Ζήσε την πραγματικότητα – Γίνε νικητής της ζωής που σου αξίζει

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ
Ζήσε την πραγματικότητα – Γίνε νικητής της ζωής που σου αξίζει
Για μια ακόμη χρονιά βλέπουμε να οξύνονται οι κοινωνικές αιτίες (ανεργία, ανέχεια, ανασφάλεια…) που ευνοούν τη χρήση και την εξάρτηση από ουσίες. Αιτίες που αναγκάζουν τους νέους να μειώνουν τις απαιτήσεις τους από τη ζωή, να περιορίζουν τα όνειρά τους, να απογοητεύονται, να παραιτούνται. Αυτό το περιβάλλον ευνοεί την τάση φυγής από την πραγματικότητα που τους συνθλιβεί, μέσα από τους ψεύτικους κόσμους των ναρκωτικών.
Έχουμε τη δύναμη να παλέψουμε συλλογικά και να  γίνουμε νικητές της ζωής.
Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όπως και οι προηγούμενες, στο όνομα της «αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης του προβλήματος των ναρκωτικών» πορεύεται με βασική κατεύθυνση της αντιναρκωτικής πολιτικής της, την πολιτική της «μείωσης της βλάβης». Πρόκειται για την πολιτική της ΕΕ που προωθεί σαν κύρια μορφή «θεραπείας» την χορήγηση υποκατάστατων, ενώ αφήνει τα κέντρα πρόληψης να υπολειτουργούν, τα «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα να ασφυκτιούν λόγω της μειωμένης χρηματοδότησης και της έλλειψης του αναγκαίου προσωπικού. Σε αυτή την κατεύθυνση εκμεταλλεύτηκε τα προβλήματα στο κέντρο της Αθήνας για να προχωρήσει στη λειτουργία Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης ναρκωτικών (ΧΕΧ). Πρόκειται για ενέργεια που θα μειώσει το κίνητρο των χρηστών για θεραπεία, θα συμβάλει στη νομιμοποίηση στη συνείδηση της νέας γενιάς της ύπαρξης και χρήσης ναρκωτικών ουσιών, τελικά θα ενθαρρύνει τη χρήση τους. Στόχος της είναι να γκετοποιηθούν οι χρήστες, να «καθαρίσει»  το κέντρο της Αθήνας προκειμένου να διευκολυνθούν οι επενδύσεις των μεγάλων επιχειρήσεων στον τουρισμό και όχι να αντιμετωπι­στεί ουσιαστικά το πρόβλημα των ναρκωτικών.
Αυτό καταδεικνύεται και από τη διεθνή εμπειρία. Ήδη από τη δεκαετία του 1990 έχουν λειτουργήσει τέτοιοι χώροι (ΧΕΧ) σε χώρες της Ευρώπης, στις ΗΠΑ, στον Καναδά και την Αυστραλία. Από τα στοιχεία που δίνουν οι κυβερνήσεις τους, δεν προκύπτει ότι αυτή η λειτουργία είναι αποτελεσματική για μείωση της χρήσης ή τη μείωση των θανάτων από ηρωίνη. Στις ΗΠΑ, π.χ., επιδεινώθηκε η επιδημία οπιοειδών, με 70.000 θανάτους το 2017, δηλαδή αύξηση 10% σε σχέση με το 2016 (Έκθεση ΟΗΕ 2018). Ο εξαρτημένος μπορεί να βοηθηθεί στην απόφαση να αλλάξει τη ζωή του και να απαλλαγεί από τα ναρκωτικά μόνο όταν κύριος στόχος είναι η παρακίνηση και η προετοιμασία του να απαλλαγεί από κάθε ουσία. Αυτός ακριβώς ο στόχος υποσκάπτεται, όταν το ίδιο το κράτος διαμορφώνει «ταυτότητα» στο χρήστη, περιθωριοποιώντας τον ακόμα περισσότερο μέσω των ΧΕΧ.
Ταυτόχρονα σύμφωνα με τις εκθέσεις του ΟΗΕ (INCB) και του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου (EMCDDA), η χρήση κάνναβης αυξάνεται. Στην Ευρώπη είναι η πιο διαδεδομένη παράνομη ουσία. Στην Ελλάδα, το 2017 σχεδόν οι μισοί (46%) από όσους απευθύνθηκαν σε πρόγραμμα απεξάρτησης δήλωσαν πρόβλημα με τη χρήση κάνναβης, επιβεβαιώνοντας την ανοδική χρήση της συγκεκριμένης ουσίας. Σε 24 χώρες της ΕΕ, μόνο σε ένα χρόνο (2016 – 2017), ο αριθμός των χρηστών κάνναβης που για πρώτη φορά ξεκινούν θεραπεία αυξήθηκε κατά 76%, φτάνοντας στο 47% των χρηστών που ξεκίνησαν θεραπεία. Το ποσοστό αυτό εκτινάσσεται στο 68% στις χώρες όπου η κάνναβη έχει αποποινικοποιηθεί (Ολλανδία, Ισπανία). Η επιτροπή του ΟΗΕ επισημαίνει ότι η νομιμοποίηση της κάνναβης για «ψυχαγωγικούς» σκοπούς, που παρατηρείται σε μικρό αριθμό χωρών, αντιβαίνει τις διεθνείς συμβάσεις και αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για την υγεία και την ευημερία, ιδίως σε ό,τι αφορά τους νέους. Παρά τις ανησυχητικές επισημάνσεις, διαπιστώνεται ότι από το 2017 διατίθενται απροκάλυπτα προς πώληση φυτική κάνναβη και κανναβινέλαια σε «καταστήματα υγιεινής διατροφής» ή σε εξειδικευμένα καταστήματα, σε αρκετές χώρες της ΕΕ. Στην Ελλάδα τα βλέπουμε να πολλαπλασιάζονται με γοργούς ρυθμούς. Τα προϊόντα αυτά πωλούνται με τον ισχυρισμό ότι έχουν ελάχιστη ή μηδενική ψυχοτρόπο δράση (0,2% ή 0,3% THC). Δεδομένου όμως ότι δεν υπάρχει συμφωνημένο πρότυπο δοκιμών και ελέγχων σε όλες τις χώρες, η περιεκτικότητά τους σε THC (τετραϋδροκανναβινόλη) και CBD (κανναβιδιόλη) μπορεί να διαφέρει από αυτή που αναγράφεται στις ετικέτες ή στα «αποτελέσματα δοκιμών». (Έκθεση 2018 Ευρωπαϊκής επιτροπής). Παρόλα αυτά ξετυλίγεται σε διεθνές επίπεδο μια πρωτοφανής σε έκταση διαφημιστική καμπάνια για την κάνναβη και τις  «ευεργετικές» ιδιότητες των προϊόντων της. Στην Ελλάδα της κρίσης παρουσιάζεται σαν το μαγικό ραβδί που θα λύσει τα προβλήματα της οικονομίας. Με πρόσχημα τη «θεραπευτική κάνναβη» στοχεύουν να διαμορφωθεί, στη συνείδηση της κοινωνίας, ανοχή απέναντι στη χρήση ουσιών που οδηγούν στην τοξικοεξάρτηση, ώστε να είναι έτοιμο το έδαφος για τη νομιμοποίησή τους.
