Χάος στη Βενεζουέλα: “Το πραξικόπημα απετράπη” λέει ο Μαδούρο

benezouelaxaos

Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο είπε το βράδυ της Τρίτης ότι η απόπειρα «πραξικοπήματος» στρατιωτικών οι οποίοι αποστάτησαν και τάχθηκαν υπέρ του ηγέτη της αντιπολίτευσης, του Χουάν Γκουαϊδό, απέτυχε και ανήγγειλε ότι θα ασκηθούν «ποινικές διώξεις» σε βάρος των υπεύθυνων για αυτήν.

Κατά τη διάρκεια τοποθέτησής του η οποία μεταδόθηκε από την δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση και η οποία διήρκεσε κάτι λιγότερο από μία ώρα – επρόκειτο για την πρώτη του δημόσια εμφάνιση έπειτα από τα επεισόδια που σημάδεψαν τη χθεσινή ημέρα – ο Μαδούρο συνεχάρη τις ένοπλες δυνάμεις διότι κατάφεραν να «αποτύχει η μικρή ομάδα που επιδίωκε να ξεσπάσουν βίαια επεισόδια».

Σύμφωνα με τον Μαδούρο, πέντε στρατιώτες και τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν από σφαίρες σε συμπλοκές με διαδηλωτές που υποστηρίζουν τον Γκουαϊδό, λίγη ώρα αφότου ο ηγέτης της αντιπολίτευσης ανήγγειλε πως εξασφάλισε την υποστήριξη «γενναίων στρατιωτικών».

Για την κυβέρνηση της Βενεζουέλας, οι στρατιωτικοί οι οποίοι στασίασαν συμμετείχαν σε «απόπειρα πραξικοπήματος».

Η απόπειρα αυτή «δεν θα μείνει ατιμώρητη, μίλησα με τον γενικό εισαγγελέα. Όρισα τρεις εισαγγελείς (…) που άρχισαν να ανακρίνουν όλα τα πρόσωπα που εμπλέκονται», είπε ο Μαδούρο, πλαισιωμένος από τον υπουργό Άμυνας, τον στρατηγό Βλαντίμιρ Παντρίνο, καθώς και αρκετά ακόμη στελέχη της ηγεσίας των ένοπλων δυνάμεων και της κυβέρνησής του.

Οι εισαγγελείς θα ασκήσουν «ποινικές διώξεις για σοβαρότατα κακουργήματα που διαπράχθηκαν εναντίον του Συντάγματος, του κράτους του δικαίου, του δικαιώματος στην δημόσια ειρήνη», συνέχισε.

Κατά τον αρχηγό του κράτους, διεκδικητή της πολιτικής κληρονομιάς του θανόντα προκατόχου του Ούγο Τσάβες (1999-2003), οι στασιαστές στρατιωτικοί είχαν σκοπό να προκαλέσουν μια «τραγωδία» με «50, 100 ακόμα και 200 νεκρούς».

«Όλες οι στρατιωτικές βάσεις τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού, παρέμειναν πιστές στην επανάσταση, στον ανώτατο διοικητή τους και στο Σύνταγμα», διατράνωσε.

#EnVivo | Mensaje al pueblo venezolano y al mundo, ante la nueva arremetida contra la Paz de la Patria. https://t.co/hS22rnPQjm — Nicolás Maduro (@NicolasMaduro) 1 Μαΐου 2019

Οπως αναφέρει ο ant1news.gr, ο Νικολάς Μαδούρο εξάλλου αντιμετώπισε σκωπτικά τις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, σύμφωνα με τον οποίο ο πρόεδρος της Βενεζουέλας ήταν έτοιμος να εγκαταλείψει το Καράκας για να καταφύγει στην Κούβα.

«Ο Μάικ Πομπέο είπε ότι ο Μαδούρο είχε ένα αεροπλάνο έτοιμο να τον πάει στην Κούβα και οι Ρώσοι του απαγόρευσαν να φύγει από τη χώρα. Κύριε Πομπέο, σας ικετεύω, πόση έλλειψη σοβαρότητας πια», είπε ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας.

