Απτόητη η Τουρκία κλιµακώνει την επιθετικότητά της παρά την έντονη αντίδραση Κύπρου, Ελλάδας και διεθνούς κοινότητας
Σε ένα λεπτό τεντωµένο σχοινί, µεταξύ τουρκικών προκλήσεων που κλιµακώνονται από τη µία πλευρά κατά τρόπο πρωτοφανή και ευρωπαϊκών κυρώσεων που επανέρχονται ως ζητούµενο από την άλλη, κινούνται πια οι σχέσεις της Τουρκίας µε τον έξω κόσµο, καθώς η Αγκυρα δοκιµάζει τις αν(τ)οχές συµµάχων και εταίρων στον δρόµο προς τα επόµενα κρίσιµα ραντεβού του Ιουνίου: τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (20-21 Ιουνίου), τη Σύνοδο των υπουργών Αµυνας του ΝΑΤΟ (26-27 Ιουνίου) αλλά και τη Σύνοδο της οµάδας του G20 στην Ιαπωνία (28- 29 Ιουνίου). Σηµειώνεται ότι από χθες έως και τις 22 Ιουνίου θα βρίσκεται στην Αγκυρα και αντιπροσωπεία του ελληνικού ΥΠΕΘΑ µε αποστολή την προώθηση των Μέτρων Οικοδόµησης Εµπιστοσύνης (MOE).
Απτόητη απέναντι στις διεθνείς πιέσεις, η Αγκυρα επιµένει να προκαλεί λόγω και έργω όχι µόνο την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά συνολικά όποιον τολµήσει να ασκήσει δηµοσίως κριτική στους µονοµερείς και αυθαίρετους τουρκικούς χειρισµούς.
Μόλις την περασµένη Παρασκευή ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε, µέσω του τουρκικού ειδησεογραφικού πρακτορείου «Anadolu», ότι το πλωτό γεωτρύπανο «Fatih» («Πορθητής») που έχει στείλει η Αγκυρα δυτικά της Κύπρου ήδη από τις 4 Μαΐου… µόλις ξεκίνησε γεώτρηση εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονοµικής Ζώνης, σε µια περιοχή ωστόσο στην οποία το τουρκικό ΥΠΕΞ θεωρεί ότι «δεν υπάρχει καµία έγκυρη συµφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών», όπως σηµείωνε το ίδιο σε ανακοίνωσή του στις 6 Μαΐου (καθιστώντας έτσι επί της ουσίας παράνοµη ακόµη και την ίδια την τουρκική γεώτρηση).
Η είδηση της παράνοµης γεώτρησης, της πρώτης που πραγµατοποιεί η Τουρκία στα χρονικά, έµελλε να προκαλέσει βέβαια µπαράζ διεθνών αντιδράσεων, που µένει πλέον να φανεί εάν θα περάσουν από τη θεωρία στην πράξη, οδηγώντας σε κυρώσεις.
Το Στέιτ Ντιπάρτµεντ
Αποτυπώνοντας το µέγεθος όσων διακυβεύονται αυτήν τη στιγµή στην Ανατολική Μεσόγειο, η κυπριακή κυβέρνηση µιλάει πλέον ανοιχτά για «εισβολή στη θάλασσα» και «επίθεση εναντίον της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας». Το «διακύβευµα» φαίνεται να γίνεται αντιληπτό ωστόσο και από τον διεθνή παράγοντα.
Απαντώντας σε ερώτηση του ιστότοπου Hellasjournal.com, εκπρόσωπος του αµερικανικού Στέιτ Ντιπάρτµεντ αποκήρυξε ως «ιδιαίτερα προκλητική» την κίνηση της Τουρκίας, παραπέµποντας στη σχετική ανακοίνωση που είχε εκδώσει το αµερικανικό ΥΠΕΞ στις 6 Μαΐου. Σε αναλόγως επικριτικό πνεύµα, οι ηγέτες των χωρών του Νότου της ΕΕ (Med7) εξέφρασαν το περασµένο Σάββατο από τη Βαλέτα της Μάλτας την «πλήρη στήριξή τους» προς την Κυπριακή ∆ηµοκρατία, καταγγέλλοντας µάλιστα «τις συνεχιζόµενες παράνοµες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο», προτού καλέσουν ανοιχτά την ΕΕ «να εξετάσει τη λήψη κατάλληλων µέτρων (σ.σ.: κατά της τουρκικής προκλητικότητας) σε πλήρη αλληλεγγύη µε την Κύπρο».
