Επαναστατική Αυτοάμυνα: Ετοιμάζονταν για αστυνομικό στόχο – Το χρονικό της εξάρθρωσης

Το οπλοστάσιο της οργάνωσης, το προφίλ των συλληφθέντων και ο ρόλος του 46χρονου που αναζητείται από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία

Ενώπιον του Εισαγγελέα βρέθηκαν το βράδυ του Σαββάτου τα δύο φερόμενα ως μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης «Επαναστατικής Αυτοάμυνας» που συνελήφθησαν το μεσημέρι κατά τη διάρκεια συντονισμένης επιχείρησης της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας. Τα φερόμενα ως μέλη της οργάνωσης ζήτησαν και πήραν προθεσμία για να προετοιμάσουν τις απολογίες τους. 

Κατά την άφιξή τους στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, οι δύο συλληφθέντες φορούσαν αλεξίσφαιρα γιλέκα και συνοδεύονταν από πάνοπλους άντρες της Αντιτρομοκρατικής. Μάλιστα επιτέθηκαν λεκτικά κατά των δημοσιογράφων που βρίσκονταν εκεί. Ακόμη στα δικαστήρια βρίσκονταν αρκετά άτομα τα οποία επίσης φώναζαν συνθήματα κατά των δημοσιογράφων.

Δίωξη για τρία κακουργήματα και πέντε πλημμελήματα

Σε βάρος των δύο συλληφθέντων ασκήθηκαν από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών της Αθήνας, διώξεις για οκτώ πράξεις, εκ των οποίων οι τρεις κακουργηματικού χαρακτήρα. Συγκεκριμένα σε βάρος των 2 συλληφθέντων ασκήθηκε δίωξη για τρομοκρατικές πράξεις από κοινού και κατ´εξακολούθηση, για το αδικήματα της τρομοκρατικής οργάνωσης με την επιβαρυντική περίσταση της κατοχής εκρηκτικών υλών, της διακεκριμένης περίπτωσης όπλων, της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών υλών, της παράνομης οπλοφορίας, της παράνομης οπλοχρησίας, της παράνομης οπλοκατοχής και της προμήθειας και κατοχής ναρκωτικών. Την ίδια στιγμή εκτελέστηκε και το ένταλμα σύλληψης σε βάρος των δύο συλληφθέντων που είχε εκδοθεί σε βάρος τους για τη ληστεία σε ΟΠΑΠ Play στο Χολαργό στις 21 Οκτωβρίου 2019.

Στο μεταξύ η επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής χαρακτηρίστηκε ως «γιγαντιαία» και ξεκίνησε την Παρασκευή. Οι δύο συλληφθέντες συμμετείχαν ενεργά στην τρομοκρατική οργάνωση. Οι έφοδοι σημειώθηκαν ταυτόχρονα σε σπίτια στην Αττική. Συγκεκριμένα σημειώθηκαν δώδεκα έφοδοι στα Εξάρχεια και άλλη μία στον Χολαργό. Στον Χολαργό οι αρχές βρέθηκαν αντιμέτωπες με ένα ολόκληρο οπλοστάσιο, ενώ υπήρξαν και τρεις συλλήψεις. Οι δύο άνδρες κατηγορούνται για ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση.

Το οπλοστάσιο 

Μέσα στη γιάφκα του Χολαργού εντοπίστηκε βαρύτατος οπλισμός. Συγκεκριμένα εντοπίστηκαν πέντε καλάσνικοφ, ένα υποπολυβόλο, δύο πιστόλια, δύο τεμάχια ζελατοδυναμίτιδας, δακρυγόνα, δεκαεπτά πυροκροτητές, και πυροδοτικοί μηχανισμοί χειροβομβίδας. Ο 40χρονος που συνελήφθη είναι γνωστός στις αρχές καθώς είχε συλληφθεί το 2010 και είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή στον «Επαναστατικό Αγώνα». Τον Φεβρουάριο του 2018 αποφυλακίστηκε και πριν από λίγες εβδομάδες πραγματοποίησε ένοπλη ληστεία με ένα από τα καλάσνικοφ που εντοπίστηκε στη γιάφκα.

