ΔΣ Λεβαδέων: Ομοφωνία υπέρ του “Εστία” – Όχι στη στέγαση προσφύγων στο Κυριάκι

Όλες οι παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου τάχθηκαν υπέρ της συνέχισης του πρόγραμματος φιλοξενίας “Εστία”. Σύσσωμες αντιρρήσεις κι επιφυλάξεις για την στέγαση προσφύγων στο Κυριάκι.

Εντελώς ευχάριστο γεγονός, ειδικά αν πραγματοποιήσουμε σύγκριση με γειτονικά δημοτικά συμβούλια και διοικήσεις έως πρότινος αλληλέγγυες, η κατ’αρχην ομοφωνία στη περαιτέρω φιλοξενία προσφύγων στον Δήμο Λεβαδέων. (Η σύγκριση πραγματοποιήθηκε κι από Δημοτικό Σύμβουλο της αντιπολίτευσης)

Διότι από όλες τις πτέρυγες του ΔΣ Λεβαδέων στις πιθανές κι αναγνωρισμένες από όλους δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσει η διαδικασία στέγασης προσφύγων σε ένα ορεινό χωριό τέθηκε ως αντιπρόταση η φιλοξενία προσφύγων δια μέσω του επιτυχημένου προγράμματος “Εστία”.

Παράλληλα, κατακρίθηκε συσσωμα η τακτική της κυβέρνησης να παρακάμπτει την αυτοδιοίκηση και να ομιλεί κατευθείαν με ιδιώτες ξενοδόχους.

Ο Δήμαρχος Λεβαδέων, Γιάννης Ταγκαλεγκας, κατά την συζήτηση δήλωσε ότι στην νέα συνάντηση που θα έχει με τον Υπουργό Εσωτερικών την Τετάρτη, θα μεταφέρει το κλίμα και τις αποφάσεις της σημερινής συνεδρίασης, καθως και την απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Κυριακίου.

Δήλωσε κι αυτός κατ’αρχην θετικός στη περαιτέρω φιλοξενία προσφύγων, αρκεί να τηρούνται αυστηροί όροι κατά την διαδικασία φιλοξενίας κι ένταξης, δηλώνοντας την πρόθεση του να βρεθούν εναλλακτικές, ώστε να ακυρωθεί ο πρόχειρος αρχικός σχεδιασμός του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Εντός των εναλλακτικών τέθηκε ενδεχόμενα κι η ικανοποίηση όρων που έθεσε η Τοπική Κοινότητα Κυριακιου σχετικά με τις δομές (ιατρείο, αστυνομία, σχολείο κτλ), σε περίπτωση που η στέγαση Προσφύγων στο Κυριάκι δοθεί ως τελεσίγραφο.

Απούσα ήταν η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Πούλου λόγω υποχρεώσεων στη Βουλή και γι’ αυτό τον λόγο έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο του ΔΣ σχετικά με την θέση της στο ζήτημα. Θέση που στέκονταν στη προχειρότητα από πλευράς κυβέρνησης στη λύση ενός σοβαρού ζητήματος. Ο Θανάσης Φορτωσης, ως αναπληρωτής επικεφαλής προαμυνθηκε της απόφασης του Τ.Σ Κυριακίου και δήλωσε γλαφυρά ότι τον χειμώνα δυσκολεύονται ακόμα κι οι ίδιοι να ζήσουν στο Κυριακι.

Ο Νώντας Κοτσικωνας, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, αν και τάχθηκε για μια ακόμη φορά υπέρ της φιλοξενίας προσφυγων στον Δήμο Λεβαδέων, τόνισε ότι η φιλοξενία τους στο Κυριακι θα δημιουργήσει γκέτο.

Τέλος, ο Δημήτρης Καραμανης, επικεφαλής του συνδυασμού “Αλλάζουμε Σελίδα”, ταχθηκε αναφανδόν κατά της στέγασης των προσφύγων στο Κυριάκι, κρίνοντας ως υποκρισία την κυβερνητική πρόθεση κάλυψης αναγκών στο Κυριάκι κατά την προσπάθεια προετοιμασίας των συνθηκών φιλοξενίας, όταν δε καλύπτονται αντίστοιχες ανάγκες σε όλη την υπόλοιπη ελληνική επικράτεια.

raptomihani.gr

Σχετικά