Μάχη των Θερμοπυλών: Σπάρτη-Θεσπιές-Θήβα- Άρθρο του Γιώργου Κατσέλη

Μάχη των Θερμοπυλών ( 20-8-480π.Χ.)

Σπάρτη-Θεσπιές-Θήβα και άλλες συμμετέχουσες πόλεις – κράτη της Ελλάδας

Κατσέλης Γεώργιος – Μαθηματικός, π. προϊστάμενος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας 

Στην αρχαιότητα , στο μεταίχμιο της Αρχαϊκής και Κλασσικής περιόδου διεξήχθησαν οι μεγαλειώδεις μάχες των Ελλήνων , των Ελληνικών πόλεων-κρατών , κατά της Περσικής βάρβαρης κατακτητικής επιθετικότητας .  Οι μάχες και οι ναυμαχίες ήταν πολλές . Οι σημαντικότερες που καταγράφηκαν κυρίως από τον << πατέρα της Ιστορίας >> – κατά τον Κικέρωνα –  Ηρόδοτο τον Αλικαρνασσέα και άλλους μεταγενέστερους ιστορικούς είναι οι εξής :

1.    Μάχη του Μαραθώνα ( 13-8-490 π.Χ.)

Η νίκη αυτή των Ελλήνων με αρχηγό το στρατηγό Μιλτιάδη , αποτελεί από τότε για όλη την ανθρωπότητα σύμβολο ελευθερίας , ανδρείας , πατριωτισμού και νίκη του φωτός κατά του σκότους.

2.    Μάχη των Θερμοπυλών ( 20-8-480 π.Χ.)

Νίκη των ολίγων γενναιοφρόνων υπερασπιστών των ιδεωδών και των ιδανικών κατά των πολλών , μετά από κοινή απόφαση Σπαρτιατών και Αθηναίων στον Ισθμό για άμυνα υπέρ πατρίδος από ξηρά και θάλασσα .

3.    Ναυμαχία του Αρτεμισίου (23-8-480π.Χ.)

4.    Ναυμαχία της Σαλαμίνας (29-9-480π.Χ.)

Ο Θεμιστοκλής ως αρχηγός του Ελληνικού Στόλου καταναυμαχεί τον Περσικό στόλο στο στενό της Σαλαμίνας . Η νίκη  αυτή θεωρείται από τους ιστορικούς και άλλους μια από της μεγαλύτερες παγκοσμίως που σώζει τον παγκόσμιο πολιτισμό από την θανάσιμη απειλή των << βαρβάρων >> .

5.    Μάχη των Πλαταιών ( 27-8-479 π.Χ.)

Ο Παυσανίας ως επικεφαλής Σπαρτιατών , Αθηναίων και άλλων δυνάμεων, συντρίβει στις Πλαταιές τους Πέρσες . Ο Μαρδόνιος αρχηγός των Περσών σκοτώθηκε και οι Πέρσες ηττήθηκαν δια παντός .

6.    Ναυμαχία της Μυκάλης (27-8-479 π.Χ.)

Έτσι , ο Μέγας Δάσκαλος της ανθρωπότητας Πλάτων μεταγενεστέρως διαλαλεί και καταγράφει : <<Μητρός τε καὶ πατρὸς καὶ τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερον ἐστιν ἡ πατρὶς … >>

Η αρχαία Θήβα ήταν από τις ισχυρότερες πόλεις – κράτη της Μυκηναϊκής , Γεωμετρικής , Αρχαϊκής και Κλασσικής Ελλάδας.

Κακοποιήθηκε όμως ιστορικά από τον Ηρόδοτο όσον αφορά τη μάχη των Θερμοπυλών. Ο φιλόσοφος και παιδαγωγός Πλούταρχος από τη Χαιρώνεια της Βοιωτίας στο έργο του << περί της Ηροδότου κακοηθείας >> ( 31 864D-F) αναφέρεται στους λόγους της κακοποιήσεως της Θήβας από τον Ηρόδοτο . Αλλά και ο Διόδωρος ο Σικελιώτης ( ΙΑ 47)  , 150 περίπου χρόνια προγενέστερα είχε αναφέρει πως οι Θηβαίοι <<είχαν διχαστεί ως προς τη συμμαχία με τους Πέρσες>> .

Στην περίπτωση της μάχης των Πλαταιών που πραγματοποιήθηκε περίπου ένα χρόνο μετά την μάχη των Θερμοπυλών ο Ηρόδοτος ίσως είχε δίκιο , καθόσον η ολιγαρχική Θήβα εμήδισε και συστρατεύτηκε με τους Πέρσες και η Θήβα ολόκληρη πλήρωσε πολύ ακριβά αυτή την πολιτική και στρατιωτική συμπεριφορά , με τιμωρίες , εκτελέσεις , δολοφονίες , καταστροφές και άλλες κακουχίες που επεβλήθησαν από τις σύμμαχες πόλεις και ιδιαίτερα την Αθήνα .

Όμως το 480π.Χ. στη μάχη των Θερμοπυλών εκτός των 300 Σπαρτιατών υπό το Λεωνίδα και των 700 Θεσπιέων με αρχηγό τον Δημόφιλο , συμμετείχαν και 400 Θηβαίοι με αρχηγό το στρατηγό Λεωντιάδη και πολλοί άλλοι συνολικά 7000 έως 7200 άντρες .