Νέες «πειρατικές» κινήσεις προαναγγέλλει η Τουρκία
Αποφασισµένη να προχωρήσει µε τις µονοµερείς επιλογές της σε όλα τα µέτωπα, σε πείσµα των διεθνών αντιδράσεων, εµφανίζεται η Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν µόλις λίγα 24ωρα πριν τις επαναληπτικές εκλογές της 23ης Ιουνίου για τη δηµαρχία της Κωνσταντινούπολης. Σύσσωµη η τουρκική ηγεσία (ο πρόεδρος Ερντογάν, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κ.ά.) διαµηνύει τα τελευταία 24ωρα ότι η Αγκυρα πρόκειται µέσα στο καλοκαίρι να παραλάβει τους ρωσικούς S-400, όπως έχει εξαγγείλει, παρά τα επαπειλούµενα αντίποινα των ΗΠΑ. Στο ίδιο µαξιµαλιστικό πλαίσιο, η Αγκυρα επιµένει, επίσης, να εξαγγέλλει και νέες «πειρατικές» τουρκικές «επιδροµές» στην Ανατολική Μεσόγειο, αποκηρύσσοντας ως «εκτός πραγµατικότητας» τις ενστάσεις όσων (Med7, Ουάσιγκτον κ.ά.) τολµούν να της ασκούν κριτική. Το πλωτό γεωτρύπανο «Fatih» («Πορθητής») έχει ρίξει άγκυρα δυτικά της Πάφου, σε σηµείο εκτός των ήδη οριοθετηµένων οικοπέδων της κυπριακής ΑΟΖ, ήδη από τις 4 Μαΐου. Συγκλίνουσες πληροφορίες φαίνεται να καταλήγουν στο συµπέρασµα ότι εκείνο έχει ξεκινήσει να πραγµατοποιεί γεώτρηση εκεί εδώ και κάποια 24ωρα.
Η Αγκυρα, ωστόσο, δεν προτίθεται να σταµατήσει εκεί, όπως έχει άλλωστε φροντίσει η ίδια να µας ενηµερώσει. Το πλωτό γεωτρύπανο «Yavuz» παίρνει σειρά για να βγει και εκείνο µάλλον τον Ιούλιο στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου. Πληροφορίες θέλουν το «Yavuz» να βάζει πλώρη για τα ανοιχτά του κόλπου της κατεχόµενης Καρπασίας, στα βόρεια-βορειοανατολικά δηλαδή της Κύπρου, επιχειρώντας γεώτρηση εντός των «οικοπέδων» που το ψευδοκράτος έχει ήδη από το 2011 παραχωρήσει παρανόµως για έρευνες στην κρατική Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου (TPAO). Ο λόγος για δύο «οικόπεδα» τα οποία στους αυθαίρετους χάρτες της Τουρκίας εµφανίζονται να φέρουν τις ονοµασίες «C» και «D».
Οι τουρκικές προκλήσεις εκτιµάται, ωστόσο, ότι θα έχουν και συνέχεια, ανάλογα βέβαια µε τις εξελίξεις. Εάν η Αγκυρα καταφέρει να βγει «αλώβητη» από την πρωτοφανή πρόκληση της γεωτρητικής εισβολής του «Fatih» στην κυπριακή ΑΟΖ, τότε ανοίγει ο δρόµος και για την αποστολή τουρκικού γεωτρύπανου νοτίως της Κύπρου, εντός δηλαδή των ήδη οριοθετηµένων οικοπέδων της κυπριακής ΑΟΖ. Παράλληλα, ορατό διαφαίνεται και το ενδεχόµενο αποστολής τουρκικών πλοίων για έρευνες νοτίως του Καστελόριζου, αργότερα µέσα στο καλοκαίρι ή προς το φθινόπωρο. Στη συγκεκριµένη περιοχή, την οποία η Αγκυρα διεκδικεί ως κοµµάτι της τουρκικής υφαλοκρηπίδας αµφισβητώντας έτσι την ύπαρξη συνόρων µεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, η τουρκική TPAO δεν έχει καταφέρει να πραγµατοποιήσει σεισµογραφικές έρευνες. Την τελευταία φορά που το προσπάθησε, στέλνοντας το σεισµογραφικό «Barbaros» τον Οκτώβριο του 2018, βρήκε απέναντί της τη φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» και αποχώρησε.