Αυστηρός ο Μητσοτάκης προς τους Περιφερειάρχες: «Δείξτε αλληλεγγύη στο Προσφυγικό»

Ο πρωθυπουργός επεξεργάζεται εισήγηση για κλειστές δομές προσφύγων σε αραιοκατοικημένα νησιά

Στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους περιφερειάρχες, κατά την οποία το Προσφυγικό/ Μεταναστευτικό ήταν στο επίκεντρο, ο πρωθυπουργός ζήτησε αλληλεγγύη από τους τοπικούς άρχοντες.

Όπως έχουμε δει, σε ορισμένες τοπικές κοινωνίες υπάρχουν πολύ σοβαρές αντιδράσεις και οι περιφερειάρχες δεν δείχνουν, μέχρι σήμερα, την υποστήριξη που θα έπρεπε στο πρόγραμμα αποσυμφόρησης των νησιών, με τη μεταφορά προσφύγων στην ενδοχώρα.

Οι περιφερειάρχες είχαν συναντηθεί πρόσφατα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αλλά φαίνεται ότι χρειάστηκε και νέα συνάντηση με τον πρωθυπουργό, προκειμένου να πειστούν να δείξουν την αλληλεγγύη τους προς το πρόγραμμα αποσυμφόρησης των νησιών και μετεγκατάστασης των προσφύγων στην ενδοχώρα.

«Η σημερινή κυβέρνηση ακολουθεί άλλη πολιτική. Αλλάξαμε τον νόμο για το άσυλο, τον κάναμε πιο αυστηρό. Ακολουθούμε διαφορετική πολιτική στο ζήτημα της φύλαξης των συνόρων. Προχωράμε στη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων ώστε να ελέγχουμε ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει», είπε ο κ. Μητσοτάκης στους περιφερειάρχες, αναφερόμενος στο Προσφυγικό, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open Tv. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν μεγεθύνει, αλλά ούτε υποτιμά το συγκεκριμένο πρόβλημα, ενώ ζήτησε από τους περιφερειάρχες να δείξουν αλληλεγγύη προς τα νησιά. «Δεν γίνεται να δίνω μάχη και να ζητάω αλληλεγγύη από την Ευρώπη όταν δεν υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open, την Τετάρτη θα πρέπει να περιμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις επί του θέματος, το οποίο θα εξελιχθεί σε δύο φάσεις:

κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα – δομές σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Κω και Λέρο – με χωρητικότητα 10.000 ατόμων
εισηγήσεις για δημιουργία δομών σε αραιοκατοικημένα νησιά.

Σε δεύτερη φάση θα έχουμε προαναχωρησιακά κέντρα στην ενδοχώρα και σε βιομηχανικές περιοχές, ενώ η Υπηρεσία Ασύλου θα γίνει στο παλιό κτίριο του «Κεράνη».

Στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό έλαβαν μέρος: ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης αρμόδιος για δημόσιες επενδύσεις και το ΕΣΠΑ Γιάννης Τσακίρης, ο υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα αυτοδιοίκησης Θεόδωρος Λιβάνιος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου Άκης Σκέρτσος, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος, ο Γενικός Γραμματέας της Προεδρίας της Κυβέρνησης για Συντονισμό Εσωτερικών Πολιτικών Αθανάσιος Κοντογεώργης, η Γενική Γραμματέας της Προεδρίας της Κυβέρνησης για Συντονισμό Οικονομικών και Αναπτυξιακών Πολιτικών Βασιλική Λοΐζου και η Ειδική Γραμματέας Διαρθρωτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Ανάπτυξης Νίκη Δανδόλου.

Σχετικά