Ο δεύτερος άνδρας 45 ετών φαίνεται πως είναι ο ιδιοκτήτης του σπιτιού όπου βρέθηκε ο οπλισμός, ενώ η 39χρονη συνελήφθη για το νόμο περί όπλων. Το νήμα για την ταυτότητα της οργάνωσης άρχισε να ξετυλίσσεται μετά τη ληστεία της 21ης Οκτωβρίου. Εκεί εισέβαλαν δύο άτομα, ανάμεσά τους και ο 40χρονος, έκαναν τη ληστεία και εκπυρσοκρότησε ένα καλάσνικοφ. Ο τραυματισμένος άνδρας παρά το γεγονός ότι έσπευσε να εξαφανιστεί άφησε πίσω του πλούσιο γενετικό υλικό.

Πού χρησιμοποιήθηκε το καλάσνικοφ

Από τον βαλλιστικό έλεγχο προέκυψε ότι το ένα από τα καλάσνικοφ που βρέθηκε στη γιάφκα χρησιμοποιήθηκε εναντίον των επιθέσεων των γραφείων του ΠΑΣΟΚ, της πρεσβείας του Μεξικού, ενώ δύο φορές πυροβόλησαν κατά αστυνομικών των ΜΑΤ στη Χαριλάου Τρικούπη. 

Πάντως η Αντιτρομοκρατική έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό ενός 46χρονου σε βάρος του οποίου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για γνωστό αντιεξουσιαστή που έχει ενεργό ρόλο σε καταλήψεις κτιρίων στην περιοχή των Εξαρχείων.

Θα χτυπούσαν αστυνομικό στόχο

Σύμφωνα με την αστυνομική συντάκτρια του Open TV Μίνα Καραμήτρου η εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης ήρθε την ώρα όπου τα μέλη της προετοιμάζονταν για την πραγματοποίηση ενός νέου ισχυρού χτυπήματος. Η συγκεκριμένη οργάνωση έχει πραγματοποιήσει χτυπήματα μόνο με καλάσνικοφ και με χειροβομβίδα.

Το γεγονός ότι εντοπίστηκαν και αντικείμενα όπως πυροκροτητές και ζελατοδυναμίτιδα δείχνει ότι ήθελαν να αναβαθμίσουν τη δράση τους. Οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ, μάλιστα, λένε ότι ο στόχος θα ήταν σίγουρα κάποιος αστυνομικός. Εκτός των άλλων εντοπίστηκε φάρος περιπολικού, πλαστές πινακίδες, αλεξίσφαιρο γιλέκο και μία τσάντα με εκρηκτική ύλη ανφο. Μάλιστα οι αστυνομικοί επιτελείς κάνουν σκέψεις για το εάν βρέθηκε αντιμέτωπη με μία τρομοκρατική οργάνωση ή με συγκοινωνούντα δοχεία δεύτερης οργάνωσης που βάζει βόμβες

Ο ρόλος του 46χρονου που αναζητείται

Στο σπίτι του 46χρονου που αναζητείται έχουν εντοπιστεί στικάκια, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα. Η σημασία της έρευνας είναι μεγάλη καθώς οι αστυνομικοί αναζητούν τις προκηρύξεις της οργάνωσης. Όπως ανέφερε η Μίνα Καραμήτρου το μέλος του Επαναστατικού Αγώνα που συνελήφθη ήταν ενεργό μέλος της οργάνωσης.

Όσον αφορά τον 46χρονο είναι σοβαρά τραυματισμένος και είναι πολύ πιθανόν να κινδυνεύσει η υγεία του. Ο ίδιος άνδρας είναι ο διαχειριστής της κατάληψης «Gar». Αυτή η κατάληψη προκάλεσε αντιπαραθέσεις στα Εξάρχεια, καθώς σε πρόσφατη επιχείρηση του Λιμενικού στα Εξάρχεια, βγήκαν από τη συγκεκριμένη κατάληψη διάφορα άτομα και απείλησαν τους λιμενικούς. Σε κάθε περίπτωση είναι ένα πρόσωπο που έχει παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στα Εξάρχεια.

Ημερομηνία «κλειδί» η 21η Οκτωβρίου

Σύμφωνα με την αστυνομική συντάκτρια του Open TV Ευλαμπία Ρέβη η ημερομηνία «κλειδί» για την πορεία της «Επαναστατικής Αυτοάμυνας» ήταν η 21η Οκτωβρίου όταν και πραγματοποιήθηκε η ληστεία στο κατάστημα τυχερών παιγνίων. Μάλιστα το συγκεκριμένο κατάστημα βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά από τη γιάφκα της οργάνωσης.

