Περιορισμένο ενδιαφέρον για ρύθμιση χρεών από μεγάλους οφειλέτες αναδεικνύει, σύμφωνα με πληροφορίες, η «χαρτογράφηση» των φορολογουμένων που έχουν υποβάλλει μέχρι σήμερα αιτήσεις για τη ρύθμιση οφειλών σε έως 120 δόσεις.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως 9 στους 10 οφειλέτες οι οποίοι έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές έως 20.000 ευρώ, ενώ στα «μεγάλα πορτοφόλια» με δηλωθέν εισόδημα πάνω από 50.000 ευρώ και μεγάλα χρέη ο κόφτης στο πλήθος των δόσεων φαίνεται να λειτουργεί ως αντικίνητρο.
Οι οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη έως 10.000 ευρώ άλλωστε, αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των φορολογουμένων με ανοιχτούς λογαριασμούς στην εφορία. Στοιχεία της ΑΑΔΕ, τα οποία επεξεργάστηκε το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή δείχνουν ότι ένας στους δυο οφειλέτες της Εφορίας χρωστά μικροποσά έως 500 ευρώ, ενώ εννέα στους δέκα έχουν οφειλές που δεν υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ.
Οι συνολικές αιτήσεις για ρύθμιση οφειλών στην εφορία έχουν ξεπεράσει τις 100.000 και αυξάνονται με ρυθμό περίπου 5.000 αιτήσεων την ημέρα. Καταγράφεται όμως, σύμφωνα με πληροφορίες από λογιστικά γραφεία, το φαινόμενο ένταξης στη ρύθμιση και άμεσης απώλειάς της από το φορολογούμενο, καθώς δεν καλύπτεται η προϋπόθεση καταβολής της πρώτης δόσης εντός τριών ημερών.
Στην περίπτωση αυτή, ο οφειλέτης δεν χάνει το δικαίωμα να ξανακάνει αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση η οποία όμως ενεργοποιείται μόνο εφόσον μέσα σε τρεις ημέρες πληρωθεί η πρώτη δόση.
Το γεγονός της μη έγκαιρης καταβολής της πρώτης δόσης δεν αποκλείεται να συνδέεται και με την παράταση στην οποία προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών, με απόφαση της Κατερίνας Παπανάτσιου, έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Δεν αποκλείεται, εκτιμούν λογιστές, ορισμένοι φορολογούμενοι να μπαίνουν στη ρύθμιση, να βλέπουν το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης και το ύψος των μηνιαίων τους δόσεων και να αναβάλουν τελικά την απόφασή τους αφού υπάρχει το χρονικό περιθώριο, προσδοκώντας ενδεχομένως νέες βελτιωτικές κινήσεις στο σχήμα εξόφλησης οφειλών τους επόμενους μήνες. Η πρακτική αυτή όμως ενέχει τον κίνδυνο κατασχέσεων στο μεσοδιάστημα, καθώς μόνο η υπαγωγή στη ρύθμιση με ευλαβική πληρωμή των δόσεων «απενεργοποιεί» τον κίνδυνο λήψης αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.
Όσον αφορά στις επιχειρήσεις παρά την αύξηση του πλήθους των δόσεων (24 για τακτικές υποχρεώσεις 36 για έκτακτες) σε σχέση με τους αρχικούς σχεδιασμούς, η διευκόλυνση κρίνεται περιορισμένης εμβέλειας. Οι περισσότερες εταιρείες μπορούν να λάβουν μάξιμουμ δόσεων έως 24, καθώς η πρόβλεψη για 36 μηνιαίες δόσεις αφορά μόνο φορολογικές υποχρεώσεις οι οποίες αφορούν σε φόρους που βεβαιώθηκαν κατόπιν ελέγχων ή φόρους από μεταβίβαση ακινήτων. Φόρος κληρονομιάς που συνιστά επίσης έκτακτη φορολογική επιβάρυνση δεν νοείται για τις επιχειρήσεις…