Η αρνητική εικόνα συμπληρώνεται με τη μείωση των παρεμβάσεων Πρόληψης στα σχολεία. Το σχολικό έτος 2016-2017 αυξήθηκαν μεν οι παρεμβάσεις των φορέων Πρόληψης στη σχολική κοινότητα, όμως η κατεύθυνση τους αφορούσε κυρίως την ανάπτυξη «δεξιοτήτων», «διαπροσω­πικών σχέσεων» και «υγιεινής διατροφής», ενώ Προγράμματα για πρόληψη της χρήσης ναρκω­τικών έγιναν μόνο σε .42 σχολεία και 1.076 μαθητές. (έκθεση ΕΚΤΕΠΝ 2018). Δηλαδή, τη στιγμή που η νεολαία βομβαρδίζεται από τα δήθεν «οφέλη» της κάνναβης, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν εκμηδενίζει ακόμη κι αυτές τις αποσπασματικές πρωτοβουλίες πρόληψης μέσα στα σχολεία.
Θέλουν τη νεολαία παραδομένη στα ναρκωτικά, απαθή και ανίκανη να αντισταθεί και να παλέψει για τα δικαιώματά της στη μόρφωση, στη δουλειά, στην πραγματική ψυχαγωγία. Θέλουν τη νεολαία να κινείται στο περιθώριο της ζωής, ώστε να είναι ακίνδυνη για το σύστημα και αμέτοχη σε ό,τι  σχεδιάζεται για το παρόν και το μέλλον της. Η λύση του προβλήματος των ναρκωτικών βρίσκεται στην πολιτική της «μείωσης της ζήτησης» και όχι «στη μείωση της βλάβης». Θέλουμε τους νέους ανθρώπους με καθαρό μυαλό και ψυχή να αγωνίζονται για τη ζωή τους, να χτίζουν το μέλλον που τους αξίζει και να αντιστέκονται στα ύπουλα και φτηνά επιχειρήματα με τα οποία επιδιώκεται η παγίδευσή τους. Ο λαός και η νεολαία δεν πρέπει να συμβιβαστούν με τη διάδοση των ναρκωτικών και με κανένα μέτρο που την αναπαράγει. Οι εξαρτημένοι από ουσίες δεν έχουν έλλειψη από «χώρους για να σουτάρουν ηρωίνη», αλλά από δημόσια και δωρεάν θεραπευτικά προγράμματα που αντιμετωπίζουν ανθρώπινα και αποτελεσμα­τικά το πρόβλημά τους. Η νεολαία έχει ανάγκη από χώρους για να μορφωθεί, να αθληθεί, να εκφραστεί πολιτιστικά, χώρους που θα ενισχύουν την ολοκλήρωση της προσωπικότητας και όχι χώρους που θα αποδέχονται και θα παγιώνουν την αποχή της από τη ζωή.
Το ΕΣΥΝ σας καλεί να παλέψουμε μαζικά και οργανωμένα για: • Αντιναρκωτική πολιτική με τη δημιουργία αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν Ενιαίου Φορέα Πρόληψης-Θεραπείας-Κοινωνικής Επανένταξης • Στήριξη και αύξηση των «στεγνών» θεραπευτικών προγραμμάτων ως το κύριο μοντέλο θεραπείας • Να ενισχυθεί ο ρόλος των Κέντρων Πρόληψης. Να εφαρμοστούν προγράμματα εκπαίδευσης για τις εξαρτήσεις σε όλες τις σχολικές βαθμίδες, στη τριτοβάθμια εκπαίδευση και στα στρατόπεδα. • Μέτρα για την αντιμετώπιση της σχολικής διαρροής, μέτρα για την προστασία των ανέργων και των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων. Ενίσχυση της δωρεάν αθλητικής και πολιτιστικής δραστηριότητας των νέων ανθρώπων • Πολλαπλασιασμό των κέντρων ενημέρωσης, των προγραμμάτων δράσης στο δρόμο, των κέντρων υποστήριξης χρηστών με κρατική χρηματοδότηση • Να σταματήσει κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα ιδιωτικών φορέων και ΜΚΟ στους τομείς της Πρόληψης και της Απεξάρτησης.

Σχετικά