Έκθεση εικαστικών δημιουργημάτων του 1ου Σ.Δ.Ε. Ελεώνα στο Συνεδριακό Θήβας

Το διεθνές φεστιβάλ ΣΦΙΓΓΑ ως προπομπό των εκδηλώσεων του φεστιβάλ κοινωνικής γλυπτικής το 2020 με τίτλο ΑΝΤΙΓΟΝΗ – ΟΡΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΟΡΑ , όπου θα διερευνηθούν τα όρια της ελευθερίας της έκφρασης σε καταστάσεις αποκλεισμού και εγκλεισμού,   παρουσιάζει την έκθεση «Έξω Πόρτα», μια δημιουργική  παραγωγή   1ου  Σ.Δ.Ε.  Ελεώνα  Θηβών με την επιμέλεια διδακτικού προσωπικού της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας. Πρόκειται για μια προσπάθεια απλών ανθρώπων – γυναικών σε συνθήκες εγκλεισμού και στέρησης ώστε να ανακαλύψουν ένα παράθυρο έκφρασης και αποκάλυψης ενός εαυτού που για πολλούς μπορεί να παραμένει βαθιά κρυμμένος. 

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρου του Δήμου Θηβαίων, ΔΗΚΕΘ, από το Σάββατο 14 έως την Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019, από τις 6.00 έως τις 9.00 το απόγευμα, και στην συνέχεια θα παρουσιαστεί στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας.

Τα εικαστικά δημιουργήματα των μαθητριών του 

1ου ΣΔΕ Ελεώνα Θηβών είναι το αποτέλεσμα της καλλιτεχνικής, εκπαιδευτικής παρέμβασης ΠΛΑΘΩ ΤΗ ΖΩΗ & ΖΩΓΡΑΦΙΖΩ ΤΗ ΖΩΗ, στα πλαίσια του Προγράμματος «Θερινά Σχολεία 2019», την περίοδο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου  2019.

Οι εικαστικές δράσεις του εκπαιδευτικού σχεδιασμού, υλοποιήθηκαν με πολυεπίπεδα ερεθίσματα από τη φύση, την κοινωνία, τη ζωή σε συνδυασμό με ρεύματα, καλλιτέχνες και αντιπροσωπευτικά έργα από διαφορετικές περιόδους της ιστορίας της τέχνης. Οιστόχοι σε επίπεδο γνωστικό, ψυχοκινητικό, συναισθηματικό  ήταν οι εκπαιδευόμενες να προσεγγίσουν και να εξοικειωθούν με διαφορετικά καλλιτεχνικά υλικά, μέσα και τεχνικές ώστε να εκφραστούν δημιουργικά παράγοντας έργα πάνω στους θεματικούς άξονες-σύμβολα «το δέντρο», «το σπίτι», «ο άνθρωπος». Να επικοινωνήσουν την προσπάθειά τους στην ομάδα και να χαρούν.

Στα εργαστήρια συμμετείχαν δύο ομάδες μαθητριών του 1ου ΣΔΕ Ελεώνα Θηβών, με τους εικαστικούς εκπαιδευτές, Λουκά Γκουλή και Πανδώρα Καρτσωνάκη.

Η εικαστική έκθεση που περιλαμβάνειατομικά και ομαδικά έργα, ζωγραφικά, γλυπτά και κατασκευές, εγκαινιάστηκε την 17η Οκτωβρίου 2019 στην παρουσίαση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων ΠΛΑΘΩ ΤΗ ΖΩΗ – ΖΩΓΡΑΦΙΖΩ ΤΗ ΖΩΗ – ΧΟΡΕΥΩ ΖΩ, στα πλαίσια του Προγράμματος

«Θερινά Σχολεία 2019» και λειτούργησε στο Κ.Κ. Γυναικών Ελαιώνα Θηβών από 22/10/2019 έως 31/10/2019. Επιμελήθηκαν οι, Λουκάς Γκουλής, Πανδώρα Καρτσωνάκη& Ερμιόνη Δελή, Ε.ΔΙ.Π. Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.

Τα έργα της έκθεσης είναι οι αδιάψευστες μαρτυρίες της λυτρωτικής, ανθρωπιστικής τε και κοινωνικής, δύναμης της Τέχνης, μέσα και… έξω από την πόρτα.

