Επιδότηση δανείου: Τι περιλαμβάνει η ρύθμιση

pronoiaka epidomata libadeia

Ξεκαθάρισε το τοπίο σε ότι αφορά τη ρύθμιση για την επιδότηση δανείου η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου η οτι σε συνέντευξη της τόνισε ότι θα είναι έτοιμη να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή.

Ποια είναι τα κύρια σημεία της ρύθμισης:

Αντικειμενική αξία: α’ κατοικίας έως 250.000 ευρώ

Υπόλοιπο δανείου προς ρύθμιση: έως 130.000 ευρώ

Εισοδήματα (καθαρά): από 12.500 ευρώ (1 άτομο) έως 36.000 ευρώ για οικογένειες με 3 παιδιά. (Το ζευγάρι υπολογίζεται με 21.000 συν 5000 ευρώ για κάθε παιδί).

Η συμφωνία καλύπτει πάνω από το 80% αυτών που έχουν στεγαστικό δάνειο αλλά και επαγγελματικά δάνεια με υποθήκη την πρώτη κατοικία. Εκτιμάται ότι θα ωφεληθούν περί τους 200.000 δανειολήπτες και ο προϋπολογισμός θα φτάσει τα 200 – εκατ. ευρώ ετησίως. Η υπουργός σημείωσε μάλιστα πως οι ρυθμίσεις θα φτάνουν σε διάρκεια τα 25 χρόνια ενώ το επιτόκιο θα κυμαίνεται από 4% σε 2%

Κούρεμα του δανείου με βάση την εμπορική αξία του ακινήτου

Δηλαδή αν η εμπορική αξία είναι μικρότερη από το δάνειο θα κουρεύεται το επιπλέον ποσό του δανείου.

Το ύψος της επιδότησης θα προκύπτει από αλγόριθμο ο οποίος θα συνυπολογίζει, εισοδήματα, ύψος δανείου, αντικειμενική και εμπορική αξία κατοικίας, περιουσιακά στοιχεία κ. α. με στόχο να ενισχυθούν οι οικονομικά ασθενέστεροι.

dikaiologitika.gr

Σχετικά