Ιδρύεται “Δίκτυο Θερμοπυλών” Συνιδρυτής ο Δήμος Αλιάρτου Θεσπιέων- Ποιος ο σκοπός του!

Οι Θερμοπύλες στο επίκεντρο! Πρωτοβουλία του δημάρχου Λαμιέων ιδρύεται “Δίκτυο Θερμοπυλών” 

Πρωτοβουλία για την ίδρυση δικτύου πολιτισμού με τίτλο «ΔΙΚΤΥΟ ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ» και  «ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΩΝ 2500 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ», αναλαμβάνει ο Δήμαρχος Λαμιέων, Θύμιος Καραΐσκος, με σχετική εισήγηση του για λήψη απόφασης στο Δημοτικό Συμβούλιο  της 30 ης Οκτωβρίου 2019. 

Με τη πρωτοβουλία αυτή ενώνονται Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, Δήμος Λαμιέων, Αλιάρτου – Θεσπιέων και Ιστιαίας – Αιδηψού και θα υλοποιήσουν μετά βέβαια από την έγκριση και των δημοτικών συμβουλίων τους, εορταστικές και επετειακές εκδηλώσεις καθώς και άλλες δράσεις συναφείς, για τον εορτασμό των 2.500 χρόνων από τη μάχη των Θερμοπυλών με επίκεντρο τον Δήμο Λαμιέων. 

Αποτέλεσμα εικόνας για καραισκος lamianow

Πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχει ο Δήμος Λαμιέων και στη σύσταση του δικτύου (έχει το μεγαλύτερο μερίδιο) και στις εκδηλώσεις. 

Σημειώνουμε ότι η πρωτοβουλία αυτή κινείται παράλληλα με τη πρωτοβουλία της κυβέρνησης που εκδηλώθηκε πριν από μερικές μέρες με επικεφαλής το ίδρυμα της Μαριάννας Βαρδινογιάννη. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του lamianow.gr ως έδρα του Δικτύου ορίζεται τα γραφεία του Δήμου Λαμιέων, στη Λαμία, η δραστηριότητα και το έργο του όμως εκτείνεται σε όλη την ελληνική επικράτεια και το εξωτερικό. Η διάρκεια του Δικτύου ορίζεται το χρονικό διάστημα των δέκα (10) ετών. Είναι όμως δυνατή η παράταση του χρόνου διαρκείας του Δικτύου, πληρουμένων των συναφών όρων του παρόντος καταστατικού, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης.


Ο σκοπός

Το “δίκτυο Θερμοπυλών” δεν έχει κερδοσκοπικό και εμπορικό σκοπό ενώ αντικείμενο του είναι είναι η πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη των Δήμων Λαμιέων, Αλιάρτου – Θεσπιέων και Ιστιαίας – Αιδηψού, η ανάπτυξη της συνεργασίας των τριών Δήμων στα θέματα αυτά, η συμμετοχή σε θεσμοθετημένα ή μη δίκτυα πόλεων, προγραμμάτων και πρωτοβουλιών σε Ευρωπαϊκό και Διεθνές επίπεδο με την πραγματοποίηση πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων καθώς και δράσεων τουριστικής ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα: 

  • -Η διοργάνωση ποιοτικών μουσικών και χορευτικών εκδηλώσεων, θεατρικών παραστάσεων, προβολής ταινιών, εικαστικών εκθέσεων και κάθε άλλης μορφής τέχνης. 
  • -Η παραγωγή και προαγωγή πολιτισμού μέσω των δράσεων που αφορούν τους χώρους πολιτισμού των Δήμων Λαμιέων, Αλιάρτου – Θεσπιέων και Ιστιαίας – Αιδηψού. 
  • -Η λειτουργία των Μουσείων και ανάλογων χώρων (εκθέσεων, συλλογών κλπ) των τριών Δήμων. 
  • – Η θεσμοθέτηση θεματικών κύκλων εκδηλώσεων. 
  • -Η αξιοποίηση και αποτελεσματικότερη διαχείριση των πολιτιστικών εγκαταστάσεων των Δήμων Λαμιέων, Αλιάρτου – Θεσπιέων και Ιστιαίας – Αιδηψού. 
  • -Η προώθηση μετακλήσεων Ευρωπαίων και Διεθνών καλλιτεχνών και δημιουργίας ίδιων παραγωγών. 
  • -Η διοργάνωση ομιλιών, ημερίδων, συνεδρίων, διαλέξεων με θέματα σχετικά με τις τέχνες και τον πολιτισμό. 
  • -Η βελτίωση της ποιότητας και η αύξηση της αναγνωρισιμότητας των θεματικών κύκλων εκδηλώσεων εντός και εκτός  συνόρων. Η αξιοποίηση των θεματικών κύκλων εκδηλώσεων ως πόλων έλξης τουριστικής ανάπτυξης, ιδίως στα πλαίσια του εναλλακτικού-πολιτιστικού Τουρισμού. 
  • -Η υποβολή προτάσεων και η υλοποίηση προγραμμάτων στον τομέα του πολιτισμού με χρηματοδότηση του Ελληνικού Κράτους ή από ευρωπαϊκούς πόρους ή από δωρεές και χορηγίες και η συμμετοχή της Εταιρείας ως εταίρου σε κοινοπρακτικό σχήμα για την επίτευξη του σκοπού αυτού. 
  • -Η συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά και παγκόσμια δίκτυα και σε Οργανισμούς ή φορείς που λειτουργούν στο εσωτερικό της χώρας ή στο εξωτερικό και που ο σκοπός τους έχει σχέση με ζητήματα τέχνης και πολιτισμού. 
  • -Η ανάληψη πρωτοβουλιών για τη σύναψη συνεργασιών με αξιόπιστους φορείς της κοινωνίας των πολιτών (όπως Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς – Μ.Κ.Ο.-, Πανεπιστημιακά και Ερευνητικά Ιδρύματα, φορείς της ιδιωτικής πρωτοβουλίας που δραστηριοποιούνται στους τομείς ενδιαφέροντος της Εταιρείας). 
  • -Η προώθηση του Εθελοντισμού και ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με τις δράσεις της Εταιρείας. 
  • -Η υλοποίηση μέρους ή και του συνόλου των προγραμμάτων τουριστικής ανάπτυξης των Δήμων Λαμιέων, Αλιάρτου – Θεσπιέων και Ιστιαίας – Αιδηψού. 
  • -Η εκπόνηση και υλοποίηση δράσεων και πρωτοβουλιών για την τουριστική προβολή της περιοχής. 
  • -Η υποστήριξη της «δημιουργικής βιομηχανίας». 

Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν;

Την ιδιότητα του Τακτικού Μέλους του Δικτύου μπορούν να αποκτήσουν οι Δήμοι, οι Περιφέρειες, οι Σύνδεσμοι Δήμων, οι Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και η Ένωση Περιφερειών, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, οι Επιχειρήσεις Δήμων ή Περιφερειών, οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης, τα Δημοτικά και Περιφερειακά Ιδρύματα, Κοινωφελή Ιδρύματα και Κληροδοτήματα και τα  Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στα οποία περιλαμβάνονται και τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Για τα Τακτικά Μέλη που εμπίπτουν στην κατηγορία του Δήμου, καθορίζεται ετήσια τακτική συνδρομή- εισφορά με βάση τον πληθυσμό του κάθε Δήμου, όπως έχει προκύψει από την τελευταία δημοσιοποιημένη απογραφή της ΕΣΥΕ, ως εξής: 

-Για Δήμους με πληθυσμό έως 10.000 κατοίκους το ποσόν των πέντε χιλιάδων (5.000,00) Ευρώ ετησίως.

-Για πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων το ανωτέρω ποσό προσαυξημένο κατά πεντακόσια (500,00) Ευρώ ετησίως για κάθε επιπλέον 1.000 κατοίκους. Υπόλοιπα μικρότερα των χιλίων κατοίκων λαμβάνονται ως χίλιοι κάτοικοι.

Για τα Τακτικά Μέλη που εμπίπτουν στις κατηγορίες, Περιφέρειες, Σύνδεσμοι Δήμων, Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και η Ένωση Περιφερειών, το πόσο της Ετήσιας Συνδρομής ορίζεται σε είκοσι χιλιάδες (20.000,00) Ευρώ ετησίως. 

Για τα Τακτικά Μέλη που εμπίπτουν στις κατηγορίες, Νομικά Πρόσωπα, Κοινωφελείς Επιχειρήσεις και Επιχειρήσεις των Δήμων, Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης, Δημοτικά και Περιφερειακά Ιδρύματα καθώς και Νομικά Πρόσωπα και Επιχειρήσεις των Περιφερειών, το ποσό της Ετήσιας Συνδρομής ορίζεται στις πέντε χιλιάδες (5.000,00) Ευρώ ετησίως. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη ενός από τους παραπάνω φορείς στο Δίκτυο είναι η συμμετοχή στο Δίκτυο του αντίστοιχου Δήμου ή Περιφέρειας ως Τακτικού Μέλους. 

Για τα Τακτικά Μέλη που εμπίπτουν στις κατηγορίες, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου, Κοινωφελή Ιδρύματα και Κληροδοτήματα, Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στα οποία περιλαμβάνονται και τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, το πόσο της Ετήσιας Συνδρομής ορίζεται στις δέκα χιλιάδες (10.000,00) Ευρώ ετησίως.

Το Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.) του Δικτύου είναι επταμελές (7 μελές) και αποτελείται από επτά (7) εκπροσώπους των Μελών, καθώς και από τρία (3) αναπληρωματικά μέλη. Εκλέγεται με απόλυτη πλειοψηφία των ψήφων των Μελών που εκπροσωπούνται στην σε απαρτία ευρισκόμενη Γενική Συνέλευση, η οποία περιλαμβάνει στα θέματα ημερήσιας Διάταξης αυτή την εκλογή. 

 lamianow.gr

Σχετικά