Λίγα λόγια από τους Συντελεστές, 17/10/2019

Κάθε εκπαιδευτική δραστηριότητα στις φυλακές και τέτοια είναι και το θερινό σχολείο, αποτελεί ίσως το μοναδικό μέσο εμπέδωσης από τη μεριά του κρατούμενου, της καλής θέλησης της Πολιτείας.

Νίκος Αρμένης

Σύμβουλος-Συντονιστής Εκπαίδευσης

 σε Καταστήματα Κράτησης, 

Κ.Κ. Γυναικών Ελεώνα Θηβών

Δάσκαλος ΠΕ 70

Μέσα από την κίνηση και τον ρυθμό μαθαίνουμε να επικοινωνούμε, να εκφραζόμαστε και να ξανά ζούμε! Η εμπειρία μου στο Θερινό Σχολείο του 1ου  ΣΔΕ Ελεώνα αποτέλεσε και για μένα ένα σπουδαίο Σχολείο.

Αναστασία Δάβρη, 

Εκπαιδεύτρια Χορού    

Οι πιο σημαντικές και ενδιαφέρουσες εμπειρίες στην ζωή είναι οι συνάνθρωποι .. τη φετινή χρόνια που είχα την ευκαιρία να εργαστώ στο θερινό σχολείο του 1ου ΣΔΕ Ελεώνα Θηβών,  εμπλουτίστηκε περισσότερο ο νους μου από την όλη εμπειρία. Ήταν κάτι σίγουρα πρωτόγνωρο για εμένα λόγω του περιβάλλοντος και των ανθρώπων που ζουν σε αυτό. Ωστόσο, ήταν μια πολύ ευχάριστη εμπειρία μιας και η τέχνη που είναι το αντικείμενό μου, καταπραΰνει και δίνει κάποιες διεξόδους στην ανθρώπινη ψυχή. Αποτέλεσμα αυτού, ήταν να δημιουργηθεί μια ανθρώπινη γέφυρα μεταξύ εμού  και των μαθητριών, ένα πολύ ευχάριστο περιβάλλον. Η παραγωγικότητα σε αριθμό, ποιότητα των έργων καθώς και η συμμετοχή των κοριτσιών στις εργασίες, μας  έδωσε, σε μαθητές  και δασκάλους μια ψυχική ικανοποίηση και μια διαφορετική εμπειρία από τα συνηθισμένα

Λουκάς Γκουλής

Εικαστικός εκπαιδευτής

Η φυλακή, παρότι θεωρείται από την κοινή γνώμη «άβατο» και παρουσιάζεται ως «δυσπρόσιτη», κατάφερε να συνδεθεί με τον έξω κόσμο, χρησιμοποιώντας την τέχνη ως διαμεσολαβητή της. Αυτό φαίνεται από τα εικαστικά έργα των κρατουμένων, όπου ενώ οι αφηγήσεις σε αυτά ποικίλουν, έχουν σίγουρα όλα κάτι να μας πουν ∙ και αν όχι στον καθένα από εμάς, τότε σίγουρα σε εκείνες. Κατά την ολοκλήρωση του προγράμματος τα χαμόγελα ικανοποίησης, χαράς αλλά και συγκίνησης που επικρατούσαν στον χώρο του σχολείου από όλη την ομάδα, εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενες, ήταν η απόδειξη πως όλοι μαζί και με πολλή θέληση, κάτι καταφέραμε τελικά. Αναμφίβολα λοιπόν, η συμμετοχή μου στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Θερινού Σχολείου στο 1ο  ΣΔΕ Ελεώνα Θηβών αποτέλεσε μία ανεκτίμητη διδακτική εμπειρία ζωής.

Πανδώρα Καρτσωνάκη, 

Εικαστική εκπαιδεύτρια

Ο τελικός σκοπός της εκπαίδευσης είναι να μετατρέψει τους καθρέφτες σε παράθυρα, Sydney J. Harris

Δρ. Ερμιόνη Δελή, 

Εκπαιδευτικός-Ζωγράφος

Ειδικό Διδακτικό Προσωπικό

Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών

Τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα υλοποιήθηκαν στα «Θερινά Σχολεία 2019» του 1ουΣΔΕ Ελεώνα Θηβών την περίοδο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου 2019,  με τη συμβολή του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων και της ΠΥΛΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ.

Σχετικά