Tα μυστικά του φετινού επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης

Η δημοσίευση της απόφασης για το φετινό επίδομα πετρελαίου θέρμανσης στο ΦΕΚ θα λύσει και τις τελευταίες απορίες των καταναλωτών σχετικά με το πόσα χρήματα θα εισπράξουν.

Από τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών καθίσταται σαφές ότι τα χρήματα θα δοθούν νωρίτερα για το σύνολο των δικαιούχων –η καταβολή θα γίνει μέσα στις εορτές των Χριστουγέννων για όσους κάνουν αίτηση μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου- και με πολύ πιο «χαλαρές» προϋποθέσεις. Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια δεν αλλάζουν.

Αυτό όμως που τροποποιείται είναι η «αποσύνδεση» της καταβολής του επιδόματος από την υποχρέωση αγοράς μεγάλων ποσοτήτων πετρελαίου θέρμανσης. Ενώ λοιπόν ένα νοικοκυριό με δύο παιδιά που έμενε σε ένα διαμέρισμα στην Αττική έπρεπε να αγοράσει πέρυσι 600 λίτρα πετρέλαιο (αξίας άνω των 600 ευρώ) για να πάρει επίδομα 75 ευρώ, φέτος, αρκεί να πάρει μια μικρή ποσότητα των 211 ευρώ για να εισπράξει 106 ευρώ επίδομα. Για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά, το επίδομα θα είναι αυξημένο σε σχέση με πέρυσι.

Αναγνωρίζεται επιπλέον ποσό στις ορεινές περιοχές της α’ ζώνης κάτι που πέρυσι δεν υπήρχε. Επίσης και οι ορεινές κοινότητες θα λαμβάνουν επιπλέον ποσά. Αναγνωρίζεται προσαύξηση του επιδόματος κατά 10% για κάθε παιδί μέχρι και τα τέσσερα. Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, το επίδομα δεν θα εξαρτάται φέτος από την επιφάνεια της κύριας κατοικίας (όπως συνέβαινε πέρυσι). Αυτό θα οδηγήσει σε σημαντικές αυξήσεις του επιδόματος για όσους έχουν μικρές κατοικίες (έως και 50-60 τ.μ) αλλά και σε μειώσεις ειδικά για ζευγάρια με μεγαλύτερα διαμερίσματα των 100 τ.μ που δεν έχουν παιδιά. Χαρακτηριστικά είναι τα ακόλουθα παραδείγματα:

1. Για διαμέρισμα 100 τετραγωνικών στα Γρεβενά επιφάνειας 100 τ.μ, το επίδομα έφτανε πέρυσι στα 400 ευρώ ανεξαρτήτως οικογενειακής κατάστασης. Βέβαια, για να πάρει αυτό το ποσό, ο καταναλωτής έπρεπε να αγοράσει 2500 λίτρα πετρέλαιο. Φέτος, το επίδομα θα είναι 300 ευρώ για κάποιον που έχει δύο παιδιά ή 250 ευρώ για κάποιον που δεν έχει παιδιά. Βέβαια, για να καταβληθεί το επίδομα των 300 ευρώ θα χρειαστεί να αγοραστεί πετρέλαιο αξίας 600 ευρώ ενώ για τα 250 ευρώ δεν θα χρειάζονται πάνω από 500 ευρώ.

2. Για διαμέρισμα 50 τ.μ στη Θεσσαλονίκη ενός ζευγαριού, το επίδομα ήταν πέρυσι 120 ευρώ με προϋπόθεση όμως να αγοραστεί πετρέλαιο 750 ευρώ. Φέτος, το επίδομα για το ίδιο νοικοκυριό θα φτάσει στα 144 ευρώ αλλά θα χρειάζεται να αγοραστεί πετρέλαιο 288 ευρώ.

Ανάλογα με τη σύνθεση των νοικοκυριών, τα επιδόματα θα διαμορφώνεται ως εξής:

Νοικοκυριά χωρίς παιδιά θα εισπράττει 250 ευρώ στις ορεινές περιοχές της α’ ζώνης, και 200 ευρώ στις μη ορεινές. Θα εισπράττει 180 ευρώ στις ορεινές περιοχές της β’ ζώνης και 144 ευρώ στις μη ορεινές. Θα εισπράττει 110 ευρώ στις ορεινές περιοχές της γ’ ζώνης και 88 ευρώ στις μη ορεινές. Και τέλος θα παίρνει 80 ευρώ στις ορεινές περιοχές της Δ’ ζώνης και 64 ευρώ στις μη ορεινές.

Για κάθε παιδί, θα υπάρχει προσαύξηση 10% επί του αρχικού ποσού επιδόματος που αναφέρθηκε. Έτσι:

Στις ορεινές περιοχές της Α’ ζώνης θα δίδονται 275 ευρώ με ένα παιδί, 300 ευρώ με δύο παιδιά, 325 ευρώ με τρία παιδιά και 350 ευρώ με τέσσερα παιδιά και πάνω. Στις μη ορεινές περιοχές της Α’ ζώνης θα δίνονται 220 ευρώ με ένα παιδί, 240 ευρώ με δύο παιδιά, 260 ευρώ με τρία παιδιά και 280 ευρώ με τέσσερα παιδιά και πάνω
Στις ορεινές περιοχές της Β’ ζώνης, θα δίδονται 198 ευρώ με ένα παιδί, 216 ευρώ με δύο παιδιά, 234 ευρώ με τρία παιδιά και 252 ευρώ με τέσσερα παιδιά και πάνω. Στις μη ορεινές περιοχές της β’ ζώνης, θα δίδονται 158 ευρώ με ένα παιδί, 173 ευρώ με δύο παιδιά, 187 ευρώ με τρία παιδιά και 202 ευρώ με τέσσερα παιδιά και πάνω.

Στις ορεινές περιοχές της γ’ ζώνης θα δίδονται 121 ευρώ με ένα παιδί, 132 ευρώ με δύο παιδιά, 143 ευρώ με τρία παιδιά και 154 ευρώ με τέσσερα παιδιά και πάνω. Στις μη ορεινές περιοχές, το επίδομα θα ξεκινά από τα 97 ευρώ για όσους έχουν ένα παιδί και θα προστίθενται επιπλέον 9 ευρώ για κάθε επιπλέον παιδί μέχρι τα τέσσερα.

Στη Δ’ ζώνη, τέλος, το επίδομα στις ορεινές περιοχές θα ξεκινά από τα 88 ευρώ για όσους έχουν ένα παιδί, και θα προσαυξένεται με 8 ευρώ για κάθε παιδί επιπλέον. Για τις μη ορεινές περιοχές, η προσαύξηση θα είναι 6,4 ευρώ για κάθε παιδί κάτι που σημαίνει ότι με ένα παιδί θα δίδονται 70 ευρώ, με δύο παιδιά 77 ευρώ με τρία παιδιά 83 ευρώ και με τέσσερα παιδιά 90 ευρώ. 

Σχετικά