοίχου.

* Να τοποθετείτε τα θερμαντικά σώματα και τις σόμπες σε λείες, επίπεδες επιφάνειες, μακριά από τα περάσματα απ’ όπου διέρχεστε.
Για τη λειτουργία τους

* Βεβαιωθείτε ότι το φις του ηλεκτρικού θερμαντικού σώματος ταιριάζει καλά στην πρίζα στον τοίχο. Αν όχι, αναζητήστε άλλη, κατάλληλη πρίζα.

* Όση ώρα λειτουργεί η ηλεκτρική θερμαντική συσκευή, να ελέγχετε τακτικά το καλώδιο και την πρίζα της μην τυχόν και ζεσταθεί. Το ίδιο να κάνετε και στις σόμπες, ελέγχοντας  την πρόσοψή τους. Αν ζεσταθεί το καλώδιο, η πρίζα ή η πρόσοψη, απενεργοποιήστε αμέσως τη συσκευή και φωνάξτε έναν ειδικό να την ελέγξει.

* Μην τροφοδοτείτε ποτέ τα θερμαντικά σώματα με μπαλαντέζες.

* Ποτέ μην βάζετε το καλώδιο κάτω από το χαλί ή τη μοκέτα. Υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς, αν αυτό υποστεί φθορά.

* Για να αποφύγετε την ηλεκτροπληξία, μην βάζετε ποτέ τα ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα κοντά σε πηγές νερού. Και ποτέ μην τα αγγίζετε με βρεγμένα χέρια.

* Αν χρησιμοποιείτε ως μέσον θέρμανσης τζάκι, μαγκάλι ή σόμπα που λειτουργεί με κηροζίνη, υγραέριο κ.λπ. βεβαιωθείτε ότι ο χώρος αερίζεται καλά. Αυτό είναι απαραίτητο για να αποφύγετε την συσσώρευση επικίνδυνων αναθυμιάσεων, όπως το μονοξείδιο του άνθρακα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ποτέ μην καίτε κάρβουνα μέσα στο σπίτι για να ζεσταθείτε. Θα υπάρξει έκλυση μονοξειδίου του άνθρακα που είναι ένα τοξικό, άχρωμο, άγευστο και άοσμο αέριο. Επομένως, υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή σας, χωρίς να το αντιληφθείτε.

* Εννοείται ότι μία φορά τον χρόνο πρέπει να κάνετε συντήρηση σε όλες τις θερμαντικές συσκευές, ακριβώς όπως χρειάζεται συντήρηση ο καυστήρας του καλοριφέρ και το τζάκι.

Σχετικά