Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για τα προβλήματα εργαζομένων στις επιχειρήσεις συμφερόντων «ΖΟΥΡΑ»

vouli sintakseis

Επίκαιρη Ερώτηση για τα προβλήματα εργαζομένων στις επιχειρήσεις συμφερόντων «ΖΟΥΡΑ» κατέθεσε στη Βουλή προς την υπουργό Εργασίας ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης.

Αναλυτικά αναφέρει:

«Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις συμφερόντων “ΖΟΥΡΑ”, οι οποίες έχουν επιδοτηθεί με 100ντάδες χιλιάδες ευρώ με διάφορους τρόπους (σύμφωνα και με την απάντηση του υπ. Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού στην υπ. αρ. 4124/1-3-16 Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ), είναι γνωστά στο υπουργείο αφού έχουν διαπιστωθεί από ελέγχους που έχουν διενεργηθεί.

Οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι, ανασφάλιστοι, δεν τηρούνται οι όροι υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία, γενικά δεν υπάρχει δικαίωμα που να μην έχει διαπιστωθεί ότι καταπατάται. Λόγω αυτών των συνθηκών έχει θιγεί η υγεία των εργαζομένων, τουλάχιστον ένας έχει μείνει ανάπηρος, άλλοι έχουν οδηγηθεί στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με το Σωματείο οι εκβιασμοί και οι απειλές από την εργοδοσία απέναντι στους εργαζόμενους οργιάζουν, έχουν καταγγελθεί μέχρι και περιστατικά επίθεσης από σωματώδεις αγνώστους που οπλοφορούσαν. Το Δεκέμβριο του 2018 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Σωματείου με την εργοδοσία στο υπουργείο Εργασίας με το Γενικό Γραμματέα του υπουργείου κ. Νεφελούδη Ανδρέα. Επιδίωξε δε συνάντηση και με τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κ. Αναγνωστάκη Δημήτρη προκειμένου να θέσει τους σοβαρούς κινδύνους της ίδιας τους της ζωής που αντιμετωπίζουν από την εργοδοσία, ο οποίος όμως αποφεύγοντας να αναλάβει την πολιτική ευθύνη παρέπεμψε σε επιχειρησιακούς παράγοντες.

Παρά τις συναντήσεις που τελικά έγιναν μετά από τις ενέργειες του επιχειρησιακού Σωματείου τα προβλήματα παραμένουν σε όλα τα επίπεδα:

● Η εργοδοσία δεν καταβάλει τις ασφαλιστικές εισφορές, οι κρατήσεις γίνονται κανονικά από τους εργαζόμενους. Αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να φαίνονται ανασφάλιστοι με συνέπειες για τις ασφαλιστικές παροχές, τη συνταξιοδότηση, την ιατροφαρμακευτική τους κάλυψη κ.ά.

● Στα μέλη της Διοίκησης του επιχειρησιακού σωματείου εκδικητικά, παράνομα και καταχρηστικά, δεν καταβάλλονται τα δεδουλευμένα σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ότι στους υπόλοιπους εργαζόμενους. Τελευταία φορά που καταβλήθηκε μισθοδοσία ήταν πριν από 100 περίπου ημέρες. Λόγω της έλλειψης ενσήμων δεν δικαιούνται ούτε το επίδομα επίσχεσης στην οποία βρίσκονται με ευθύνη της εργοδοσίας ή έχει εγκριθεί το συγκεκριμένο επίδομα για μικρότερο χρονικό διάστημα.

Από τη μη καταβολή ενσήμων προβλήματα αντιμετωπίζουν μόνο οι εργαζόμενοι οι οποίοι δεν έχουν καμία ευθύνη. Το έκτακτο βοήθημα του ΟΑΕΔ στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που βρίσκονται σε επίσχεση δεν έχει χορηγηθεί.

Οι ευθύνες ανήκουν στην κυβέρνηση.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. υπουργός:

Τι μέτρα θα πάρει για να καταχωρηθούν άμεσα τα ένσημα των εργαζομένων και να διασφαλιστούν τα δικαιώματά τους που συνδέονται με αυτά, όπως η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, η χορήγηση του επιδόματος επίσχεσης από τον ΟΑΕΔ;

Αν προτίθεται να διασφαλίσει την χορήγηση έκτακτου επιδόματος από τον ΟΑΕΔ.

Τι μέτρα θα πάρει ώστε να διασφαλιστούν τα εργασιακά δικαιώματα, να καταβληθούν οι δεδουλευμένες αποδοχές σε όλους τους εργαζόμενους, οι όροι υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία; Να σταματήσει η εκδικητική, δυσμενής, καταχρηστική και παράνομη αντιμετώπιση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου».

Σχετικά