Παράθυρο στην ελπίδα για το νηπιαγωγείο Χωστίων από το δημοτικό συμβούλιο Θήβας

Του Θωμά Κιούση*

Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θηβαίων ήρθε ως θέμα με ομόφωνη εισήγηση της δημοτικής επιτροπής παιδείας, η οριστική δια νόμου κατάργηση του νηπιαγωγείου Προδρόμου (Χωστίων).

Ένα σχολείο που μαζί με το δημοτικό έκλεισαν εν μία νυκτί με συνοπτικές διαδικασίες το 2014, αφού πρώτα οι ιθύνοντες είχαν καταφέρει με μεγάλα προβλήματα υποστελέχωσης και λύσεις «τραβηγμένες από τα μαλλιά», να ταλαιπωρήσουν  για μεγάλο διάστημα μαθητές και γονείς εξασφαλίζοντας την αγανάκτησή τους, προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις και το ηθικό τους, απέναντι στο ταυτόχρονο, προσχεδιασμένο όπως αποδεικνύεται κλείσιμο των δύο σχολείων.

Και ξαφνικά σίγησαν τα πάντα…

Τα δεδομένα άλλαξα το 2016, όταν μετά από έντονες προσπάθειες και τη θετική συζήτηση όπως εξελίχθηκε στο τότε δημοτικό συμβούλιο Θήβας, καταφέραμε να ξαναδοθεί στο νηπιαγωγείο η δυνατότητα επαναλειτουργίας, αν και δεν κατάφερε να λειτουργήσει στην πράξη για κάποιους πολύ συγκεκριμένους, συγκυριακούς λόγους.

Δεν πρόλαβε καλά- καλά από τότε να στεγνώσει το μελάνι και μας ήρθε εισήγηση να κλείσει εκ νέου το νηπιαγωγείο, που αποτελεί και το μόνο προτεινόμενο κλείσιμο σχολείου σε όλη τη Βοιωτία. Μακάρι να υπήρχε τέτοιο άμεσο ενδιαφέρον και όταν ήταν σε κανονική λειτουργία…

Αντιδράσαμε, χαρακτηρίσαμε άδικο το δια νόμου κλείσιμο και προτείναμε το νηπιαγωγείο να παραμείνει σε κατάσταση αναστολής λειτουργίας  όσο δεν υπάρχει επάρκεια παιδιών, αφού δεν επιβαρύνει σε τίποτα η διατήρησή του σε αυτό το καθεστώς.

Αρνηθήκαμε την οριστική ταφόπλακα στα όνειρα και τις επιθυμίες πολλών ανθρώπων. Αντίθετα επιδιώξαμε να μείνει ένα παράθυρο ανοιχτό στην ελπίδα και να γνωρίζουν οι νυν, αλλά και οι μελλοντικοί γονείς που ζουν ή σκέφτονται να εγκατασταθούν στον τόπο (ΒΙΠΕ, τουριστική ανάπτυξη κλπ.), ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα.

Τελικά, μετά από τη συζήτηση, η ομόφωνη εισήγηση των εμπλεκόμενων πλευρών προς το δημοτικό συμβούλιο να κλείσει οριστικά το νηπιαγωγείο Χωστίων δεν έγινε αποδεκτή.

Το δημοτικό συμβούλιο ψήφισε κατά πλειοψηφία τη διατήρηση του νηπιαγωγείου ενεργού, έστω σε καθεστώς αδράνειας, αλλά πάντως να είναι εκεί, περιμένοντας που ξέρεις να φιλοξενήσει ξανά παιδικές φωνούλες.

Η σκυτάλη περνά τώρα στο υπουργείο παιδείας. Σε κάθε περίπτωση πάντως, θα ήθελα από την πλευρά μου να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους δημοτικούς συμβούλους που ψήφισαν θετικά για τη διατήρηση του νηπιαγωγείου.

Μαζί με αυτό είναι και μια πράξη αντίστασης όλης της ελληνικής επαρχίας απέναντι στην απαξίωση και την ερημοποίηση που δημιούργησαν οι λανθασμένες μακροπρόθεσμα πολιτικές στον τόπο.

Η μοιρολατρία δε μας ταιριάζει και συνεχίζουμε με την ελπίδα ζωντανή!

* Δημοτικός σύμβουλος δήμου Θηβαίων.

Σχετικά