Δεν αντέχει άλλους μετανάστες η Θήβα-Δήλωση Δημάρχου Θηβαίων

Δήμαρχος Θηβαίων Γ. Αναστασίου: Δεν υπάρχει δυνατότητα για τη Θήβα να φιλοξενήσει επιπλέον μετανάστες, δεν αντέχει άλλο. 

Ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Γιώργος Αναστασίου, μετά τη συνάντηση εργασίας που είχε με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνη Σπανό, την Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Βοιωτίας κα Φανή Παπαθωμά και τους Δημάρχους των Δήμων της Βοιωτίας, την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου, στα γραφεία της Περιφέρειας στη Λιβαδειά, προέβη σε δήλωση, σχετικά με τα θέματα που συζητήθηκαν,  μεταξύ των οποίων ήταν και το ζήτημα της φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών από τη νησιωτική στην ηπειρωτική Ελλάδα και κυρίως την πιθανή φιλοξενία τους στη Θήβα. 

Ακολουθεί η δήλωση του Δημάρχου:

“Είχαμε μία συνάντηση εργασίας οι Δήμαρχοι της Βοιωτίας με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνη Σπανό και την Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Βοιωτίας κα Φανή Παπαθωμά για να συζητήσουμε θέματα που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση α’ και β΄ βαθμού, για έργα τα οποία είναι σε εξέλιξη και  αφορούν και τον Δήμο Θηβαίων και κυρίως τα χρηματοδοτούμενα από το ΠΔΕ και το ΕΣΠΑ.  Η συνεργασία τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης είναι άλλωστε απαραίτητη και σίγουρα λειτουργεί προς όφελος των πολιτών, προκειμένου να γίνονται έργα που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών και τα έχει ανάγκη ο τόπος. 

Στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης, συζητήσαμε και το μεταναστευτικό θέμα,  που βαρύνει όλη τη χώρα, αφού έχει προκληθεί αναστάτωση στις τοπικές κοινωνίες σχετικά με τη μετακίνηση προσφύγων- μεταναστών από τη νησιωτική στην ηπειρωτική Ελλάδα,  με σκοπό να αποσυμφορηθούν τα νησιά και να ανακουφιστούν οι κάτοικοί τους. 

Την όλη στρατηγική  έχει αναλάβει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπου στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του, έκανε έρευνα και στην περιοχή της Θήβας, αλλά και γενικότερα στη Βοιωτία, σχετικά με τη δυνατότητα φιλοξενίας προσφύγων σε ξενοδοχειακά καταλύματα. Από τις πληροφορίες που έχουμε και είναι βάσιμες, οι ξενοδόχοι της Θήβας δεν δέχθηκαν να φιλοξενήσουν μετανάστες. Αυτή την πληροφορία έχουμε ως Τοπική Αυτοδιοίκηση και αυτή η πληροφορία μας μεταφέρθηκε και από τον Περιφερειάρχη, ο οποίος βέβαια δεν είναι αρμόδιος, την αρμοδιότητα έχει το Υπουργείο. 

Στην ουσία δεν υπάρχει κάτι επίσημο σχετικά με το αν θα έρθει συγκεκριμένος αριθμός μεταναστών, άμεσα και που θα τους φιλοξενήσουν.  Ακούγονται πολλά. Σήμερα το πρωί δέχτηκα και ένα τηλεφώνημα από μια αξιόπιστη πηγή, κατά τα δικά μου δεδομένα, ότι επίκειται επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΣ στο στρατόπεδο της Θήβας. Πραγματικά, επειδή θορυβήθηκα, θέλησα να ακούσω ο ίδιος από τον Διοικητή του Στρατοπέδου τι συμβαίνει και επισκέφθηκα το ΚΕΠΒ, όπου μάλιστα γίνεται και κατάταξη αυτές τις ημέρες. Εκεί έλαβα τη διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο το στρατόπεδο της Θήβας, όπως λειτουργεί, να γίνει προαναχωρησιακό κέντρο μεταναστών όπως θέλουν  να τα λένε τώρα, γιατί αυτό συμβαίνει.  Άρα λέμε ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση από το Υπουργείο αυτή τη στιγμή να χρησιμοποιηθεί το στρατόπεδο της Θήβας για μετανάστες. Αυτή τη στιγμή δέχεται κόσμο, έχει 800 στρατιώτες ήδη μέσα σαν σειρά και ο επιχειρησιακός σχεδιασμός είναι συγκεκριμένος και ξεκάθαρος για το στρατόπεδο το δικό μας. Είναι εθιμοτυπική η επίσκεψη του Αρχηγού του ΓΕΣ, όπως με διαβεβαίωσε ο κ. Ταξίαρχος. Στα πλαίσια της λήξης της άσκησης “Παρμενίων” επισκέπτεται και κάποια στρατόπεδα στο εσωτερικό της χώρας, πέρα της νησιωτικής Ελλάδας, αν έχει χρόνο, θα έρθει και στης Θήβας, γιατί θα πάει πρώτα στη Λαμία. 

