Σενάρια εμπρησμού ερευνούν τα τα στελέχη της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, καθώς εντοπίστηκαν σε τρία διαφορετικά σημεία στην Εύβοια ισάριθμες ανεξάρτητες εστίες φωτιάς στο καταφύγιο Αγριλίτσας, κοντά στη Μονή Μακρυμάλλης, το σημείο από το οποίο ξεκίνησε η μεγάλη φωτιά, τα ξημερώματα της περασμένη Τρίτης, στην κεντρική Εύβοια.
Οι άνδρες που ερευνούν το σημείο έχουν λάβει ήδη καταθέσεις από κατοίκους και αναζητούν πινακίδες για το όχημα των δραστών.
Στα τρία σημεία που αποτέλεσμα εστίες πυρκαγιάς, η Πυροσβεστική εντόπισε ίχνη καύσης, στουπιά, πλαστικά μέρη μπιτονιών, ενδεχομένως με εύφλεκτο υγρό, συσσωρευμένη καύσιμη ύλη (κλαδιά, ξύλα), και κάποια φιαλίδια υγραερίου, τα οποία όμως δεν έχει διαπιστωθεί αν σχετίζονται με την εμπρηστική ενέργεια.
Οι τρεις ύποπτοι έχουν ήδη εξεταστεί από ανακριτικούς υπαλλήλους του Πυροσβεστικού Σώματος και έχουν παρουσιάσει άλλοθι παρουσίας σε άλλες περιοχές της Εύβοιας. Ανάμεσα στους υπόπτους είναι και ο 33χρονος που είχε συλληφθεί πέρσι ως υπεύθυνος για εννέα εμπρησμούς σε δασικές εκτάσεις του Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων από τις 2 Ιουνίου έως και χθες 25 Αυγούστου. Είχε καταδικαστεί για μία από αυτές και είχε αφεθεί ελεύθερος εξαιτίας ψυχολογικών προβλημάτων
Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζουν τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος για την πορεία της πυρκαγιάς στην κεντρική Εύβοια, καθώς, όπως λένε, δεν υπάρχει πουθενά φλόγα, μετά τις τιτάνιες προσπάθειες και τις επιχειρήσεις, από τις επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων εντοπίζονται ακόμα στη χαράδρα βόρεια του χωριού Πλατανιά, στη θέση Καμπιά, όπου έγινε η μεγάλη αναζωπύρωση, αλλά ταυτόχρονα παραμένουν όλες οι δυνάμεις στην περίμετρο της πυρκαγιάς, η οποία υπολογίζεται ότι έχει κάψει πάνω από 25.000 στρέμματα δάσους.
Εκεί παλεύουν, μετά την αποχώρηση των εναέριων μέσων, τα πεζοπόρα τμήματα, που καταβάλουν προσπάθειες να οριοθετήσουν την πυρκαγιά, η οποία έχει πλέον μόνο πυκνούς καπνούς, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας θα επιχειρήσουν και πάλι τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα, μέχρι να σβηστεί και τελευταία σπίθα. Αυτό βέβαια υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί αρκετές ημέρες, καθώς η φωτιά δεν ελέγχεται ακόμα, ενώ υπάρχουν ακόμα άκαυτα σημεία, που με την αλλαγή του καιρού μπορεί να δώσουν νέες αναζωπυρώσεις. Το αισιόδοξο είναι ότι, παρά την πολύ μεγάλη οικολογική καταστροφή που έχει συντελεστεί, η μάχη που έδωσαν οι πυροσβέστες φαίνεται πως απέδωσε καρπούς, καθώς τελικά οι φλόγες από την αναζωπύρωση στο χωριό Πλατανιά, δεν προξένησαν ζημιά στο καταφύγιο άγριας ζωής στην Aγριλίτσα, ούτε και στο δάσος του δικτύου Natura 2000.
Όπως έγινε γνωστό από το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής, οι φλόγες έφτασαν στα όρια του καταφυγίου στην Αγριλίτσα, αλλά οι πυροσβέστες ανέκοψαν την πορεία τους, ενώ έφτασαν σε απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων και από την προστατευόμενη περιοχή από το Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο Natura, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως κέντρο προστασίας της ορνιθοπανίδας. Στην πυρκαγιά, μέχρι να τεθεί υπό έλεγχο, παραμένουν όλες οι δυνάμεις και συγκεκριμένα, 382 πυροσβέστες, με 98 πυροσβεστικά οχήματα, 22 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, από την 1η, 2η, 6η, 7η & 8η ΕΜΑΚ, καθώς και από το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, τις Περιφέρειες Πελοποννήσου, Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ηπείρου, το ΜΕΤΠΕ, καθώς και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ». Στην αεροπυρόσβεση συμμετείχαν μέχρι το βράδυ της Πέμπτης περιοδικά 10 αεροσκάφη και 11 ελικόπτερα, ενώ συνδράμουν στην αεροπυρόσβεση δύο αεροσκάφη από Ιταλία και ένα από Ισπανία, μετά από αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας (RescEU).
Συνδρομή στο έργο της πυρόσβεσης παρέχουν ακόμα: 8 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 4 μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού, 8 μηχανήματα έργου και 10 υδροφόρες της Περιφέρειας και των ΟΤΑ, η Δασική Υπηρεσία καθώς και 38 εθελοντές πυροσβέστες και 6 εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα. Ο συντονισμός της πυρκαγιάς γίνεται περιοδικά με 3 συντονιστικά ελικόπτερα: 2 ελικόπτερα του Πυροσβεστικού Σώματος και ένα της Ελληνικής Αστυνομίας. Την πυρκαγιά συντονίζουν ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλης Ματθαιόπουλος καθώς και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, οι οποίοι δεν έχουν φύγει ούτε στιγμή από το μέτωπο της πυρκαγιάς.
Η ανυπολόγιστη καταστροφή
Περίπου 22,68 τετραγωνικά χιλιόμετρα (22.680 στρέμματα) είχαν γίνει στάχτη στο Δήμο Διρφύων – Μεσσαπίων στην Κεντρική Εύβοια μέχρι τις 12:45 ώρα Ελλάδας την Τετάρτη 14 Αυγούστου.
Αυτό προκύπτει από τα υψηλής ανάλυσης δεδομένα για τις καμένες εκτάσεις που παρέχει ο ευρωπαϊκός δορυφόρος Sentinel-2. Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η τελική έκταση θα είναι μεγαλύτερη, καθώς η φωτιά συνεχίζει το καταστροφικό της έργο και σήμερα.
Οι εικόνες της Ευρωκίνησης από την περιοχή που έγινε στάχτη αποδεικνύουν το μέγεθος της καταστροφής και όσα άφησε πίσω της η πύρινη λαίλαπα που συνεχίζει να καταστρέφει δασικές εκτάσεις στην Εύβοια.
Οι πυροσβέστες παλεύουν κυρίως με τις αναζωπυρώσεις, με στόχο να εμποδίσουν την εξέλιξη της πυρκαγιάς, που έχει μπει σε ένα μέρος του καταφυγίου, όπου δεν υπάρχουν δρόμοι και το μεγαλύτερο μέρος της προσπάθειας έχει πέσει στα πεζοπόρα τμήματα και τα εναέρια μέσα.