Ο τραυματισμός του 46χρονου που αναζητείται σημειώθηκε κατά τη διαφυγή του από το σημείο. Για άγνωστους λόγους όταν πήγε να πάρει το καλάσνικοφ από τον συνεργό του, εκείνο εκπυρσοκρότησε με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά. Ακόμη η υπάλληλος του καταστήματος τους είδε όταν έμπαιναν στο κατάστημα και ειδοποίησε την αστυνομία. Παρά το γεγονός ότι οι αστυνομικοί έφτασαν μετά από λίγα λεπτά οι δράστες είχαν εξαφανιστεί και από καθαρή τύχη δεν σημειώθηκε συμπλοκή.

Η γιάφκα στην Κυψέλη

Η αρχική γιάφκα της «Επαναστατικής Αυτοάμυνας» ήταν στην Κυψέλη. Από εκεί μετέφεραν τον βαρύτατο οπλισμό στον Χολαργό. Σύμφωνα με πληροφορίες, που μετέδωσε ο αστυνομικός συντάκτης του Open TV Μαρίνος Αλειφέρης, το διαμέρισμα είχε νοικιάσει ο 40χρονος μαζί με τον 46χρονο που καταζητείται. Οι πληροφορίες που έχουν οι επιτελείς της Κατεχάκη ήταν ότι από το συγκεκριμένο διαμέρισμα έφευγαν τα καλάσνικοφ και οι χειροβομβίδες που χρησιμοποιούσαν για τα χτυπήματά τους.

Ο λόγος που μεταφέρθηκε ο οπλισμός ήταν το φιάσκο με τη ληστεία στο κατάστημα τυχερών παιγνίων. Ένα 48ωρο μετά την ένοπλη ληστεία πήραν τα όπλα και τα μετέφεραν στο Χολαργό. Μάλιστα πριν φύγουν από εκεί καθάρισαν όλους τους χώρους του διαμερίσματος με χλωρίνη για να μην αφήσουν πίσω τους γενετικό υλικό. Κατά την αποχώρησή τους οι αστυνομικοί πήραν τρεις κούτες με υλικό το οποίο και θα εξεταστεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια. 

Αστυνομικοί στο στόχαστρο των καλάσνικοφ

H «Επαναστατική Αυτοάμυνα» – οι γιάφκες της οποίας αποκαλύφθηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου- , ξεκίνησε τη δράση της το 2014. Η πρώτη επίθεση έγινε στις 25 Μαϊου του 2014, ημέρα διεξαγωγής των Ευρωεκλογών, με πυροβολισμούς κατά των γραφείων του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη. Δύο μήνες μετά με προκήρυξή τους αναλαμβάνουν την επίθεση. Τον Αύγουστο του 2016 μέλη της ομάδας επιτέθηκαν στην πρεσβεία του Μεξικού, ενώ τον Νοέμβριο του ίδιου έτους εξαπολύουν επίθεση με χειροβομβίδα στην Γαλλική πρεσβεία. 

Το 2017 οι επιθέσεις κλιμακώνονται. Στις 10 Ιανουαρίου τα μέλη της «Επαναστατικής Αυτοάμυνας» πραγματοποιούν δολοφονική επίθεση με καλάσνικοφ κατά της διμοιρίας των ΜΑΤ στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Εκεί τραυματίστηκε ένας αστυνομικός. Τον Νοέμβριο πραγματοποιούν ξανά επίθεση κατά των αστυνομικών στο ίδιο σημείο. Λίγες μέρες αργότερα με ένα κείμενο που μοιάζει με ιδεολογικό μανιφέστο η «Επαναστατική Αυτοάμυνα» αναλαμβάνει ξανά την ευθύνη των επιθέσεων. Στην προκήρυξή τους εξέφραζαν την αλληλεγγύη τους στα μέλη του Επαναστατικού Αγώνα Νίκο Μαζιώτη και Πόλα Ρούπα.

Τρία χρόνια αργότερα οι επιθέσεις της τρομοκρατικής οργάνωσης κλιμακώνονται και μέσα στο 2017 καθώς τα μέλη της εξαπέλυσαν δύο επιθέσεις κατά αστυνομικών των ΜΑΤ όπου από θαύμα δεν υπήρξε νεκρός αστυνομικός.  Η ληστεία που σημειώθηκε στις 21 Οκτωβρίου σε κατάστημα τυχερών παιχνιδιών στο Χολαργό ήταν η αρχή του τέλους για την τρομοκρατική οργάνωση. Από εκείνη τη στιγμή η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία βρίσκεται στα ίχνη της. 

Σχετικά