Ανησυχία από την εξάπλωση της γρίπης: Στους 39 οι νεκροί, 21 σε μία εβδομάδα

gripi

Στους 39 ανέρχονται οι νεκροί από τη γρίπη φέτος, ανάμεσα στους οποίους ένα βρέφος και ένα κοριτσάκι 6 ετών. 

Μόνο την τελευταία εβδομάδα έχουν καταλήξει 21 άνθρωποι από τη γρίπη.

Την ίδια ώρα, 168 άνθρωποι νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το ΚΕΕΛΠΝΟ, κατά τη σχετική ενημέρωση που έγινε, οι νεκροί στην χώρα μας από την εξάπλωση της γρίπης έχουν φτάσει φέτος τα 39 άτομα, ηλικίας έως 90 ετών, με μέσο όρο τα 68 έτη. Ανάμεσα σε αυτούς είναι, δυστυχώς, και δύο παιδιά κάτω των 12 ετών.

Η 6χρονη στην Κρήτη που πέθανε από τη γρίπη είχε υποκείμενο ανοσολογικό έλλειμμα. Συγκεκριμένα, είχε σταφυλοκοκκική πνευμονία, μια σοβαρή επιπλοκή που οδήγησε στον θάνατο.

Oι επιστήμονες στη συνέντευξη Τύπου τόνισαν για ακόμη μια φορά τη σημασία του εμβολιασμού υπογραμμίζοντας ότι από τα κρούσματα, πολύ μικρό ποσοστό ήταν εμβολιασμένοι παρότι η πλειοψηφία των κρουσμάτων ανήκε σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Τι λέει το ΚΕΕΛΠΝΟ για τη γρίπη:

  • Γενικότερα η τάση για τον ιό της γρίπης Α Η1Ν1 είναι σταθερά αυξητική σε όλες τις ηλικίες.
  • Το 75% όσων νοσηλεύονται σε ΜΕΘ και το 84% των θανάτων από τη γρίπη αφορά άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και ΔΕΝ είχαν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο.
  • Δεδομένα από Καναδά: Το αντιγριππικό εμβόλιο φέτος έχει αποτελεσματικότητα που φτάνει στο 72%.
  • Ο ιός της γρίπης Η1Ν1 στις ΗΠΑ έχει επικράτηση που αγγίζει το 60%. Μόνο την τελευταία εβδομάδα νοσηλεύτηκαν με γρίπη 128 χιλιάδες άνθρωποι.
  • Όσον αφορά στα σχολεία, αναμένεται ότι το 50% όσων παιδιών παρουσιάζουν συμπτώματα δεν έχουν έχουν τη γρίπη Η1Ν1. 
  • Δεν συνιστάται κλείσιμο των σχολείων αυτήν τη στιγμή, διότι δεν θα συμβάλει στον περιορισμό της γρίπης. Ένα τέτοιο μέτρο συνιστάται μόνο σε περίπτωση πανδημίας. Το ότι έγινε στη Ρουμανία (σ.σ.: όπου οι νεκροί είναι πάνω από 90) οφείλεται κυρίως σε «αμηχανία» από την εξάπλωση του ιού.

Τι μέτρα προτείνει το ΚΕΕΛΠΝΟ για τη γρίπη

  • Όσοι έχουν αρρωστήσει πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι. Το ίδιο ισχύει για παιδιά και δασκάλους/καθηγητές.
  • Αν έχετε γρίπη και σας έρθει φτέρνισμα, η σωστή κίνηση είναι να καλύψετε εγκαίρως το στόμα σας με το μανίκι της μπλούζας σας στο ύψος του αγκώνα και όχι με το χέρι.
  • Τακτικό πλύσιμο/απολύμανση των χεριών σας.
  • Αν ανήκετε στις ομάδες υψηλού κινδύνου ή/και παρουσιάσετε σοβαρά συμπτώματα, πρέπει να πάτε επιτόπου στον γιατρό να σας εξετάσει και να ακολουθήσετε τυχόν αντιική αγωγή, όπως προβλέπεται.

Σχετικά