Πρώτη συνάντηση δραστηριοτήτων Μάθησης, Διδασκαλίας, Επιμόρφωσης στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ στο Γυμνάσιο με Λ.Τ. Ασωπίας

«Η παλέτα των πολιτισμών μας». Αυτός είναι ο τίτλος του νέου προγράμματος Erasmus+ στο οποίο συμμετέχει το σχολείο μας, Γυμνάσιο με Λυκειακές τάξεις Ασωπίας. Η πρώτη συνάντηση δραστηριοτήτων Μάθησης, Διδασκαλίας, Επιμόρφωσης πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας από τις 11 έως και τις 15 Νοεμβρίου. Με χαρά δεχτήκαμε τους εταίρους μας, μαθητές και εκπαιδευτικούς από Γαλλία, Εσθονία, Ισπανία και Τουρκία οι οποίοι φιλοξενήθηκαν σε σπίτια μαθητών μας.  

Το πρόγραμμα περιελάμβανε παρουσιάσεις για τη Φυσική Κληρονομιά των συμμετεχόντων χωρών, σεμινάριο για τα Θαύματα της Φύσης από τη γεωλόγο με ειδίκευση στην Κληρονομιά του φυσικού περιβάλλοντος και στα Γεωπάρκα κυρία Ειρήνη Θεοδοσίου καθώς επίσης και εργαστήρια για τη δημιουργία των τελικών προϊόντων του προγράμματος. 

Τα προϊόντα αυτά που αφορούν σε όλες τις πλευρές της πολιτιστικής κληρονομιάς των πέντε συμμετεχόντων χωρών είναι: online παιχνίδι, online χάρτης, μηναίο πολιτιστικό ημερολόγιο της Ελλάδας με τις παραδόσεις, τις γιορτές και τα έθιμα της  χώρας μας, αφίσα για τη διατήρηση της Φυσικής κληρονομιάς της κάθε χώρας, Μανιφέστο για την Πολιτισμική Διαφορετικότητα και Πολυφωνία καθώς και online περιοδικό με τις δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια της συνάντησης. 

 Δεν θα μπορούσαμε βέβαια να μην δείξουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά αλλά και τις ομορφιές της ελληνικής φύσης στους επισκέπτες μας. Έτσι επισκεφθήκαμε την μονή του Οσίου Λουκά στο Στείρι Βοιωτίας, τον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο των Δελφών, τις πηγές της Κρύας στη Λιβαδειά, το Αρχαιολογικό μουσείο της Θήβας και το Λαογραφικό μουσείο της Ασωπίας. Οι φιλοξενούμενοι συμμετείχαν επίσης στο Παραδοσιακό Φεστιβάλ που οργανώσαμε στην Ασωπία με χορούς, παρουσίαση παραδοσιακών στολών καθώς επίσης και τοπικά εδέσματα.

 Ήταν μια καταπληκτική εμπειρία για γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς που συνέβαλλε στην προαγωγή του ελληνικού πολιτισμού, στο σεβασμό της διαφορετικότητας και στη συνειδητοποίηση της σημαντικότητας ύπαρξης της διαφορετικότητας και της πολυφωνίας. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το Σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του σχολείου, το χορευτικό σύλλογο «Ειλέσιον» της Ασωπίας, τους γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς που με την αρωγή τους συνέβαλλαν στην επιτυχή πραγματοποίηση της συνάντησης αυτής.

 Για τα προϊόντα του προγράμματος και τα online παιχνίδια που προάγουν τον πολιτισμό μας, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα https://coperasmus1921.wixsite.com/website .

Η υπεύθυνη ευρωπαϊκών προγραμμάτων

 του γυμνασίου με Λ.Τ. Ασωπίας

Κώνστα Ευαγγελία

Σχετικά