Γκουαϊδό: σε όλη τη Βενεζουέλα θα είμαστε στο δρόμο

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, ο Χουάν Γκουαϊδό, απηύθυνε έκκληση να συνεχιστούν σήμερα Τετάρτη οι κινητοποιήσεις εναντίον του Προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

«Καλώ τις ένοπλες δυνάμεις να συνεχίσουν να προχωρούν μπροστά στην “Επιχείρηση Ελευθερία”. Αύριο 1η Μαΐου, θα συνεχίσουμε. Σε όλη τη Βενεζουέλα, θα είμαστε στον δρόμο», τόνισε ο Γκουαϊδό, ο οποίος έχει αυτοανακηρυχθεί μεταβατικός Πρόεδρος, σε βίντεο που αναρτήθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Mañana continuamos con la ejecución de la #OperaciónLibertad. Iniciamos la fase final y estaremos de forma sostenida en las calles hasta lograr el cese de la usurpación.

¡Vamos con todo, con más fuerza y determinación!#ConTodoPaLaCalle https://t.co/ep1vC824j6 — Juan Guaidó (@jguaido) 1 Μαΐου 2019

#Caracas descends into chaos as #Venezuela National Guards appear to clash with rival groupshttps://t.co/CP6ZkIan2Epic.twitter.com/vfFPPzX1hq — RT (@RT_com) 30 Απριλίου 2019

BREAKING: Video shows armored military vehicle slamming into pro-Guaidó protesters amid unrest in Caracas. https://t.co/QfbZwt8BjK pic.twitter.com/ezSKYJef5c — NBC News (@NBCNews) 30 Απριλίου 2019

 Διεθνής κοινότητα – Στήριξη και αντιδράσεις

“Ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει κάθε αντιδημοκρατική παρέμβαση ενάντια στην εκλεγμένη κυβέρνηση της Βενεζουέλας και επιμένει ότι πρέπει να δοθεί δημοκρατική διέξοδος στην κρίση μέσα από το διάλογο μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης  και τη διενέργεια νέων προεδρικών εκλογών”, αναφέρει σε ανακοίνωση του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

“Χρέος της διεθνούς κοινότητας είναι να μεσολαβήσει για την εκτόνωση της κρίσης και την αποφυγή της βίας και της αιματοχυσίας και όχι να πυροδοτήσει περαιτέρω την ένταση”, επισημαίνει.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, στην πρώτη αντίδρασή του μετά τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν νωρίτερα σήμερα στη Βενεζουέλα, ανέφερε ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη χώρα αυτή.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκουν στο πλευρό του λαού της Βενεζουέλας και την ελευθερία του”, έγραψε στο Twitter ο Τραμπ.

Την ίδια ώρα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Τζον Μπόλτον, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ, κάλεσε ονομαστικά τρεις υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Βενεζουέλας να εγκαταλείψουν τον Νικολάς Μαδούρο και να στηρίξουν την αντιπολίτευση, προειδοποιώντας ότι η Ουάσινγκτον διατηρεί “όλες τις επιλογές στο τραπέζι”.

Ο Μπόλτον απευθύνθηκε στον υπουργό Άμυνας Βλαντίμιρ Παντρίνο, τον πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μάικελ Μορένο και τον διοικητή της προεδρικής φρουράς Ιβάν Ραφαέλ Ερνάντες Ντάλα, υποστηρίζοντας ότι και οι τρεις έχουν πει στην αντιπολίτευση ότι ο Μαδούρο πρέπει να παραχωρήσει την εξουσία στον Χουάν Γκουαϊδό. Αν και δεν παρουσίασε καμία απόδειξη ότι οι τρεις στενοί συνεργάτες του Μαδούρο έχουν δηλώσει πρόθυμοι να στραφούν εναντίον του, επέμεινε ότι η αντιπολίτευση ενημερώνει την αμερικανική κυβέρνηση για τις συζητήσεις τους.

“Ο πρόεδρος (Τραμπ) θέλει μια ειρηνική μετάβαση της εξουσίας από τον Μαδούρο στον Γκουαϊδό. Αυτό είναι ακόμη εφικτό, αν ικανός αριθμός στελεχών του καθεστώτος αποφασίσουν να στηρίξουν την αντιπολίτευση”, είπε.

Ο σύμβουλος του προέδρου Τραμπ προειδοποίησε ταυτόχρονα τη Ρωσία να μην αναμιχθεί στην περιοχή ενώ κατηγόρησε την Κούβα ότι στηρίζει το καθεστώς Μαδούρο. Είπε επίσης ότι η Ουάσινγκτον παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στο Καράκας “και άλλα πράγματα τα οποία δεν θα συζητήσω”.

