Πρώτο “ναι” για το πρωτόκολλο εισδοχής της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

natoskopia

Χωρίς έγγραφες διαφωνίες και ενστάσεις έληξε στις 18:30′ ώρα Ελλάδος η αποκαλούμενη «διαδικασία σιωπηρής αποδοχής» της πΓΔΜ στον βορειοατλαντικό οργανισμό.

Οι 29 μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών-μελών της ΝΑΤΟϊκής συμμαχίας, στις Βρυξέλλες,είπαν το πρώτο «ναι» και πλέον το κείμενο θα αποσταλεί στις 29 πρωτεύουσες των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ για να ακολουθήσει η κύρωσή του από τα κοινοβούλια τους.

Συγκεκριμένα, σχετικά με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί με την πΓΔΜ, ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τα εξής:

«Η ημερομηνία υπογραφής του πρωτοκόλλου προσχώρησης θα καθοριστεί τις επόμενες ημέρες. Το πρωτόκολλο θα υπογραφεί από τους 29 Συμμάχους, πιθανότατα στο επίπεδο των πρεσβευτών στην έδρα του ΝΑΤΟ. Τα Σκόπια έχουν προσκληθεί να παρίστανται κατά την υπογραφή. Μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου προσχώρησης, τα Σκόπια μπορούν να συμμετάσχουν στις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ ως προσκεκλημένοι. Στη συνέχεια, η διαδικασία προσχώρησης μεταβαίνει στις πρωτεύουσες των 29 Συμμάχων, όπου το πρωτόκολλο θα επικυρωθεί σύμφωνα με τις εθνικές διαδικασίες. Το χρονοδιάγραμμα αυτής της διαδικασίας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον χρόνο που απαιτείται για τις εθνικές διαδικασίες επικύρωσης στις πρωτεύουσες των Συμμάχων».

Νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, προσερχόμενος στο Υπουργικό Συμβούλιο και σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα. 

Συγκεκριμένα όπως είπε η Ελλάδα έχει στείλει το σχετικό έγγραφο στο ΝΑΤΟ ότι κυρώθηκε η συμφωνία «Εχουμε στείλει ήδη στο ΝΑΤΟ το έγγραφο ότι εμείς κυρώσαμε τη Συμφωνία, θα μας στείλει το πρωτόκολλο εισδοχής για να το ψηφίσουμε», σημείωσε

Προσθέτοντας πως «αν στο ενδιάμεσο πρέπει οι Σκοπιανοί να εντάξουν τις αλλαγές στο Σύνταγμά τους, είναι κάτι που δεν το έχουν ακόμη ξεκαθαρίσει», τόνισε

«Και αφού γίνουν όλα αυτά θα ακολουθήσει η ρηματική ανακοίνωση που θα στείλουμε στα Σκόπια», κατέληξε

Σχετικά