Θέλω να καθησυχάσω τους πολίτες στην παρούσα φάση ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα όσον αφορά τη φιλοξενία μεταναστών στο στρατόπεδο της Θήβας. 

Ωστόσο θέλω να τονίσω ότι σε έναν σχεδιασμό θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κάποια ζητήματα. Θα πρέπει να ληφθεί, λοιπόν, πολύ σοβαρά υπόψη, από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ότι η Θήβα έχει αναλάβει ένα μεγάλο μερίδιο συμμετοχής στη φιλοξενία των προσφύγων με την υφιστάμενη και λειτουργούσα δομή, όπου φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή γύρω στα 800 άτομα και υπάρχει μία σωστή λειτουργία. 

Δεν υπάρχει η δυνατότητα για τη Θήβα να φιλοξενήσει επιπλέον μετανάστες, σύμφωνα με την ισχύουσα κατάσταση που αντιμετωπίζει, με τον παράνομο καταυλισμό των ΡΟΜΑ και με τους μετανάστες που ζουν και εργάζονται στα χωράφια της περιοχής, που είναι αρκετές χιλιάδες και δεν είναι μόνο οι νόμιμοι και καταγεγραμμένοι αλλά και οι παράτυποι. Έχουμε να κάνουμε με μία περιοχή αρκετά επιβαρυμένη και θα πρέπει στα πλαίσια αυτά τουλάχιστον να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στο αν τελικά θα μπορέσει η Θήβα να φιλοξενήσει και άλλους ανθρώπους.

Πρέπει να ληφθούν υπόψη όλα αυτά τα ζητήματα που υπάρχουν και πως θα ληφθούν και κάποια άλλα, δηλαδή θέματα ασφάλειας, διαπαιδαγώγησης, το θέμα σίτισης όλων αυτών των ανθρώπων , τα προβλήματα που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν. Ήδη υπάρχουν προβλήματα με την ασφάλεια, γιατί η ασφάλεια τουλάχιστον του Θηβαίου πολίτη έχει τρωθεί όλα αυτά τα χρόνια, με τα ζητήματα που έχουν δημιουργηθεί  και υπάρχει μία διάχυτη υπόνοια ότι η Θήβα δεν θα πρέπει να γίνει ανεξέλεγκτος τόπος συγκέντρωσης ψυχών. Θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη όλα αυτά τα ζητήματα από το Υπουργείο πριν οποιαδήποτε απόφαση. Εμείς έχουμε δείξει ως Θήβα την ανθρωπιστική μας διάθεση και τον ανθρωπισμό μας γενικότερα και φιλοξενούμε ήδη 800 ανθρώπους και τα παιδιά τους πηγαίνουν ήδη στα σχολεία κανονικά, θεωρώ λοιπόν ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας καλύτερος σχεδιασμός ούτως ώστε αυτοί οι άνθρωποι που θα μεταφερθούν στο εσωτερικό της χώρας να φιλοξενηθούν σε τόπους όπου θα υπάρχει δυνατότητα. Η Θήβα νομίζω ότι πλέον δεν αντέχει άλλο”. 

Σχετικά