«Φοίβος»: Έτσι θα «κτυπήσει» με χιόνια, καταιγίδες, παγετό – Δείτε χάρτες

fivos kairos

Ο καιρός… χαλάει και χαλάει απότομα τις επόμενες ώρες. Η ΕΜΥ έχει ήδη εκδώσει έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού ο Φοίβος… έρχεται! Έτσι ονομάστηκε από την μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών το νέο κύμα κακοκαιρίας που είναι προ των πυλών.

Τα κύρια χαρακτηριστικά της νέας κακοκαιρίας «Φοίβος», θα είναι οι βροχοπτώσεις σχεδόν στο σύνολο της χώρας, καθώς επίσης οι καταιγίδες και οι κατά τόπους χαλαζοπτώσεις που θα σημειωθούν -κατά κύριο- λόγο σε νησιωτικές και παράκτιες περιοχές.

Παράλληλα, θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις νότιοι άνεμοι 8 έως 9 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο από το βράδυ της Τρίτης 22 Ιανουαρίου έως το Σάββατο 26 Ιανουαρίου.

Η θερμοκρασία αναμένεται να παρουσιάσει πτώση προς το τέλος της εβδομάδας, οπότε θα σημειωθούν χιονοπτώσεις και σε περιοχές σχετικά χαμηλού υψομέτρου της βόρειας χώρας.

Τις επόμενες μέρες περιμένουμε χιόνια, βροχές, καταιγίδες και σε πολλές περιοχές παγετό, ενώ και οι άνεμοι… δεν θα πηγαίνουν πίσω, αφού θα είναι πολύ μεγάλης έντασης.

Αυτό το “διπλό” κύμα κακοκαιρίας που έρχεται αναλύει με εκτενές άρθρο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, τονίζοντας πού… και πότε περιμένουμε να “χτυπήσει” ο Φοίβος.

Ο Φοίβος… χτυπά, ο καιρός χαλάει

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα προβλέπεται επιδείνωση του καιρού στη χώρα, από την Τετάρτη και από τα δυτικά, όπως αυτή περιγράφεται στο σχετικό Έκτακτο Δελτίο. Το αίτιο που θα προκαλέσει αυτή την μεταβολή, οφείλεται στις ψυχρές και ασταθείς αέριες μάζες που θα εισβάλουν στη Δυτική Μεσόγειο από την Βορειοδυτική Ευρώπη με την βοήθεια του πολικού αεροχείμαρρου και θα δημιουργήσουν ευνοϊκές συνθήκες κυκλογέννεσης (δημιουργίας ισχυρού επιφανειακού χαμηλού).

Πρέπει να τονίσουμε ότι η πορεία του συστήματος αυτού είναι επισφαλής και κρίνουμε ότι σαφή όρια κίνησης μπορούμε να έχουμε για τις επόμενες 72 ώρες. Θα επανέλθουμε με νεότερα δεδομένα τις επόμενες ημέρες. Πάντως πριν περάσει αυτό το χαμηλό από την περιοχή μας, Παρασκευή προς Σάββατο, διαδοχικές διαταραχές λόγω του ανώτερου νοτιοδυτικού ρεύματος θα προκαλούν μεγάλα ύψη βροχής στη Δυτική, τη Βόρεια Ελλάδα και το Ανατολικό Αιγαίο, κάτι που οι μετεωρολόγοι το ονομάζουμε ο «καιρός του Π». καιρός Φοίβος

Καιρός – Φοίβος: Πού περιμένουμε βροχές

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν την Τετάρτη περισσότερο είναι στα Βορειοδυτικά, καθώς τα 24ωρα ύψη βροχής φτάνουν τοπικά τα 90 με 100 mm. καιρός Φοίβος
Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο παρουσιάζονται στους παραπάνω χάρτες με τα αντίστοιχα ύψη υετού για τα οποία ισχύει ο χρωματικός δείκτης του Ευρωπαϊκού συστήματος προειδοποίησης Meteoalarm, για το οποίο η ΕΜΥ έχει την ευθύνη και αρμοδιότητα επί των σχετικών προειδοποιήσεων. Με βάση τα συγκεκριμένα κριτήρια επικινδυνότητας έχουμε εκδώσει πορτοκαλί προειδοποίηση. Παρακάτω μπορείτε να δείτε τα ύψη βροχής ανά 6ωρο σε κάθε περιοχή της χώρας.

Καιρός – Φοίβος: Πού περιμένουμε χιόνια

Για τις περιοχές των χιονοπτώσεων θα πρέπει να επισημάνουμε ότι τα μεγαλύτερα ύψη χιονιού θα σημειωθούν στον κορμό της ηπειρωτικής Ελλάδος και σε μεγάλα υψόμετρα (πάνω από τα 1000 μέτρα). Για την εξέλιξη των χιονοπτώσεων από το μεσημέρι της Δευτέρας μέχρι και το μεσημέρι της Τετάρτης ακολουθεί σχετικό βίντεο με τις περιοχές που θα επηρεαστούν.

Καιρός – Φοίβος: Πεδίο ανέμων

Επισημαίνουμε την ενίσχυση των νοτίων ανέμων στα πελάγη που τοπικά θα φτάσουν τα 8 μποφόρ.

Καιρός: Αναλυτική πρόγνωση για την Τετάρτη 23.01.2019

Αττική

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κατά διαστήματα. Τις βραδινές ώρες θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 6 στρεφόμενοι από τις μεσημβρινές ώρες σε νότιους νοτιοανατολικούς 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 8 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές κατά διαστήματα οι οποίες από αργά το απόγευμα θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα θαλάσσια – παραθαλάσσια.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 5 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν τις πρωινές ώρες στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και κατά τη διάρκεια της νύχτας εκ νέου στην κεντρική, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, κυρίως στα θαλάσσια – παραθαλάσσια, όπου κατά τόπους θα είναι ισχυρές. Χιονοπτώσεις στα ορεινά, καθώς και στα ημιορεινά της δυτικής Μακεδονίας, όπου πρόσκαιρα θα είναι πυκνές.
Άνεμοι: Στα ανατολικά από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 και στα υπόλοιπα μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 5 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, και σταδιακά τη δυτική Πελοπόννησο, νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν σε όλα τα ορεινά καθώς και στα ημιορεινά της Ηπείρου. Τη νύχτα τα φαινόμενα βαθμιαία από τα βόρεια θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6, στα νότια πρόσκαιρα 7 τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 6 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και από αργά το απόγευμα στα νότια, κυρίως θαλάσσια – παραθαλάσσια, σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ και από τις μεσημβρινές ώρες στα ανατολικά και τα νότια τοπικά 7.
Θερμοκρασία: Από 6 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και από αργά το απόγευμα από τα δυτικά θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ και από τις μεσημβρινές ώρες στα ανατολικά τοπικά 8.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αρχικά στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και από το μεσημέρι στα Δωδεκάνησα. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 7 και βαθμιαία τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Σχετικά