Οριστικό: Συμφωνία κυβέρνησης & τραπεζιτών – Προστατεύεται η πρώτη κατοικία

maximou_

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, από τη ρύθμιση καλύπτεται το 90% των δανειοληπτών

Σε συμφωνία, σύμφωνα με πληροφορίες, κατέληξαν τραπεζίτες και κυβέρνηση στη σύσκεψη που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό.

Το νέο πλαίσιο, σύμφωνα με την ΕΡΤ, που θα αντικαταστήσει τον νόμο Κατσέλη, θα καλύπτει δανειολήπτες, εφόσον οι πρώτες κατοικίες που είναι υποθηκευμένες έχουν εμπορική αξία έως 200.000 ευρώ και το υπόλοιπο του δανείου δεν υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αυτά τα ποσά καλύπτουν το 90% των δανειοληπτών.

Οι δύο πλευρές σε σύσκεψη που ξεκίνησε λίγο μετά τις 18:00 προσπάθησαν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους σε ό,τι αφορά το ύψος της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων που θα προστατεύεται αλλά και το ύψος του υπολοίπου του δανείου μέχρι του οποίου οι δανειολήπτες θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση. Τελικά βρέθηκε η χρυσή τομή κάπου στη μέση.

Η συζήτηση είχε ξεκινήσει  με τεχνικά θέματα, απόντων των Τσίπρα και Τσακαλώτου, οι οποίοι επέστρεψαν στο Μαξίμου και συμμετείχαν στη σύσκεψη, μαζί με τους Δραγασάκη, Φλαμπουράρη, Λιάκο.

Νωρίτερα, την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ προς τις τράπεζες για το νέο θεσμικό πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας εξήγησε ο αρμόδιος υπουργός Αλέκος Φλαμπουράρης στους βουλευτές μέλη της ΕΠΕΚΕ χρηματοπιστωτικού του κόμματος.

Σχετικά