Οι Θηβαίοι ολιγαρχικοί που  διοικούσαν τότε την πόλη διέθεσαν για τη μάχη των Θερμοπυλών, όχι με τη θέληση τους, αλλά αναγκαστικά 400 <<αλλοφρονέοντες και ταραχοποιούς>> κατά τον Green , που είχαν αντιπερσικά φρονήματα και ήθελαν να τους ξεφορτωθούν. Πάντως η Θήβα συμμετείχε σε αυτή την ηρωική άμυνα για τον επιπρόσθετο λόγο κατά τον Πλούταρχο, γιατί απείχαν μόλις << μιάμιση μέρα δρόμο από τους βαρβάρους >> .

Οι Σπαρτιάτες έμειναν αθάνατοι για 2500 χρόνια . Οι Θεσπιείς με αποφάσεις του τότε δημοτικού συμβουλίου του ιστορικού Δήμου Θεσπιέων (1995) και με τον αείμνηστο Δήμαρχο και αγαπητό φίλο μου Χαράλαμπο Μελισσάρη – τότε ως προϊστάμενος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είχα συζητήσει μαζί του το θέμα αυτό – , αλλά και άλλοι επώνυμοι Θεσπιείς των Αθηνών πρωτοστάτησαν και αναγνώρισαν δημοσίως ιστορικά και πολιτειακά τη συμμετοχή των 700 Θεσπιέων στη μάχη των Θερμοπυλών . Τίμησαν δε την αυταπάρνηση , τον ηρωισμό και τη θυσία  των συμπατριωτών τους μαχητών .

Σήμερα ως Δήμος Θηβαίων – παρά την επί μακρόν ανιστόρητη ολιγωρία μας  – δεν πρέπει να πράξουμε το ίδιο για την θυσία των 400 Θηβαίων μαχητών στην παγκοσμίως ιστορική μάχη των Θερμοπυλών ;

Είμαι σίγουρος ότι ο Δήμος Θηβαίων , το δημοτικό συμβούλιο και ο νέος Δήμαρχος κύριος Γεώργιος Αναστασίου , θα επιληφθούν του θέματος και θα πράξουν όπως και οι Θεσπιείς . Επιπρόσθετα δε να εντάξουν το Δήμο Θηβαίων και τη Θήβα σε όλα τα σχετικά δίκτυα και τις ανάλογες αδελφοποιήσεις .

Ο Δήμος Λαμιέων , το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Λαμιέων και ο νέος Δήμαρχος κύριος Ευθύμιος Καραίσκος , προς τιμή των , πήραν την πρωτοβουλία και ίδρυσαν το << Δίκτυο πόλεων που συμμετείχαν στη μάχη των Θερμοπυλών >>. Στο δίκτυο αυτό, στην επιτροπή οργάνωσης των επετειακών εκδηλώσεων για τα 2.500 χρόνια από τη μάχη των Θερμοπυλών και στη Διεθνή επιτροπή πρέπει να συμμετάσχουν ο Δήμος Λαμιέων , ο Δήμος Αλιάρτου – Θεσπιέων , ο Δήμος Θηβαίων και άλλοι Δήμοι , που τότε ως πόλεις – κράτη συμμετείχαν στη μεγαλειώδη και διεθνών διαστάσεων μάχη των Θερμοπυλών .

Οι συμμετέχοντες ήταν :

Σπαρτιάτες(300)

Θεσπιείς (700)

Θηβαίοι ( 400 )

Φωκείς(1000)

Λοκροί ( άγνωστος αριθμός )

Τεγεάτες (500)

Μαντινείς (500)

Αρκάδες  Ορχομένιοι (120)

Αρκαδείς (1000)

Κορίνθιοι (400)

Φλειάσιοι (200)

Μυκηναίοι (80)

και πολλοί δούλοι που δεν πολεμούσαν , αλλά παρείχαν υποστηρικτικές υπηρεσίες στο στράτευμα .

Επειδή κατά τον Εφέσιο φιλόσοφο Ηράκλειτο << τα πάντα ρει >>, κλείνοντας θέλω να τονίσω ότι η πατρίδα μας έχει μια ιδιάζουσα θεσιακή , γεωμορφολογική , κλιματική και εσχάτως ενεργειακή ιδιαιτερότητα . Και γι’ αυτό η ιστορική και πολιτισμική της μεταβλητότητα είναι διαχρονικά συνεχής . Ιστορικά ήταν ‘’ σημείο ‘’ αρπακτικής επιβουλής από πολλούς κατακτητές , από βορρά , δύση και ιδίως εξ ανατολών . Γι’ αυτό και σήμερα Πολιτεία , Λαός και Έθνος πρέπει άμεσα να οργανώσουν και να   υλοποιήσουν :

1.    Συμπαγή  ενότητα μέσα από μια δημοκρατική και διαλεκτική πορεία .

2.    Αμυντική θωράκιση πολλών διαστάσεων.

3.    Επιστροφή στην πατρίδα αρκετών επιστημόνων και ερευνητών διεθνούς κύρους για ισχυροποίηση των στρατηγικών δεδομένων μας.

4.    Επιστημονική , τεχνολογική , ερευνητική , εκπαιδευτική , στρατιωτική , βιομηχανική και οικονομική αναδιοργάνωση υψηλού επιπέδου με ευρωπαϊκές και διεθνείς προδιαγραφές .

Σχετικά