Σωτηρόπουλος:Η Κωπαΐδα είναι πηγή ζωής-Οφείλουμε να της δείξουμε τη στήριξη που της αξίζει

sotiropoulos

Ενεργοποίηση κρατικών οικονομικών ενισχύσεων, προγράμματος de minimis και του Ταμείου Κλιματικής Αλλαγής για τα πλημμυρισμένα χωράφια της Κωπαίδας.

Οι συνεχείς έντονες βροχοπτώσεις του χειμώνα οι τοπικές πλημμύρες, καθώς κι αυτές στις παρόχθιες περιοχές, εξ αιτίας της υπερχείλισης των καναλιών, προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες.

Χιλιάδες στρέμματα με ήδη σπαρμένες καλλιέργειες (σιτάρι, κριθάρι, μηδική, κηπευτικά) έχουν καταστραφεί, ενώ τα υπόλοιπα είναι λασπωμένα ή βρίσκονται κάτω από το νερό, χωρίς να είναι προσβάσιμα από τους ιδιοκτήτες τους.

Οι παραγωγοί που επλήγησαν από τις πλημμύρες, εάν θέλουν να διατηρήσουν την καλλιέργειά τους θα πρέπει οπωσδήποτε να κάνουν επανασπορά. Οι καιρικές συνθήκες δεν είναι σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια, μη επιτρέποντας ακόμη και την προσέγγιση στα καλλιεργούμενα χωράφια τους. 

Η Κωπαΐδα είναι πηγή ζωής. Οφείλουμε να της δείξουμε τη στήριξη που της αξίζει, αντιστρέφοντας τη μέχρι τώρα κατάσταση, ενεργοποιώντας προγράμματα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ) και εξετάζοντας  τη δυνατότητα ένταξης στις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας ( de minimis).

Για την αποτελεσματική έκβαση αυτής της προσπάθειας, απαιτείται η συνεργασία ανάμεσα σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και κυρίως η συνεννόηση με την παραγωγική βάση, τους γεωργούς.

Εύχομαι στο δημοτικό συμβούλιο που θα συζητηθεί το θέμα κατόπιν σχετική μου πρότασης, να αναδειχθεί το μέγεθος του προβλήματος και κυρίως να δρομολογηθούν οι περαιτέρω ενέργειες διεκδίκησης αποζημιώσεων.

Σχετικά