Καλλιάνος: Ερχεται χειμώνας για 30 ώρες -Τσουχτερό κρύο σε όλη τη χώρα, πού θα χιονίσει

Αισθητή έχει γίνει η πτώση της θερμοκρασίας τις τελευταίες ώρες, με το σκηνικό του καιρού να είναι άκρως χειμωνιάτικο.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο, η θερμοκρασία αναμένεται να πέσει και άλλο, ενώ θα σημειωθούν χιονοπτώσεις σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Ο μετεωρολόγος, σε ανάρτησή του στο Facebook, υποστηρίζει πως έρχεται χειμώνας για 30 ώρες.
Η ανάρτηση του Γιάννη Καλλιάνου για τον καιρό

«Να προετοιμάζεται η Βόρεια Ελλάδα για την πρώτη χιονόπτωση για φέτος! Από την Τρίτη το βράδυ θα εισέλθουν ψυχρές αέριες μάζες από τα Βαλκάνια στα βόρεια και θα χιονίσει στα ορεινά και σε αρκετά ημιορεινά της Μακεδονίας και Θράκης. Ειδικά σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα χιονίσει ακόμη και σε χαμηλότερα υψόμετρα από αργά το βράδυ της Τρίτης και μέσα στη νύχτα προς την Τετάρτη. Εκτιμάται ότι ειδικά των νομών Πιερίας, Κιλκίς και Θεσσαλονίκης ίσως πρόσκαιρα έχουμε ακόμη και εκπλήξεις αν υπάρξει “συγχρονισμός” του υετού (βροχής – χιόνι) με την έλευση των ψυχρών αερίων μαζών.

Ίδιες εκπλήξεις αναμένονται και στους νομούς Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης και ίσως και Καβάλας, δηλαδή πιθανές ενδεχόμενες χιονοπτώσεις ακόμη και σε χαμηλότερα υψόμετρα από τα ημιορεινά (ενδεικτικά πάνω από τα 200-300 μέτρα). Στην υπόλοιπη κεντρική και νότια Ελλάδα το κρύο θα γίνει αισθητό την Τετάρτη και θα συνοδεύεται από τοπικές βροχές και χιόνια που περιοριστούν μόνο στα ορεινά. Οι άνεμοι από το βράδυ της Τρίτης θα ενισχυθούν πολύ στα βόρεια, θα ξυρίζει όπως λέμε και εν συνεχεία οι βοριάδες θα επηρεάσουν και τα υπόλοιπα τμήματα μέσα στην Τετάρτη. Η ένταση των βοριάδων στο Αιγαίο την Τετάρτη θα αγγίζει τα 7 μποφόρ και οι ανατολικοί άνεμοι στο Ιόνιο τα 7-8 μποφόρ αντίστοιχα».
Κολυδάς για καιρό: Οδεύουμε στην κανονικότητα

Τον καιρό και την πτώση της θερμοκρασίας σχολίασε ο διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς

«Οδεύοντας προς την κανονικότητα. Τα πρώτα μονοψήφια νούμερα μεγίστων θερμοκρασιών σε Φλώρινα και Κοζάνη. Οι πόλεις θα αυξηθούν το επόμενο τριήμερο. Συνολική πτώση, τάξης 8 με 10 βαθμών», έγραψε την Κυριακή και σημείωσε:

«ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ Α΄10ΗΜΕΡΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΜΕΣΗ ΜΑΧ ΑΘΗΝΑΣ 14.8
ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 11.9
ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 7.8»
Meteo: Τσουχτερό το κρύο -Εκανε «βουτιά» η θερμοκρασία

Κατακόρυφη βουτιά έκανε το θερμόμετρο την Κυριακή και σε αρκετές περιοχές της χώρας η θερμοκρασία έπεσε κάτω από το 0. Στο Βαρικό Φλώρινας άγγιξε τους -4,2, ενώ στο Νευροκόπι τους -3,7. Οπως ανέφερε το meteo, η μεγαλύτερη πτώση θερμοκρασίας, συγκριτικά με το Σάββατο, καταγράφηκε στη δυτική και κεντρική Μακεδονία και τη Θράκη, όπου ο υδράργυρος υποχώρησε έως και 9 βαθμούς Κελσίου.Στη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά η θερμοκρασία έκανε βουτιά 7-8 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη, τη Φλώρινα, την Ξάνθη, την Κομοτηνή, τον Βόλο και τη Χαλκίδα η θερμοκρασία υποχώρησε κατά 7 βαθμούς Κελσίου, ενώ στο λεκανοπέδιο της Αττικής κατά 5 βαθμούς.

Μάλιστα, έπεσαν και τα πρώτα χιόνια σε πολλές περιοχές. Χαρακτηριστική η εικόνα από το Νυμφαίο της Φλώρινας, αργά το βράδυ του Σαββάτου, ενώ χιόνι έπεσε και στη Βίγλα Πισοδερίου.

Σχετικά