“Αν αυτή η προσπάθεια αποτύχει, θα βυθιστούν σε μια δικτατορία από την οποία υπάρχουν ελάχιστες εναλλακτικές”, είπε σχολιάζοντας τη “θαρραλέα” προσπάθεια του Γκουαϊδό να ανατρέψει τον Μαδούρο. Επέμεινε όμως ότι “δεν πρόκειται για πραξικόπημα” –δεδομένου ότι οι ΗΠΑ θεωρούν τον Γκουαϊδό νόμιμο πρόεδρο– και σχολίασε ότι δεν αιφνιδιάστηκε από τα γεγονότα.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών καλεί την αντιπολίτευση της Βενεζουέλας να μην προσφεύγει στην χρήση βίας για να πετύχει τους πολιτικούς της σκοπούς, επικρίνοντας την για τις επιλογές της αυτές. Στην ανακοίνωση του επικρίνει την αντιπολίτευση της Βενεζουέλας επειδή «εκ νέου προσφεύγει σε δυναμικές μεθόδους αντιπαράθεσης» και «αντί να επιλέξει την ειρηνική διευθέτηση των πολιτικών αντιπαραθέσεων, υιοθετεί την πολιτική αναζωπύρωσης της διένεξης, προκαλεί παραβιάσεις της δημοσίας τάξης και συγκρούσεις με την εμπλοκή των ενόπλων δυνάμεων». Την καλεί επίσης να παραιτηθεί από την χρήση βίας καθώς όπως επισημαίνει «έχει σημασία να αποφευχθούν οι ταραχές και η αιματοχυσία».

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, έκανε έκκληση για μέγιστη αυτοσυγκράτηση ώστε να αποφευχθεί η βία. «Ο Γενικός Γραμματέας καλεί όλες τις πλευρές να ασκήσουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και απευθύνει έκκληση σε όλους τους ενδιαφερόμενους να αποφύγουν οποιαδήποτε βία και να λάβουν άμεσα μέτρα για να αποκαταστήσουν την ηρεμία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουτζαρίτς, προσθέτοντας ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες είναι διατεθειμένος να μεσολαβήσει για βοήθεια.

Από την πλευρά της η τουρκική κυβέρνηση επέκρινε τις εκκλήσεις της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας υπέρ μιας στρατιωτικής εξέγερσης επισημαίνοντας ότι ισοδυναμούν με μια πρόκληση κατά της συνταγματικής τάξης της χώρας.

«Ανησυχούμε για τις πληροφορίες ότι διαπράττονται απόπειρες κατά της συνταγματικής τάξης στη Βενεζουέλα. Τασσόμαστε κατά της απόπειρας αλλαγής νομίμων κυβερνήσεων μέσω μη δημοκρατικών μεθόδων» έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας σημείωσε ότι η Τουρκία είναι υπέρ της διευθέτησης της κρίσης στη χώρα μέσω του διαλόγου κι ότι η χώρα του βρίσκεται στο πλευρό των πολιτών της Βενεζουέλας.

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε κάλεσε τον στρατό της Βενεζουέλας να συνταχθεί με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό. «Απευθύνουμε έκκληση στους στρατιώτες και στον λαό της να τεθούν στη σωστή πλευρά της ιστορίας και να απορρίψουν τη δικτατορία και τον σφετερισμό» της εξουσίας από τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, γράφει ο δεξιός πρόεδρος του κράτους στον λογαριασμό του στο Twitter.

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών Σχέσεων της Βραζιλίας, Ερνέστου Αραούζου, δήλωσε πως η χώρα του υποστηρίζει τη δημοκρατική μετάβαση στη Βενεζουέλα. Ο Αραούζου δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Μπραζίλια πως η κυβέρνηση της Βραζιλίας αναμένει από τον στρατό της Βενεζουέλας να στηρίξει σήμερα τον Γκουαϊδό και να διώξει τον Μαδούρο από την εξουσία.

Ο εκτελών χρέη κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ισπανίας ανέφερε ότι δεν υποστηρίζει κανένα στρατιωτικό πραξικόπημα στη Βενεζουέλα παρόλο που θεωρεί τον ηγέτη της αντιπολίτευσης ως τον νόμιμο ηγέτη της χώρας. «Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι η χώρα χρειάζεται εκλογές», όπως είπε.

Στον αντίποδα ο Αντόνιο Tαγιάνι έγραψε στο twitter πως «η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την επιστροφή της δημοκρατίας και της ελευθερίας στη Βενεζουέλα – την οποία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανέκαθεν υποστήριζε». O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου aναφερόμενος στην απελευθέρωση του Λόπεζ είπε πως «είναι μεγάλη είδηση» και έκλεισε με το: «Ζήτω μια ελεύθερη Βενεζουέλα!».

Σχετικά